Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

21 Kasım 2024, 22:54:46

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 342
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 19
Total: 19

Alman idare mahkemesinin okulda namaza izin veren kararına Türk vekil itirazı!

Başlatan kilimanjaro, 01 Ekim 2009, 10:25:50

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Berlin İdare Mahkemesinin Diesterweg Gymnasium okuluna giden Yunus M. (16) adlı Türk öğrenciye okulda namaz kılmasına izin veren kararına sadece Türk vekil Özcan Mutlu'yu kaygılandırması herkesi şaşırttı!

Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi üyesi ve partisinin meclis grubu eğitim politikası sözcüsü Özcan Mutlu, ''kararın kendisini şaşkınlığa uğrattığını ve toplumdaki gerçeklere uzak olduğunu'' savunarak, ''Bu karar emsal teşkil edebileceğinden uyuma zarar verir'' dedi.

Mutlu, okullarda namaz için oda bulunmasını ''sadece İran'dan bildiğini'' söyledi.

Berlin Katolik Kilisesi sözcüsü Stefan Förner ise kararın din özgürlüğünü güçlendirdiğini belirterek, ''Kararı memnuniyetle karşılıyoruz'' dedi.

Almanya Protestan Kiliseleri Başkanı Wolfgang Huber'in sözcüsü Volker Jasterzembski de karardan memnun olduklarını, okula verilen tarafsızlık görevinin, bir öğrencinin anayasal hakkı olan dini inanç özgürlüğüne ters düşmediğini ifade etti.

Kadın hakları savunucusu olan ve İslam Konferansına katılan avukat Seyran Ateş ise RBB radyo ve televizyon kuruluşunda yayınlanan ''Berliner Abendschau'' adlı televizyon programında yaptığı açıklamada, bu kararın ''yanlış bir sinyal'' olduğunu söyledi ve ''dinin okullarda yeri olmamasını'' savundu.

Neukölln İlçesi Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky, kararın uyumu kolaylaştırmayacağını, ''paralel toplumların oluşmasına ve toplumda ayrılıkların olmasına'' neden olabileceğini belirtti.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Berlin Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Frank Henkel, din özgürlüğünün büyük bir değer olduğunu, ancak çeşitliliğin, sadece bireylerin çıkarına olmamasına dikkat edilmesi ve okulun tarafsız olması gerektiğini kaydetti.

Berlin Eğitim Bakanlığı sözcüsü Jens Stiller, karara karşı temyize gidip gidilmemesi konusunu inceleyeceklerini belirterek, öğrencinin namaz kılmasının ''gösteriş olup olmadığına açıklık getirilememesi'' nedeniyle, öğrenciye namaz kılması için özel bir odanın tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.

Diesterweg Gymnasium okulunun müdürü Birgitte Burchardt, mahkemeden farklı bir karar beklediklerini, ancak bu karara saygı göstereceklerini ifade etti.

Hür Demokrat Parti (FDP) Berlin Eyalet Meclisi Grubunun eğitim politikaları sözcüsü Mieke Senftleben, kararı ''çok akıllıca verilmiş bir karar'' olarak nitelendirerek, böylelikle din özgürlüğünün korunduğunu ve bunun hoşgörü açısından da iyi bir işaret olduğunu belirtti.

Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) sözcüsü Safter Çınar, yaptığı yazılı açıklamada, bu kararın paniğe yol açması için bir sebep olmaması gerektiğini ifade ederek, ''Aksi bir karar daha az sorun yaratabilirdi, ancak kültürel ve dinsel olarak farklılaşan toplumda bu tür değişikliklerin kabul edilmesi gerekir. Mahkeme de karar için makul bir gerekçe göstermiştir'' şeklinde görüş belirtti.

Berlin İdare Mahkemesi, dün aldığı kararda, Yunus M'nin okulda ders dışında her gün bir kez namaz kılmasına izin vermişti.

OKUL MÜDÜRÜ BURCHARDT: ÖĞRENCİLERİN DİNİ İNANÇLARINI YERİNE GETİRMELERİ İSTENİYORSA UYGULAMAYI NASIL YAPACAĞIMIZ DA BAŞKA YERLERDE TARTIŞILMALI

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Diesterweg-Gymnasium okulunun müdürü Brigitte Burchardt, bir öğrencinin başvurusu üzerine okulda ders dışında günde bir kez namaz kılmaya izin veren mahkeme kararıyla ilgili olarak, "öğrencilerin dini inançlarını yerine getirmeleri isteniyorsa okulların uygulamayı nasıl yapacağının da tartışılması gerektiğini" belirtti.

Okulda namaz kılmak isteyen ve mahkemeye başvuran 16 yaşındaki Türk Yunus M.'nin okulunun müdürü, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin dini inançlarına saygı duyduğunu, ancak okullarda tarafsızlık ilkesine bağlı olduklarını vurguladı.

Burchardt, öğrencilerin inançlarının gereklerini yerine getirmelerinin kabul edilmesi durumunda, bunun nasıl uygulanacağının da tartışılması gerektiğini söyledi.

Okulda Yunus M. gibi dini vecibelerini yerine getirmek isteyen çok sayıda öğrenci bulunduğunu, bu nedenle uygulamanın nasıl olacağı konusunun da tartışılması gerektiğini ifade eden müdür, ancak bunun yerinin, sadece eğitim veren kuruluşlar oldukları için, okullar olmadığını bildirdi.

Burchardt, ''Öğrencilerin dini inançlarını yerine getirmeleri isteniyorsa uygulamayı nasıl yapacağımız da başka yerlerde tartışılmalı'' dedi.

Yunus M'nin isteğinin, öğrenciler arasında tartışma yaratmasından endişe duyduğunu söyleyen okul müdürü, gençler arasında şimdiden ''benim dinim, seninkinden daha iyi'' şeklinde kavgalar çıktığını, okulda 29 ulustan çocuğun eğitim gördüğünü, okulda bir birlik ve beraberlik ortamının yaratılmasını istediklerini kaydetti.

Demokratik bir ülkede yaşadıklarını ve farklı bir karar beklemiş olsalar da Berlin İdare Mahkemesi'nin Yunus M'nin lehine verdiği kararı uygulayacaklarını belirten Burchardt, namaz kılabilmesi için Yunus M'ye bir oda tahsis ettiklerini söyledi.

Burchardt, soru üzerine, öğrencilerin istedikleri yerde namaz kılmasına izin veremeyecekleri için Yunus M'ye bir oda tahsis ettiklerini belirtti.

Burchardt ayrıca, Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Özcan Mutlu'nun, söz konusu mahkeme kararının uyuma zarar verebileceği görüşüne katıldığını sözlerine ekledi.

Berlin İdare Mahkemesi dün, Yunus M'nin okulda ders saatleri dışında her gün bir kez namaz kılabileceğine hükmetmişti. AA

http://www.haber7.com/haber/20091001/Okulda-namaz-Turk-vekili-korkuttu.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.