Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

21 Kasım 2024, 23:19:04

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 342
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 20
Total: 20

Danıştay, 4/c'yle ilgili BK Kararının süre yönünden yürütmesini durdurdu

Başlatan Avukat, 02 Mart 2010, 21:24:42

« önceki - sonraki »

Avukat

Danıştay 12. Dairesi, Bakanlar Kurulu'nun, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4-C'ye geçişi için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

Danıştay 12. Dairesi, 4 Şubat 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4/c'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

DAVA AÇILMIŞTI

TEK GIDA-İŞ Sendikası, Bakanlar Kurulu'nun, 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar'ın 2. maddesi (1/a) bendinde yer alan '30 günlük süre içinde' ibaresi, bunun dayanağı Bakanlar Kurulu Kararının 1. maddesinin 1. fıkrasında yer alan '30 gün içerisinde' ibaresinin iptali ile davacı sendika üyeleri açısından, 31 Ocak 2010 itibariyle iş akitleri kamu tarafından feshedilmiş ve 30 günlük sürenin 2 Mart 2010'da doluyor olması da gözetilerek, öncelikle idarenin savunması alınıncaya kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

SÜRE ZORUNLU OLMAMALI

Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 12. Dairesi, geçici personelin 4-C'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

31 Ocak 2010 itibariyle iş akitleri kamu tarafından feshedilen TEKEL işçilerine 4-C'ye geçiş için tanınan 30 günlük süre bugün doluyordu.Daire kararının gerekçesinde, temel hak ve çalışma hayatına ilişkin bir konuda Bakanlar Kurulu'nun başka bir kararına atıfla süre zorunluluğunun getirilmesinin hukuka aykırı olduğu kaydedildi.

HAKLARINI KORUDUK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, hükümetin 4-C'lilerin yasal haklarını sonuna kadar savunduğunu ifade etmiş ve bu statüye geçmek için başvuran işçilerin kendilerine en yakın kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmeleri yönünde sıkı bir çalışma başlattıklarını belirtmişti. 77 gündür eylemde bulunan işçiler Danıştay'ın kararı ile birlikte sevinirken,Tekel işçileri özelleştirmeden gelen tüm işçiler tüm 4/d'liler de diledikleri zaman 4-C'ye geçebilecekler.Tek-Gıda-İş Sendikası Avukatı Halil ormanoğlu tarafından Danıştay'a verilen dava dilekçesinde 30 günlyük sürenin iptali isteminde bulunulmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise daha önce yaptığı açıklamada tekel işçilerinin tazminat dahil tüm haklarını korumakta kararlı olduklarına vurgu yapmıştı.

TÜRKEL: YENİ BİR SÜREÇ

Hükümet, Tekel işçilerinin 4-c'ye geçiş sürecini uzattıktan sonra İş Kaybı Tazminatı imkanı da sunarken, konfederasyonlar 13 Şubat 2010 tarihinde eylemin sürdürülmesi ve 4-C'nin iptali için Danıştay'a başvurma kararı almışlardı. Danıştayın kararı ile birlikte yeni bir sürecin başladığına işaret eden TEK-GIDA İŞ Sendikası Başkanı Mustafa Türkel, 4046 sayılı yasa gereği 8 ay boyunca iş kaybı tazminatı kullanma haklarının doğduğunu bildirdi. Bir başka ifade ile sözleşme imzalamayan Tekel işçileri 8 ay boyunca asgari ücretin 2 katı maaş alacaklar.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Öker Dinçer de Tekel işçilerinin ilgili 1 aylık süre içerisinde 4-C'ye geçmelerinin lehlerine olacağını belirtmiş ve işsiz kalmamaları için bu süreyi çok iyi değerlendirmeleri gerektiğinin altını çizmişti.

4-C'nin kapsamı

4-C statüsü 2004 yılında özelleştirme kapsamındaki işçilerin işsiz kalmasını önlemek amacıyla getirildi. 4-C , 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (C) fıkrasından geliyor. 4-C kapsamında çalışanların tanımında "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesi'nin ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde, ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir" deniliyor.

Statüde iyileştirme yapılmıştı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı 26 Şubat'ta yaptığı açıklamada Ankara'da eylem yapan tekel işçilerinin bu eylemlerini son vererek imza atmalarını istemişti. 4-C statüsünde çalışan işçilerinin durumlarının her geçen gün daha da iyileştiğini hatırlatan Yazıcı, bu statüdeki sürecin dinamik bir süreç olduğunu da belirtmişti. İşçilerin 4-C'ye geçmek için gelip imza attığını belirten Yazıcı, 4-C'ye geçen 2 bin 152 işçinin evraklarını imzaladığına vurgu yapmıştı.İşçi temsilcilerinin 2008 yılında Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede kendilerine 2010 yılına kadar süre verilmesini istediklerini hatırlatan Yazıcı, ancak bugün bu sözlerin unutulduğunu kaydetmişti. O zamanki 4-C statüsü ile bugünkü statünün farklı olduğunu ifade eden Yazıcı, "4-C statüsü dinamik bir süreç. Şartlar her geçen gün daha da iyiye gidiyor. İşçiler imza attıktan sonra da bu süreç sona ermeyecek ve gündemimizde çıkmayacaktır. Şartlar daha da iyiye gidecektir" demişti.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?i=244395