Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 06:48:00

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 372
Total: 372

Hakim ve savcıların işlem ve kararlarına karşı davalar devlete karşı açılacak

Başlatan Avukat, 06 Aralık 2010, 19:17:21

« önceki - sonraki »

Avukat

AK Parti, hakim ve savcıları sevindirecek bir kanun tasarısı hazırladı. TBMM Başkanlığı'na sunulan tasarıda hakim ve savcıların yaptıkları işlem ve verdikleri karardan dolayı haklarında tazminat davası açılamamasını öngörüyor. Bu işlem ve kararlarla ilgili tazminat davalarında sadece devletten tazminat istenebilecek.

AK Parti Bolu Milletvekili Fatih Metin, AK Parti Siirt Milletvekili Mehmet Yılmaz Helvacıoğlu ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın imzasını taşıyan bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Buna göre, taslakta Askerlik Kanunu, Teklif Devlet Memurları Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Devlet Memurları ile Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda da bazı değişiklikler öngörüyor.

HAKİM VE SAVCILAR TAZMİNAT ÖDEMEYECEK

Hazırlanan taslağın Hakimler ve Savcılar Kanunu kısmında hakim ve savcıların bir soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili yaptıkları işlem ve verdikleri karar nedeniyle haklarında tazminat davası açılamayacak. Yine hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek.

Devlet aleyhine açılacak tazminat davalarında ise söz konusu işlem ve kararların "kanuna ve hukuka aykırı" olması temel ölçü alınacak. Aykırılığın dayandırılabileceği gerekçelerde de "kayırma ve taraf tutma, düşmanlık ve kin", "sağlanan menfaat", "farklı bir anlam yüklenmeyecek kadar açık ve kesin bir kanun hükmüne aykırılık", kararın "soruşturma evrakında veya duruşma tutanağında mevcut olmayan bir sebebe dayandırılması", ilgili evraklarda "tahrifat", "hakkın yerine getirilmesinden kaçınma" veya "CMK ile ilgili düzenlemelerindeki hükümler" olacak.

Tazminat davasının açılması, hakime ve savcıya karşı bir ceza kovuşturmasının yapılması ya da mahkumiyet şartına bağlanamayacak. Devlet aleyhine açılacak tazminat davaları ilgili hakim ve savcının görev yaptığı yerdeki asliye hukuk mahkemesinde, eğer dava asliye hukuk mahkemesinin görevinden kaynaklanıyorsa en yakın yerdeki asliye hukuk mahkemesinde ele alınacak. Bu davalar ilgili hakim ve savcıya re'sen ihbar edilmiş sayılacak.

Tazminat istemli davalar, kovuşturma sonucunda verilen hükmün ya da davalara ilişkin kararın kesinleştiği tarihten itibaren 6 ay içinde açılabilecek. Eğer tazminat kararı verilirse, devlet ilgili kararın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde "görevini kötüye kullanan" hakim ve savcıya rücu edecek.

GÖRÜLMEKTE OLAN DAVALARI DA KAPSAYACAK

Bu arada, CMK'da değişiklik öngörülen teklife göre kanun, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte görülmekte olan davalar, kesinleşmemiş hükümler, temyiz aşamasında olan kararlar için de uygulanacak. Görülmekte olan davalar da devlet aleyhine devam edecek. Yargıtay'daki davalar görevli ve yetkili asliye hukuk mahkemesine devredilecek.

(CİHAN)
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1061774&title=hakim-ve-savcilar-tazminat-davasindan-kurtuluyor