Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

21 Kasım 2024, 23:46:57

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 342
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 25
Total: 25

Parti kapatma davasına tepki için Yargıtay'a e-mail gönderen kişiye ceza davası!

Başlatan Avukat, 30 Ocak 2010, 09:28:30

« önceki - sonraki »

Avukat

Süleyman G. Alanyalı bir esnaf. Oktay Avcu ise Mersinli şair. Meslekleri gibi dünya görüşleri farklı. Ancak ikisi de parti kapatmaya karşı. Biri 'Artık huzur istiyoruz.' diyerek AK Parti davasına yönelik tepkisini e-maille Yargıtay'a bildirdi. Diğeri DTP davası yüzünden Yalçınkaya hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargının cevabı, birine gıyabi tutuklama, diğerine hapis cezası oldu.
 
Siyasetçilere yönelik ağır hakaretleri 'eleştiri' sayarak 'hoşgörülü olun' tavsiyesinde bulunan Yargıtay, kendisine yönelik eleştirileri affetmiyor. Parti kapatma davalarına tepki gösteren iki vatandaşın başına gelenler, yargı mensupları hakkındaki bu kanaati pekiştirdi. 2008'deki AK Parti kapatma davasına tepki için Yargıtay'a e-posta ile mektup gönderen Süleyman G. hakkında savunması bile alınmadan gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. DTP'yle ilgili kapatma davasına kızarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya için suç duyurusunda bulunan Mersinli şair Oktay Avcu da, 11 ay 20 gün hapis ve 5 yıl denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulma cezasına çarptırıldı.

Yargının eleştiriye karşı tahammülsüzlüğünü ortaya koyan son olayların ilki Alanya'da yaşandı. Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti'nin kapatılması istemiyle 2008'de Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Başsavcı, Google'dan derlediği delillerle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın aralarında bulunduğu 71 kişinin siyasetten men edilmesini istedi. Hatta eski başbakan ve parti yöneticisi olması sebebiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de listeye dahil etti. Buna kızan Alanyalı esnaf Süleyman G., düşüncelerini kaleme alarak e-posta ile Yargıtay'a gönderdi. e-mailler arasında 16 Mart 2008 tarihli Salih Memecan'ın karikatürünün yanı sıra bazı köşe yazarlarının makaleleri de bulunuyordu. Bu demokratik tepki, Alanyalı esnafa pahalıya mal oldu. Süleyman G. hakkında Yargıtay'a 'e-posta yoluyla hakaret ettiği' gerekçesiyle dava açıldı. İfade için emniyete çağrıldı. İfadesinde hakaret kastının olmadığını anlatan Süleyman G., "Yüce yetkili insanlarımızın doğru karar vermesi için demokratik tepkimi gösterdim." savunmasını yaptı. Esnaf, polise ifade verdikten bir süre sonra Alanya Cumhuriyet Savcılığı tarafından sorgulandı. Olayın kapandığını düşünen Alanyalı esnaf, Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla şoke oldu. Mahkeme, iki yıl sonra savunmasını bile almadığı Süleyman G. hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarttı.

'Savunmasız tutuklama olmaz'

Veysel Kula, ceza mahkemelerinde şahsın mahkeme tarafından savunması alınmadan tutuklama kararı çıkarılamayacağının altını çiziyor. Kula, "Karşı dava açılmasını önlemek için mahkemenin birinci celsesinde davalıya ulaşılamadığı gerekçe gösteriliyor. Mahkemeye gelmediği gerekçesiyle gıyabında tutuklama kararı alınıyor. Ancak bize mahkemeden bir tebligat gelmedi." diyor.

İkinci olay Mersin'den... Yine bir kapatma davası yine vatandaş tepkisi. Mersinli şair Oktay Avcu, DTP'nin kapatılması için dava açan Yalçınkaya hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Avcu'nun bu girişimi "Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" sayılıyor. Mersin 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin Avcu'ya uygun gördüğü ceza: 11 ay 20 gün hapis ve 5 yıl denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulma.

Mersin Adliyesi önünde kararla ilgili bir basın açıklaması yapan Oktay Avcu, suçunun 'savaşa karşı çıkmak' olduğunu belirtti. Avcu, "Yalçınkaya düzenlediği iddianamelerle sadece terör örgütlerine hizmet etmiştir. Ülkede istikrarsızlıklara ve kaosa zemin hazırlamıştır. Halkın Türk-Kürt, laik-anti laik, Alevi-Sünni, türbansız-türbanlı gibi anlamsız kutuplara ayrılmasına olanak sağlamıştır." şeklinde konuştu.
ZAMAN - HASAN KÜÇÜK, HALİL ÖZCAN ALANYA, MERSİN 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=946241&title=yalcinkayaya-huzurumuzu-bozma-diyen-vatandasa-ceza

Avukat

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçın-kaya'ya, e-posta ile tepki gösteren Alanyalı esnaf Süleyman Gürses'in bu hareketi kendisine pahalıya mal oldu.

2 yıl önce AK Parti'yi kapatmak için dava açan Başsavcı Yalçınkaya'ya 'Huzurumuzu bozma' mesajı gönderen Gürses, 455 gün hapis cezasına çarptırıldı. Kararı temyiz eden Gürses, ya hapiste yatacak ya da 9 bin 100 lira adli para cezası ödeyecek. Gürses, 14 ve 16 Mart 2008 tarihlerinde Yargıtay'a özetle şu mesajı göndermiş: "Yargıtay'ın görevi ekonomiyi bozmak mıdır? O cübbe üstünüzde durduğu süre içinde siyaset yapamazsınız! Bu milletin huzura ihtiyacı var. Lütfen huzurumuzu bozmayınız."

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti'nin kapatılması istemiyle 2008'de Anayasa Mahkemesi'nde dava açmış ve Başbakan Erdoğan'ın aralarında bulunduğu 71 kişinin siyasetten men edilmesini istemişti. Alanyalı esnaf Süleyman Gürses, bu duruma tepkisini göstermek için Yargıtay'a bir elektronik posta gönderdi. Gürses, mesajında 14-16 Mart 2008 tarihlerinde gazetelere yansıyan çeşitli karikatür ve köşe yazarlarından da alıntı yaparak eleştirilerini sıraladı. Bu tepki, Gürses'e pahalıya mal oldu. Esnaf hakkında, Başsavcı Yalçınkaya'yı mağdur ettiği ve 'e-posta yoluyla hakaret ettiği' gerekçesiyle dava açıldı. Emniyete çağrılan Gürses, hakaret kastının olmadığını belirterek, "Yüce yetkili insanlarımızın doğru karar vermesi için demokratik tepkimi gösterdim." savunmasını yaptı. Gürses, polise ifade verdikten bir süre sonra Alanya Cumhuriyet Savcılığı tarafından sorgulandı. Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi geçtiğimiz ocak ayında Süleyman Gürses hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı ve 25 Mart tarihinde Ankara'da mahkemeye gelmesi istendi. Mart ayına kadar 'tutuklanırım' korkusuyla gözden uzak duran Gürses, 25 Mart'ta Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya katıldı. Gürses, Alanya'da verdiği ifadenin aynen geçerli olduğunu belirtti. Duruşma Hâkimi İsmail Kara, dosyayı inceledikten sonra karara bağladı ve Başsavcı Yalçınkaya'ya, 'Huzurumuzu bozma' diye tepki gösteren esnafa 455 gün hapis cezası verdi. Hapis, günlüğü 20 liradan toplam 9 bin 100 lira adli para cezasına çevrildi. Cezayı toplam 24 eşit taksitte ödemesi istenen Gürses, bir taksiti geciktirirse kalan para topluca alınacak. Parayı düzenli şekilde ödemezse hapis yatacak.

HALİL ÖZCAN 
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=969213&title=bassavciya-eposta-gonderdi-455-gun-hapis-cezasi-aldi