Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 05:33:29

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 379
Total: 379

Yargı tarihimizde bir ilk: Kuvvet komutanları darbeye teşebbüsten sorgulandı

Başlatan kilimanjaro, 06 Aralık 2009, 19:01:29

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

2003-2004 döneminde görev yapan üç kuvvet komutanı, darbeye teşebbüs suçlamasıyla Ergenekon savcılarına 9 saat ifade verdi. 'Şüpheli' sıfatıyla sorgulanan ve darbe günlüklerini kabul etmedikleri öğrenilen üç emekli komutan savcılıkça serbest bırakıldı.

Türk yargı tarihinde dün bir ilk yaşandı ve üç eski kuvvet komutanı darbe teşebbüsü suçundan sivil savcılığın önüne çıktı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı H.İbrahim Fırtına, 2003-2004'te darbe planlamak suçlamasıyla sorgulandı. "Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven" kod adlı darbe planlarında isimleri geçen emekli kuvvet komutanları, darbe soruşturması kapsamında 'şüpheli' sıfatıyla ifade verdi. Üç eski komutan, daha sonra serbest bırakıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, üç isimle ilgili soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.

Emekli kuvvet komutanları Örnek, Yalman ve Fırtına dün sabah 09.30'dan itibaren peş peşe İstanbul Adliyesi'ne geldi. Yalman ve Örnek'i Genelkurmay'ın tahsis ettiği araç getirirken Fırtına, avukatının cipini tercih etti. Adliyedeki savcı odalarında sorguya alınan paşalardan İbrahim Fırtına'ya, Ergenekon sanıklarından Yalçın Küçük ve Ergenekon şüphelisi Sabih Kanadoğlu'nun avukatlığını yapan Hasan Fehmi Demir refakat etti. Aytaç Yalman'ın sorgusuna ise 'sahte çürük operasyonu'nda tutuklanan askeri savcı Ahmet Zeki Üçok'un avukatı Tarık Kale'nin girmesi dikkat çekti.

İkinci Ergenekon iddianamesinde yer alan darbe planlarında isimleri geçen ancak dosyaları tefrik edilen kuvvet komutanları hakkında yargı süreci başlatıldı. Şüpheli olarak ifadeye çağrılan emekli kuvvet komutanları Özden Örnek, Aytaç Yalman ve İbrahim Fırtına dün sabah 09.30'dan itibaren peş peşe Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Üç kuvvet komutanı, saat 10.00'da savcı odalarında sorguya alındı. Özden Örnek'i savcılar Zekeriya Öz ile Fikret Seçen, Aytaç Yalman'ı savcı Ercan Şafak, İbrahim Fırtına'yı da Murat Yönder sorguladı. Kuvvet komutanlarının ifadeye alınmaları sürecine İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı nezaret etti. Öğle yemeği için verilen arada komutanlara korumaları tarafından dışarıdan tavuk dürüm, ayran ve salatadan oluşan menünün getirildiği öğrenildi. Yemekten sonra, ilk olarak Özden Örnek adliyenin terasına çıktı. Daha sonra elinde

Türk kahvesi ile Fırtına göründü. Fırtına gelince Örnek'in terastan ayrılarak içeri girmesi dikkat çekti.

Ergenekon savcılarından Ercan Şafak'a ifade veren Aytaç Yalman'ın ifadesi saat 17.30'da bitti. Diğer iki ismin sorgusu ise 19.50'de sona erdi. Sabah 10.00'da başlayan savcılık sorgusu yaklaşık 10 saat sürdü. Komutanlar, sorgularının ardından serbest bırakıldı. Üç emekli komutan, 20.55 sıralarında adliyeden ayrıldı. Paşalar ayrılırken görüntü almaya çalışan gazeteciler ile polis ekipleri arasında arbede yaşandı. Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın avukatı Hasan Fehmi Demir, müvekkilinin, savcılıkta kendisine yöneltilen iddiaları reddettiğini söyledi. Örnek'in de ifadesinde, kendisinin yazdığı iddia edilen günlükleri kabul etmediği öğrenildi. Komutanların adliyeden ayrılmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Turan Çolakkadı, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Öncelikle bir şeyi açıklamak istediğini ifade eden Çolakkadı, "Az önce bir TV kanalında, 'Başsavcı vekili ile sohbet ediyorlar.' denildi. Öyle bir şey olmadı. İfadesi bitenler benim sekreteryada oturup, sonucu bekledi. Son kişi de bitince işlemlerini yaptık. Biz içeride değerlendirme yaptık, onlar dışarıdaydı.'' dedi.

ÇOLAKKADI: SORUŞTURMA SÜRÜYOR ELİMİZDE BAŞKA BİLGİLER DE VAR

"Eski kuvvet komutanlarının hangi suçtan sorgulandıkları" sorusunu Çolakkadı, "Suçları soruşturmanın sonunda tam olarak anlaşılır. Ama özü bu. Bildiğiniz günlüklerle ilgili sorgulamaydı esası. Başka sorularımız da var. Bunun dışında ifadenin içeriğine giremeyiz, o kısmı gizli. Günlüklerle ilgili şüpheli olarak sorguladık. Başka bilgilerimiz de var tabii. Bu soruşturmada başka bilgileri de sorduk, ama bunları açıklayamayız. Soruşturma devam ediyor." şeklinde yanıtladı. Daha önce Ergenekon sanıklarından emekli general Kemal Yavuz, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz gibi isimler savcılıkça serbest bırakılmıştı. Ancak bu kişiler hakkında iddia olunan Ergenekon terör örgütü davası kapsamında iddianame hazırlanmıştı. Eski komutanlarla ilgili de benzer bir hukuki sürecin işleyebileceği belirtiliyor.

İbrahim Fırtına'ya aynı davanın sanıklarından Yalçın Küçük ve Ergenekon şüphelisi Sabih Kanadoğlu'nun avukatı Murat Demirel refakat etti. Aytaç Yalman'ın sorgusuna ise 'sahte çürük raporu' davasında Albay Zeki Üçok'un avukatı Tarık Kale katıldı.

Sorguya yazılı tebligatla çağrıldılar

1 Aralık 2009: Savcılık tarafından emekli kuvvet komutanları Örnek, Yalman ve Fırtına'ya "şüpheli" olarak ifadelerinin alınması için yazılı tebligat çıkarıldı.

3 Aralık 2009: İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, yazılı bir açıklama yaparak emekli kuvvet komutanlarının hafta sonu ifadeye gelmeyeceğini duyurdu.

4 Aralık 2009: Darbe soruşturmasını yürüten savcılar, yazılı tebligatın çıkarıldığını doğruladı.

5 Aralık 2009: Eski kuvvet komutanları Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi.

Dakika dakika tarihî sorgu
09.30 İlk olarak eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, Genelkurmay Başkanlığı'nın kendisine tahsis ettiği arabayla adliyeye giriş yaptı.

09.35 Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Org. İbrahim Fırtına, avukatının siyah Mercedes cipiyle geldi ve hakim ve savcıların kullandığı kapıdan içeri girdi.

09.40 Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Genelkurmay Başkanlığı'nın kendisine tahsis ettiği arabayla adliyeye geldi.

10.00 Adliye binasının beşinci katında savcıların odasında kuvvet komutanlarının savcılık sorgusu başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı da sorgularına nezaret etti.

12.30 Savcılık sorgusuna ara verildi. Kuvvet komutanları öğle yemeği için adliyenin yemekhanesinde hâkim ve savcıların kullandığı bölüme geçti. Daha sonra adliyenin balkonuna çıkan komutanlardan İbrahim Fırtına'nın kahve içtiği görüldü.

13.00 Kuvvet komutanlarının sorgusu tekrar başladı.

19.50 Sorguları tamamlanan kuvvet komutanları Yalman, Fırtına ve Örnek, serbest bırakıldı.

KİM NE DEDİ?
Deniz Baykal (CHP Genel Başkanı): Türkiye'de herkes yargıya hesap vermek zorunda. Hiç kimse özel bir himaye altında tutulamaz.

Oral Çalışlar (Radikal Gazetesi Yazarı): Farklı bir sürece girildi. Türkiye, hep yaralı bir demokrasi temsilcisi olarak anıldı. Artık hukuk işliyor.

Yiğit Bulut (Habertürk Yayın Yönetmeni): Darbe yapanların sorgulanamadığı dönemden darbeye teşebbüsün sorgulandığı döneme geldik.

Sedat Laçiner (USAK Başkanı): Suçu kimin işlediğinin önemi yok. Bir an önce yargılanmalılar. Çürük elmalar temizlenmelidir.

Cüneyt Ülsever (Hürriyet Yazarı): Gelişmeyi çok hayırlı görüyorum. Merak ettiğim, darbe yapanların ne gibi bir muameleye tabi tutulacağıdır.

Prof. Eser Karakaş (Öğretim üyesi): Cuntaya karışanlar muhakkak cezalandırılmalıdır. Bunların ayıklanması TSK için gereklidir. ZAMAN

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=923928&title=turk-yargi-tarihinde-bir-ilk-yasandi-kuvvet-komutanlari-darbeye-tesebbusten-sorgulandi&haberSayfa=1
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

Ergenekon davası kapsamında yargılama konusu olan "darbe günlükleri" soruşturmasında ilginç bir gelişme yaşandı.


"Sarıkız" darbe planının yer aldığı ve emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen plan, yetkisizlik kararı ile Ankara'ya gönderildi. Dosyanın Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Zekeriya Öz'den tuhaf bir şekilde kaçırıldığı iddiası gündeme gelmişti. Ağustos ayında Öz'den "Balyoz dosyasıyla ilgisi olup olmadığının inceleneceği" gerekçesiyle alınan dosya savcı Mehmet Ergül'e verilmişti. Dosyayı geri göndermediği öğrenilen Ergül, iki ay sonra günlüklerin Ergenekon soruşturması ile bağlantısı bulunmadığını gerekçe gösterip, dosyayı Ankara'ya gönderdi. Ergül'ün, Ergenekon soruşturmasında hiç görev almamasına rağmen, yetkisizlik kararı vermesi dikkat çekti.

Soruşturmayı başlatan, delilleri toplayan ve sorguları yapan Savcı Öz'ün dışında dosyayı bilmeyen bir savcının 'Darbe Günlükleri' için ortaya koyduğu girişim ilginç bulundu. Balyoz soruşturması da savcılar Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk'ten alınıp Savcı Ergül'e verilmişti. Soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüteceği ileri sürülüyor.

Nokta dergisinde Nisan 2007'de yayımlanmasıyla gündeme gelen ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olan "Darbe Günlükleri" Ergenekon soruşturması savcıları tarafından soruşturma konusu yapıldı. Bu kapsamda 5 Aralık 2009'da emekli Oramiral Özden Örnek'i savcılar Zekeriya Öz ile Fikret Seçen, emekli orgeneral Aytaç Yalman'ı Savcı Ercan Şafak ve emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'yı da Murat Yönder sorgulamıştı. İfadeler alındıktan sonra soruşturma devam ederken 2010 yılı Ağustos ayında ilginç bir gelişme yaşandı. Dosya, Savcı Öz'den "Balyoz darbe planı soruşturması ile arasında bir bağ var mı inceleyeceğiz" denilerek istendi. Başsacı Vekili Turan Çolakkadı, soruşturmayı Savcı Mehmet Ergül'e gönderdi. İncelenmek üzere istenen dosya "iş yükü" gerekçesiyle bir daha geri gönderilmedi. Dosyayı alan Savcı Ergül de iki ay sonra yetkisizlik kararı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Savcı Ergül, 'Darbe Günlükleri' soruşturmasının Ergenekon soruşturması ile bağlantısı olmadığını iddia etti. Ancak günlüklerde yer alan çok sayıda iddia, Ergenekon davası sanıklarına da soru olarak yöneltilmişti.

İkinci Ergenekon iddianamesinde Sarıkız kod adlı darbe planıyla ilgili, "Plan çerçevesinde, basının ele geçirilmesi, üniversite öğrencilerinin sokağa dökülmesi, sendikalarla birlikte hareket edilmesi, sokaklara afiş asılması, dernekler ile temasa geçip hükümet aleyhine teşvik edilmesi ve tüm bu olayların yurt çapında gerçekleştirilmesinin hedeflendiği görülmüştür. Sarıkız kod isimli darbe planının Şener Eruygur, Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına tarafından hazırlanmış olabileceği değerlendirilmektedir." tespitleri yer alıyor. Yine Ergenekon davası tutuklu sanığı Mustafa Balbay'ın günlüklerindeki notlar ile Özden Örnek'in günlüklerindeki darbe suçlamasına ilişkin bilgilerin örtüştüğü ortaya çıkmıştı.

BÜŞRA ERDAL - İSTANBUL
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1045927&title=darbe-gunlukleri-sorusturmasinda-ilginc-karar


Darbe Günlükleri dosyası kaçırıldı iddiası

Darbe Günlükleri Dosyası'nın "yetkisizlik" iddiasıyla Ankara'ya gönderilmesinde tam bir "alicengiz oyunu" oynandığı öğrenildi. Akit'in edindiği bilgiye göre; dosya, Savcı Zekeriya Öz'ün elindeydi...

Murat Alan'ın haberi

Balyoz operasyonları ile ilgili koordinatör savcı olarak görevlendirildikten sonra hiçbir askerin tutuklanmasını talep etmeyen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ergül'ün yetkisi olmamasına rağmen Darbe Günlükleri dosyasını Ankara'ya göndermesi şok etkisine neden oldu.

Dosyanın soruşturmanın asıl sahibi Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'den bir "katakulli" ile kaçırıldığı öğrenildi.

KUVVET KOMUTANLARI SORGULANMIŞTI

Darbe günlükleri Nokta Dergisi'nin Nisan 2007'deki sayısında yayınlanmıştı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olan "Darbe Günlükleri" Ergenekon soruşturması savcıları tarafından soruşturma konusu yapıldı.

Bu kapsamda 5 Aralık 2009'da emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Aytaç Yalman, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına Ergenekon savcıları tarafından sorgulandı.

Genelge gereği Kuvvet Komutanlığı yapmış askerlerin sorgusuna başsavcı vekili de katılacağı için sorguda İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turhan Çolakkadı da hazır bulundu.

"DOSYAYI GÖNDER SENİN İŞİN DEĞİL"

İddialara göre; sorgu sonrası sanıklar hakkında iddianame hazırlayacağı belirtilen savcı Zekeriya Öz'e başsavcılık kanalıyla baskı başladı.

Ergenekon Savcısı Öz'den; dosyayı yetkisizlik kararı vererek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndermesi istendi. Öz'ün "dosyayı gönder senin işin değil" telkinine kulak asmaması üzerine yeni bir plan yapıldı.

Bunun üzerine Balyoz sanıkları ile ilgili tutuklama istememesi ile dikkat çeken Mehmet Ergül devreye girdi.

Ağustos ayında savcı Öz ile görüşen Mehmet Ergül Balyoz soruşturmasına koordinatör olarak atandığını belirterek; darbe planları arasında fiili bağ olup olmadığını araştırmak için dosyayı incelemek istediğini belirtti ve dosyayı aldı.

Mehmet Ergül'e ulaşan dosya bir daha geri gelmedi. Üst üste 4 defa dosyayı isteyen Ergenekon savcısına olumsuz cevap verildi.

Savcı Ergül iki ay elinde tuttuğu dosyayı "yetkisizlik" kararı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

BAŞSAVCI ENGİN: ZEKERİYA'YA BEN BASKI YAPMADIM

Savcı Zekeriya Öz'e sözkonusu soruşturma kapsamında baskı yapılıp yapılmadığı konusunda görüştüğümüz İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Zekeriya Öz'e kendisinin baskı yapmadığını belirtti.

Dosyanın Mehmet Ergül'e nasıl gittiğini bilmediğini ifade eden Engin "Ben Zekeriya'ya baskı yapmadım. Darbe günlükleri dosyasının nasıl gittiğini bilmiyorum.

Zekeriya Öz ve Başsavcı Vekili Çolakkadı katılmıştı o soruşturmaya. Ama nasıl Mehmet Ergül'e gittiğini bilmiyorum. Yani bırakın Ankara'ya gitsin onlar da pekala yürütebilir bu soruşturmayı" dedi.

Yeni Akit
http://www.haber7.com/haber/20101029/Darbe-Gunlukleri-dosyasi-boyle-kacirildi.php