Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

21 Kasım 2024, 18:29:18

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 342
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 20
Total: 20

Yargıtay Başkanı muhalefet lideri gibi konuştu: Düzenleme Anayasaya aykırı

Başlatan kilimanjaro, 16 Temmuz 2009, 09:18:01

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Yargıtay Başkanı'ndan açıklama!

Gerçeker, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına olanak sağlayan yasanın, Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olduğu iddialarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına olanak sağlayan yasanın, Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olduğu iddialarıyla ilgili olarak, "Biçimsel olarak baktığımız zaman bir aykırılık olmadığını kimse söyleyemez ama Anayasa Mahkemesi nasıl değerlendirir, onu bilemiyorum" dedi.

Ankara Barosu'nun 85. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Türkiye Barolar Birliği'nde verilen resepsiyona katılan Gerçeker, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Gerçeker, "askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmalarına ilişkin düzenlemeye yönelik değerlendirmesinin" sorulması üzerine, daha önce bu konuyla ilgili açıklama yaptığını anımsattı. Bu tür değişikliklerin tartışılıp, değerlendirildikten sonra yapılabileceğini ifade eden Gerçeker, CHP'nin düzenlemeyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu, Yüksek Mahkeme'nin konuyu değerlendireceğini belirtti.

Gerçeker, "Bu tür değişikliklerin, mutlaka ilgili kurumların görüşleri alınarak yapılması gerekir. AB müktesebatına uygun değişikliklerin yapılması gerekiyor. Buna karşı değiliz, AB'ye girmeyi arzu ediyorsak bunları yapmamız gerekiyor. Yargı reformu yapılmasını biz de istiyoruz. Yargı reformuyla ilgili çalışmalarımız var, hükümetin de çalışmaları var. Bunların hep birlikte yürütülmesi gerekir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de düzenlemeyi onaylarken belirli çekinceler ortaya koyduğuna işaret eden Gerçeker, "Bu sıkıntıların olmaması için yasaların çok iyi düşünülerek yapılması gerekiyor. Yasalaşma prosedürü belli kurallara bağlıdır. Bu kurallara uyulsaydı zaten bu sıkıntılar ortaya çıkmazdı. Bu tartışmalar da olmazdı. Elbette iktidar ve muhalefet görevini yapacak. Demokrasiye inanıyorsak, demokrasi var diyorsak bunlar olacak. Kimsenin kimseye bir şey deme hakkı ve yetkisi yok" diye konuştu.

Gerçeker, bir gazetecinin, "Düzenlemenin Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olduğu söyleniyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz, bir aykırılık söz konusu mu?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Elbette şimdi bunu bütün hukukçular kabul ediyor. Biçimsel olarak baktığımız zaman bir aykırılık olmadığını kimse söyleyemez ama Anayasa Mahkemesi nasıl değerlendirir, onu bilemiyorum. Bütün bunların tartışılıp, değerlendirilmesinin gerekmesi nedeni de o. Mesela, Anayasa değişikliğiyle birlikte yapılsaydı bunlar, o tartışmalar da ortadan kalkardı. Şimdiden bir şey söylemek istemiyorum. Orada değerli arkadaşlarımız var. Onlar elbette en iyi şekilde değerlendirecektir."

http://ozturkler.com/hasan-gerceker-anayasa-mahkemesi-asker-sivil-yargi.html,015c6c
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Başbakanlık'taki zirvenin MGK'ya katılan bakanlarla yapıldığını belirten toplantının içeriğini açıkladı. Çiçek, Yargıtay Başkanını da çok sert sözlerle eleştirdi.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Başbakanlık'taki mini zirve ile ilgili açıklama yaptı. Toplantının son MGK toplantısına katılan bakanlarla yapıldığını belirten Çiçek, toplantının konusunu açıkladı.

Cemil Çiçek, basında yer alan haberlerele toplantının özünün farklı şekilde kamuoyuna yansıtıldığını belirterek, "Toplantının konusu güvenlik ve terördür. Son MGK'nın ışığında bugün bu konularda bu toplantıyı yaptık. Bu toplantılar devam edecek. Bugünkü toplantının özü güvenlik ve terör konusudur. Terör ve güvenlik konuları her zaman dinamik konulardır. Sürekli takip etmek gerekir ve ileve tedbir gerekiyorsa alınır." dedi.

HASAN GERÇEKER'E SERT TEPKİ

Askere sivil yargı yolunu açan yasa ile ilgili "Anayasa'ya aykırı olmadığını kimse söyleyemez" diyen  Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'i de sert ifadelerle eleştiren Çiçek, "Bu yasanın Anayasaya aykırılığını denetleyecek kurum Anayasa Mahkemesi'dir. Sanki Anayasa Mahkemesi'nin Başkanıymış gibi çıkıp konuşursan yanlış olur. Bu açıklama Anayasa'nın 138. maddesine de aykırıdır.  Bu tür açıklama yapılması yargıyı da tartışmalı hale getirir. Ondan sonra yargı tartışılıyor diyene bir şey diyemezsiniz. Yargı mensupları her mikrofon uzatıldığında yorum yapmamalıdır." dedi.

http://www.haber7.com/haber/20090715/Hukumetten-Yargitay-Baskanina-tepki.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, bir yüksek yargı organının başkanı olarak hukuk, demokrasi kurallarına uygun görmediği bir konuyu gündeme getirmek zorunda olduğunu belirtti. Gerçeker, ''Bu benim hem yetkim hem sorumluluğum'' dedi.

Gerçeker, makamında gazetecilerin, askere sivil yargı yolu açan düzenlemeyle ilgili sözlerine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in verdiği yanıtı değerlendirdi.

Düzenlemeyle ilgili yaptığı değerlendirmenin bir bütünlük içinde ele alınmasını isteyen Gerçeker, şunları kaydetti:

''Söylediğim sözler bir bütünlük içinde değerlendirilseydi zaten öyle bir anlam çıkması mümkün değil. Bu tür düzenlemeler usulüne uygun yapılsaydı, usule uygun yasalaşma sürecinden geçirilseydi, Anayasa değişikliğiyle birlikte yapılsaydı bu tartışmalar ortaya çıkmazdı, bu sıkıntılar olmazdı. Biz 'askeri yargı alanında bir değişiklik yapılmasın' demiyoruz. Geçen seneki adli yargı açılış konuşmamda da söylemiştim. Bunlar yapılsın ama bütünlük içinde yapılsın, bu tür tartışmalara zemin hazırlanmasın.''

Bir yüksek yargı organının başkanı olarak hukuk, demokrasi kurallarına uygun görmediği bir konuyu gündeme getirmek zorunda olduğunu belirten Gerçeker, ''Çünkü yapılan bir yanlışlık varsa yanlışlığın devam etmemesini sağlamak açısından bu benim hem sorumluluk hem yetkim dahilinde olan bir şey'' dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek'e cevap vermiş gibi konuşmak istemediğini ifade eden Gerçeker, ''Ben sadece kendi düşüncelerimi ortaya koyuyorum. Sadece şunu söylüyorum; benim konuşmalarım bir bütünlük içinde değerlendirilseydi, bu reaksiyonun, tepkinin fazla gerekli olmadığı zaten anlaşılacaktı'' diye konuştu.

-''BİR KELİMEYİ DEĞİŞTİRMEKLE İŞ BİTMİYOR''-

Askeri yargıyla ilgili değişikliklerin Anayasa değişikliği ile birlikte gündeme getirilmesi yönündeki önerilerinin başkaları tarafından da dile getirildiğini söyleyen Gerçeker, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Askeri yargı sisteminde Avrupa Birliği müktesebatına aykırı konular varsa elbette bunlar olmalı ama Anayasa değişikliği ve yasa değişikliği yapılarak bunlar halledilebilir. Bunun demokratik bir tartışma ortamında olması gerekli. İlgili kurumların görüşleri alınır. Belki bizim bilmediğimiz, düşünemediğimiz, aklımıza gelmeyen şeyleri başkaları söyler, hocaların görüşleri alınır, ondan sonra sağlıklı şekilde her şey ortaya konulsun. Bu tartışmalara da gerek kalmasın.

Bir kelimeyi değiştirmekle iş bitmiyor. Anayasa maddesiyle, Askeri Ceza Kanunu ile Askeri Usul Kanunu ile çelişki var mı yok mu? Bunlara bakılmalı. Çelişki ortaya çıkıyor. Bunlar bizim görevimizin içinde olan şeyler. Yarın bunlar sorun olarak, görev uyuşmazlıkları olarak karşımıza çıkacak. Ben burada doğru bildiğim şeyi söylemeyeceğim de ne söyleyeceğim? Bunun siyasallaşmayla ne alakası var? 'Siyasetçiler gibi her mikrofona konuşmasın' demek de güzel bir tabir değil. Söylediklerimi gelişigüzel, ayaküstü söylemiş değilim. Düşünüp taşınmadan bir şey söylemem. Yanlış gördüğüm bir şeyin tekrarlanmaması için ortaya konulmuş düşünceler bunlar.''

Konunun burada kapanmasını istediğini dile getiren Gerçeker, hayatını hukuka adadığını, hukuk fakültesinden 40 yıl önce mezun olduğunu belirterek, ''Hayatım boyunca, demokrasi mücadelesi vermiş bir insanım. Özgürlükçü demokrasiyi herkesten fazla isteyen bir insanım'' dedi.

http://www.haber7.com/haber/20090716/Yargitay-baskanindan-hukumete-yanit.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.