Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Kasım 2024, 18:58:08

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 548
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 445
Total: 445

Yargıtay: İnternet hesabından şifre kırılarak çalınan paraları bankalar ödemeli

Başlatan Avukat, 20 Mart 2011, 12:54:41

« önceki - sonraki »

Avukat

İnternet üzerinden ticari işlemlerin yaygınlaşması, hırsızları bu mecraya sevk etti. Sanal hırsızlıklardan mağdur olan banka müşterilerine Yargıtay'dan sevindirici haber geldi.

Yüksek mahkeme, bir işadamının internet bankacılığında kullandığı şifresinin kırılarak 'çalınan' 108 bin liranın, faiziyle banka tarafından ödenmesine hükmetti.

İşadamı Bülent Kaşdoğan'ın, bir bankanın Konya'daki şubesinde açtığı hesabındaki 108 bin lira, 2 Ekim 2006'da internet bankacılığı şifresi kırılarak 7 ayrı işlemle 6 ayrı hesaba transfer edildi. Kaşdoğan, hukuk mücadelesi başlatarak, hesabından haberi olmadan çekilen paranın kendisine ödenmesine ilişkin Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne banka aleyhine 'alacak' davası açtı. İşadamı, 108 bin liranın hileli havale tarihleri göz önüne alınarak mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte bankadan tahsilini istedi.

Kaşdoğan'ın avukatı Zeynep Aktuna tarafından, Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne açılan alacak davasında, işadamının parasının internet ortamında çalınmasıyla ilgili bankanın sorumluluğu bulunduğu iddia edildi. Müvekkilinin bankaya güvenerek bu hizmeti kullandığını, ancak buna karşın şifresinin kırılarak hesabındaki 108 bin liranın çalındığını ifade eden Aktuna, paranın çalınmasıyla ilgili olayda, bankanın, hizmetin sunumu ve güvenliğin sağlanması konusunda kusurlu olduğunu söyledi. Bankanın avukatı ise banka ile mudi arasında Ticaret Hizmet Sözleşmesi'nin imzalandığına işaret etti. Sözleşme hükümleri gereği mudiye kullanıcı kodu, şifre ve onay kodu tanımlanmakta ve müşteriye teslim edilmekte olduğunu kaydetti. Zeynep Aktuna, banka güvenlik sisteminin bağımsız kuruluşlarca sürekli denetlendiğini, mudiye internet bankacılığı kullanım esasları ve güvenliğine dair gerekli uyarıların yapıldığını, bankalarının internet şubesinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli tüm teknolojik donanımın mevcut olduğunu savundu. Banka sisteminden kullanıcılara tanımlı şifreler ve şahsi bilgilerin temin edilmesinin mümkün olmadığını öne süren avukat, haksız ve mesnetsiz açılan davanın reddine karar verilmesini istedi. Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ndeki 24 Aralık 2008'deki karar duruşmasında mahkeme, bankanın 'kusurlu' olduğuna yönelik açılan alacak davasını kabul ederek, bankayı 108 bin lirayı yasal faiziyle birlikte ödemeye mahkum etti. Banka, yerel mahkemenin kararını temyize götürdü.

Yargıtay 11. Dairesi, geçtiğimiz günlerde bankanın kararı bozma talebini reddederek, yerel mahkemenin Kaşdoğan lehinde verdiği kararı onadı. Kaşdoğan bankanın kendisine yasal faiziyle birlikte 218 bin lira ödediğini belirtirken, avukat Aktuna da, kararın internet bankacılığı mağdurları için emsal teşkil edeceğini söyledi. AA

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1110031&title=yargidan-emsal-karar-sanal-soygunun-parasini-banka-odeyecek