Haberler:

Hukuk Forumumuza Hoşgeldiniz

Ana Menü
Menü

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır. Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz.

İletileri Göster Menü

Konular - hakazir

#1
Merhaba. 4 hissedardan oluşan 1400m2'lik tarım arazisini 10 gün önce hacizli olarak kabul ederek satın aldım. Araziyi satın almamdaki amaç, kendi arazime bitişmesiydi. Satın almadan önce hissedarların hisselerinin dağılımı ise;  A=130m2   B=130m2   C=440m2   D=700m2 şeklindeydi. Söz konusu olan haciz ise A şahsının 130m2'lik hissesindeydi. Ve bu haciz şerhi icra müdürlüğünün 20.12.2011 tarihli haciz yazısıyla tapuya işlenmiş. Yani haciz işlem tarihinden itibaren 2 seneden daha fazla süre geçmiş. Bugün ise beni X hukuk bürosundan bir beyfendi aradı. Bana A şahsından hacizli bir gayrimenkul aldığımı ve hacze konu olan borcu masraflarıyla birlikte tarafımıza ödemediğiniz takdirde tarlayı satışa çıkaracaklarını söylediler. Bende bölünemez bütünlükteki bir tarım arazisini nasıl olurda 3. bir şahısa satabileceklerini sordum. Karşıdaki şahıs kendinden daha da emin bir şekilde "istersek bütün hissedarlara izale-i şuyu davası açarak tarlayı komple satışa çıkartabiliriz" dedi. Şunu da belirteyim haciz borcu 1500TL, hacizli 130m2'lik hissenin belediyedeki emsal değeri ve de tapudaki satış bedeli 200TL. Borç benim borcum değil fakat borcu ödemezsem de tarlayı komple satışa çıkartma tehditinde bulunuyorlar.

Şimdi bütün bunlardan sonra konuya hakim olan değerli üyelere ve uzmanlara soruyorum. Bu tarım arazisindeki haczin başlangıç tarihinden itibaren 2 yıl geçtiği için kendiliğinden kalkması lazım değil mi? Ya da bunun için icra müdürlüğüne başvuru mu yapmam lazım?

Ve de gerçekten 1400m2'lik ve 4 hissedarlı bir tarım arazisini 3.şahısa diğer hissedarların rızası olmadan izale-i şuyu ile satabilirler mi? Yani toprak koruma kanunu bu haciz durumunda devre dışı mı kalıyor?
#2
Merhaba arkadaşlar. Köyde yaklaşık 1600m2 bir tarım arazisinde 800m2 hissem var. Bu tarlada benden başka 3 hissedar daha var ve onların da hisseleri de sırasıyla 500m2 - 150m2 - 150m2. Bu hissedarların hepsiylede konuştum ve hisselerini satın almak için kalan 800m2'lik kısım için anlaştım. Fakat satış işlemlerini başlatmak için başvurduğum aracılık yapan yazıcı arkadaş, 150m2'lik hisse sahibinin maliyeye birikmiş yüklü bir miktarda vergi borcu (40000TL civarı) olduğundan dolayı satış işleminin gerçekleşmeyeceğini söyledi. Bu durumu borçlu olan hissedara söylediğimde bu borcu ödeyemeyeceğini ve bana "bu konuyu nasıl halledersen hallet, istersen izale-i şuyu davası aç orası sana kalmış" cevabını verdi.
   
Yani bu arkadaş hissesini bana vermek istiyor fakat vergi borcunu ödeme imkanı olmadığı için bana satışını yapamıyor. Ve değeri toplamda belki de değeri 1000 TL bile etmeyen 150m2'lik tarım arazisinin kaydını hisse sahibinin maliye borcundan dolayı alamıyorum.

Şimdi size soracağım husus şu; acaba diğer bir seçenek olarak borçlu olan hissedarın ve diğer 2 hissedarın hisselerini izale-i şuyu davası açarak alabilirmiyim? Yani davayı açsam, mahkeme dava sonunda borçlu olan arkadaşımın hissesine bir değer biçse ve ben o değeri ödeyerek arkadaşımın maliye borcundan düşme imkanı varmıdır? Bu şekilde satış gerçekleşirmi?

Bu arada şunu da belirteyim izale-i şuyu dava konusunu da 3 hissedarın hepsiyle konuştum hiçbirisi açık arttırma gibi bir durum olursa girmeyeceklerini belirttiler. Yani bütün hissedarlar hisselerini bana vermek istiyorlar fakat ben arkadaşın bahsi geçen borcundan dolayı alamıyorum. Bu sorunu nasıl halledeceğim bir türlü işin içinden çıkamadım. Bir fikri olan varsa lütfen bir yol gösterin.