Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

21 Kasım 2024, 12:57:47

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 342
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 36
Total: 36

Beyaz ekmek kalp-damar hastalıklarına, kolon kanserine ve obeziteye yol açıyor

Başlatan kilimanjaro, 07 Ocak 2010, 02:07:51

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Diyetisyenler, kiloyla başı dertte olanların önce ekmeğine göz diker(di). Kilo derdine de olsa ekmekten vazgeçemeyenlere bir müjdemiz var: Yeni nesil diyetisyenler artık zayıflamaya niyet edenlere ekmeği yasaklamıyor. Bilakis reçetesine günde '5 dilim Halk Ekmek' yazıyor. Diyetisyenlerin ekmek yemeyi önermesi kadar Halk Ekmek diye vurgulaması, ilgimizi çekti. Büfelere gittik, İstanbul Halk Ekmek'in (İHE) ekmek mağazalarını gezdik, nefis kurabiyeleri eşliğinde çay içtik. Geleni gideni, ne aldıklarını gözlemledik. Fabrikalarını dolaştık. Gördük ki zihinlere ucuz ekmek kuyruklarıyla yerleşen Halk Ekmek günde 35 çeşit ekmek üreten, hijyene ve ekmeğin besleyiciliğine dikkat eden bir marka haline gelmiş. O sebeple de diyetisyenlerin listesinde, varlıklı tüketicinin sofralarında da yer edinmiş. Halk Ekmek'in en çok satış yapan büfeleri lüks semtlerde bulunuyor. Mesela Levent ve Etiler eşrafı, İstanbul Halk Ekmek'in Metro City alışveriş merkezine açtığı ekmek marketini heyecanla karşılamış. İHE'nin Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, çok sayıda teşekkür maili aldıklarını söylüyor.

Bilinçli/sağlığına dikkat eden vatandaş esmer ekmek yiyor

Bekaroğlu'nun söylediğine göre alım gücü yüksek semtlerde beyaz ekmek yerine daha çok esmer ekmek olarak bilinen kepekli ekmek ve çavdar ekmeği tüketiliyor. İlginç bir çelişkiye dikkat çekiyor Bekaroğlu: 19. yüzyılın başlarında Avrupa'da beyaz un tüketmek zenginliğin bir göstergesiymiş. Fabrikaların açılmasıyla beyaz un yaygınlaşmış. Ama yakın zamana kadar kepekli yani esmer undan yapılmış ekmeği fakirler veya köylüler yer anlayışı hâkimdi. Şimdi tam tersi bir durum var. Esmer köy ekmeği bir kıymetli ki görmeyin. Halk Ekmek büfeleri, esmer ekmeği en çok gelir seviyesi yüksek semtlerde satıyor. Çünkü beyaz unun ve ekmeğin zararlarını biliyorlar.

Beyaz ekmek ve un, fazlaca tüketenlerde obeziteye sebep oluyor. Beyaz unun kalp-damar hastalıklarına, kolon kanserine sebep olduğu da bilinen bir gerçek. Türkiye'de alt gelir gruplarında obezitenin daha hızla arttığı da biliniyor ve uzmanlar, sık sık bu yönde açıklamalar yapıyor. Aslında iyi beslenemedikleri için zayıf olmaları gerekirken, çok fazla beyaz ekmek tükettikleri için şişman oluyorlar.

Bekaroğlu, kaliteliyi ve insan sağlığına faydalı olanı ucuza herkesin ulaşabileceği yerlerde satmayı gaye edindiklerini söylüyor. İHE'nin tercih edilmesinin bir sebebi de hijyeni, mühendis gözetiminde üretim yapması. Üç fabrikaları var, üçünü de her gün yüzlerce vatandaş ziyaret ediyor. Biz gittiğimizde bir servis dolusu öğrenci, yedikleri ekmeklerin nasıl yapıldığını görmeye gelmişti.

Ay çekirdekli, üzümlü, mısırlı

İHE'de klasik 'Halk Ekmek'in dışında 35 çeşit ekmek üretiliyor. Tadına bakmadan edemeyeceğiniz ve hatta pasta niyetine tüketebileceğiniz mısırlı, ay çekirdekli, patatesli, zeytinli, üzümlü ve keten tohumlu ekmeklerin yanında faydaları saymakla bitmeyen çeşitleri de var.

Kepekli ekmek

Kepeği alınmamış buğday unundan yapılan kepekli ekmek, sindirim ve bağırsak faaliyetlerini kolaylaştırıyor. Hemoroid, diyabet ve kalp damar hastalıklarını önlüyor.

Tuzsuz ekmek

Tuzsuz yemesi gerekenler, yüksek tansiyon ve kalp hastaları, diyet yapanlar bu ekmeği tercih ediyor.

Soyalı ekmek

Yüzde 15 oranında soya unu ile yapılan bu ekmeğin protein değeri oldukça yüksek.

Sandviç, tost ve hamburger ekmeği

Halk Ekmek yapana kadar bu ekmekler lüks sınıfına giriyordu. İçinde un, su ve mayanın yanı sıra gluten, süt tozu ve koruyucu maddeler var.

Tam buğday ekmeği

Beyaz un elde etmek için buğdayın dışındaki kepek kısmı ayıklanıyor. Tam buğday ununda bu yapılmadığı için esmer renkte ve besleyiciliği yüksek un elde ediliyor. Bu ekmek, lif bakımından yüksek olduğu için doygunluk hissi veriyor, yüksek miktarda mineral içeriyor. Dolayısıyla diyet listelerinde yerini alıyor.

Çavdarlı ekmek

Hekimlerin diyabet hastalarına önerdiği çavdarlı ekmek, kolon kanserine karşı da koruyor. Erken doğumu engelliyor.

Light ekmek

İçinde diyet lifi, üzüm sirkesi bulunduran light ekmek, kilo almak istemeyenler için geliştirilmiş.

Organik buğday unu ve ekmeği

İstanbul Halk Ekmek, 2005 yılında Doğu'da beş ili kapsayan bir proje başlattı. Buralarda çiftçilere alım garantisi vererek organik buğday ürettirdi. İHE hem organik ekmek üretimi yapıyor hem de isteyenlere organik un satıyor.

Atıştırmalık galeta-grissini

Sade, kepekli ve susamlı çeşitleriyle grisini atıştırmak isteyenler için üretilmiş.

Glutensiz un, ekmek ve pasta

Fenilketonuri ve çölyak hastaları için üretilen glutensiz mamüller Türkiye'nin her yerine adrese teslim gönderiliyor.

Ruşeymli ekmek

Ruşeym, buğday tanesinin vitamin ve protein deposu olan embriyosuna deniyor. Zihinsel gelişim için önemli bir besin. Kasları güçlendiriyor, refleksleri canlandırıyor.

Akdeniz ekmeği

Akdeniz ekmeği, ekşi hamurla mayalanmış hamurdan yapılıyor. Küçük porsiyonlar halinde pişirilen bu ekmeğin kendine has bir kokusu var. ZAMAN

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=934547&title=halk-ekmegine-doktor-tavsiyesi&haberSayfa=1
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro



Yenmesi tavsiye edilmeyen, diyetin baş düşmanı olan 'ekmek' suçsuz çıktı. ABD'li Prof. Julie Miller Jones, ekmeğe yeniden anlam verdi. Ekmeğin kilo aldırdığı şehir efsanesiymiş!

Diyet yapanların da yapmayanların da mutlaka ekmek yemesi gerektiğini ifade eden ABD'li Prof. Julie Miller Jones, karbonhidratın kilo almayla ilişkisi bulunmadığını dile getirdi. Yenmesi tavsiye edilmeyen üç beyazdan biri olan, diyetlerin baş düşmanı un ve ekmek, suçsuz çıktı. St. Catherine Üniversitesi, Gıda Bilimleri ve Beslenme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Julie Miller Jones, ekmek yemeden sağlıklı olmanın ve kilo vermenin mümkün olmadığını söyledi.

'TÜRKLER EKMEK YEDİĞİ İÇİN ZAYIF'

Antalya'daki 'Buğday, Un ve Ekmek Kongresi'nde soruları yanıtlayan Jones, yağsız olması nedeniyle ekmeğin, karbonhidratın alınabileceği en zararsız ürün olduğunu ifade etti. Jones, "Bir araştırmayla, vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edilen vücut kitle endeskleri (VKİ) incelenmiş. Kadınlarda günde 1 dilim ekmek yiyenin VKİ'si 26.9, günde 5 dilim ekmek yiyenlerin ise 27.1 çıkmış; arada çok az fark var. Erkeklerde ise 1 dilim yiyenle 5 dilim yiyenlerin arasında hiçbir fark yok" diye konuştu. Türkiye'de kişi başı yıllık ekmek tüketiminin 150 kilo, ABD'de ise bunun yarısı kadar olduğunu belirten Jones, Türklerin bu yüzden daha zayıf olduğunu iddia etti. ABD'de kadın ve erkeklerin üçte ikisinin obez olduğunun altını çizen Jones, beynin çalışması için de karbonhidrata ihtiyaç olduğunu söyledi.

'Karbonhidratsız diyet kası eritir'

Ekmek yemeden yapılan diyetlerin yağ değil, kas ve su kaybına neden olduğunu ifade eden Jones, "Kaslar vücuttaki yağları yakmaya yarar. Bu nedenle sadece proteinle ya da sebzeyle diyet yapanlar, gelecekte verdikleri kilonun daha fazlasını geri alır; çünkü vücutlarında yağları yakacak kasları kalmaz" dedi. Norveç'te 122 obez kadınla yapılan bir araştırmayla ilgili bilgi veren Jones, iki grubu ayrılan ve bir gruba ekmekli, diğerine ekmeksiz diyet yaptırılan kadınlardan, ekmek yiyenlerin daha fazla kilo verdiğini anlattı.

'Tüm sebeplere bağlı ölümü %20 azaltıyor'

Tam tahıllı ekmekleri yiyerek sağlığın korunabileceğini anlatan Jones, şöyle devam etti: "En iyi sonuç için tam tahıllı ekmeklerin rafine unla yapılanlarla kombine edilmesi lazım. Yapılan araştırmalara göre, günde 6 dilim tam tahıllı ekmek yiyenlerde tansiyon yüzde 20, bağırsak kanseri yüzde 40 azalmış. Her türlü sebeplere bağlı ölümlere bakıldığında günde 1 dilim ekmek yediğinizde ölüm oranı yüzde 20 azalıyor. Daha ne söyleyebilirim ki..."

http://www.haber7.com/haber/20120403/Ekmegin-kilo-aldirdigi-sehir-efsanesi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Fırından ekmek almadan önce dikkat etmemiz gereken bir durum var. Eğer aldığınız ekmek balon gibi şişirilmişse o zaman bilin ki sizi ve sevdiklerinizi bekleyen bir tehlike var.

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, Türkiye'de ekmeğin üretim aşamasında kullanılan yoğun katkı maddelerinin önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini belirtti. Çelik, ekmeğin, şeker hastalığının ortaya çıkmasında birinci derecede etken olduğunu, obeziteye yol açtığını ve kanseri tetiklediğini söyledi.

Bütün dünyanın terk ettiği beyaz unun Türkiye'de ekmek üretiminde kullanıldığını söyleyen Sadık Çelik, "Ekmek konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çok önemli adımlar atıldı, daha da ileri adımlarla, hedeflenen düzeye getirilmeli, dünya standartlarına ulaşılmalıdır. Artık eski alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz. Balon gibi şişirilmiş, içi boşaltılmış ekmeklerin dayanıklı olmaları için 10 çeşit kimyasal madde bilinçsizce kullanılmaktadır. Bu kimyasalların kansere yol açtığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir" dedi.

SAĞLIKLI OLAN TAM BUĞDAY UNU

Ekmeğin tuzunun azaltılmasının ya da 650 randımanlı undan yapılmasının sağlık açısından yeterli olmadığını söyleyen Sadık Çelik, "1948'de Marshall yardımı ile hayatımıza giren ruşeymi ve kepeği çıkartılmış beyaz undan ekmek üretimine son verilmeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler tam buğdaydan öğütülmüş undan ekmek tüketimini özendirerek halkı bu konuda bilinçlendirmeli, fırınlardaki ekmek üretim reçeteleri bu yönde değiştirilmelidir, ekmekler doğal hamur ekşisiyle mayalanmalıdır. Öncelikle halkın temel gıda maddelerinden olan ekmeğin sağlıklı hale getirilmesi gerekir" ifadesini kullandı.

http://www.haber7.com/saglik/haber/899151-bir-gida-skandali-da-ekmekte-cikti
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat



Ekmekteki kepek oranını, geçen yıl yürürlüğe giren düzenlemeyle yüzde 20 artıran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bir değişiklikle bu oranı yüzde 60'a yükseltti.

Tam buğday ununda yüzde 15-20 oranında kepek bulunduğu dikkate alındığında, tebliğ değişikliğiyle normal ekmekteki kepek oranı en az yüzde 7,02, en çok yüzde 8,71 olarak düzenlendi.

AA muhabirinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Buğday Unu Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Değişikliklerle ekmek yapımında kullanılan buğday unları ''ekmeklik buğday unu'' adıyla tek sınıfta toplandı ve bu unlardaki kül miktarı en az 0,7, en çok 0,8 olarak belirlendi.

Tebliğ değişikliğiyle normal ekmekteki kepek oranının en az yüzde 7,02, en çok yüzde 8,71 olması gerekecek. Tam buğday ekmeğindeki kepek oranı ise 15,79 olacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye'de ekmek sadece Buğday Unu Tebliği'nde tanımlanan bu kül içeriklerine sahip ekmeklik buğday unu ve/veya tam buğday unundan yapılabilecek.

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Ekmek Tebliği ile ekmekte kepek oranını yüzde 20 artıran Bakanlık, buğday ununda yüzde 15-20 kepek bulunduğu göz önüne alındığında değişiklikle bu oranı yüzde 60'a çıkarmış olacak.

Randıman yükseliyor

Ekmeklik buğdaydaki kül miktarı, Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği yürürlüğe girmeden önce 0,55, düzenlemeden sonra 0,65'ken, değişiklikle en az 0,70, en çok 0,80 oldu. Tam buğday unundaki kül miktarı ise 1,20 olarak belirlendi.

Buğdaydan üretilen un randımanına bakıldığında; önceki düzenlemeyle 100 kilogram buğdaydan 69 kilogram elde edilen ekmeklik un, değişiklikle 78 kilograma çıkacak.

Böylelikle ekmeklik buğday ununun kül miktarına bağlı olarak un üretiminde kullanılan buğdayda önemli oranda tasarruf sağlanacak.

Un ambalajına kriter

Ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmekleri, ambalajlı üretilmeleri durumunda 250 gramdan sonra muhtelif ağırlıklarda olabilecek.

Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça ''- yüzde 3, yüzde 8'' tolerans değeriyle üretilecek. Ancak ağırlık kontrolü amacıyla yapılan resmi denetimlerde, alınan numunelerin ortalama ağırlığı, denetime konu olan ürünün üretimine izin verilen ağırlığından en fazla yüzde 2 kadar eksik olabilecek.

Değişiklikte ''özel amaçlı buğday unu'' sınıfı oluşturuldu. Kül miktarı sınırlaması getirilmeyen bu un türü, tüketici talebine göre istenilen kül değerlerinde üretilebilecek.

Un ambalajlarının büyük çoğunluğunu oluşturan polipropilen malzemeden üretilen çuvallara ilişkin kalite kriteri de bu düzenlemede yer aldı. Ambalaj malzemesinin polipropilen olması durumunda bu ambalajın dokuma sıklığı santimetrede 5 adet ve ağırlığı en az 80 gram/metrekare olacak.

Sedimantasyon ve düşme sayısı gibi yeni kalite kriterleri getiren düzenlemeyle ekmeklik buğday unlarının kalite özelliklerinin iyileştirilmesi amaçlandı.

Tebliğin yayımlandığı tarihten önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerine bu tebliğ hükümlerine uyum sağlayabilmeleri için 1 Temmuz 2013 tarihine kadar süre tanındı.

Kaynak: AA
http://www.haber7.com/guncel/haber/1005351-ekmekteki-kepek-orani-daha-da-artiyor


Mehdi Eker: Ekmekte kullanılan 17 çeşit katkı maddesini kaldırıyoruz, hedefimiz tam buğday ekmeği

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Kısa süre içinde, ekmekte kullanılan 17 çeşit katkı maddesini kaldırıyoruz. Bu birkaç hafta içinde olacak. Kaliteli ekmek olacak. Hedefimiz tam buğday ekmeğine gidiş olacak" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu tarafından düzenlenen "Diyette Sağlıklı Ekmek Yemek Gerek" konulu panele katıldı. Ceylan Intercontinental Otel'de düzenlenen panel öncesi basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısını Beslenme Eğitim ve Araştırma Vakfı (BESVAK) Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen tarafından düzenlendi.
Basın toplantısının ardından panele geçildi. Panelde konuşan Bakan Eker, coğrafi yapının üzerinde yaşayacak canlıları tayin ettiğini belirtti. Gıda kültürünün hukuku, ticareti ve sanayi oluşturduğunu belirten Bakan Eker, bu coğrafyanın binlerce yıldır buğdayın ana vatanı olduğunu ifade etti.

"HATAMIZDAN DÖNMEMİZ LAZIM"

On binlerce yıl önce Anadolu'da buğday üretimi yapıldığına dikkat çeken Mehdi Eker, "Buğdayın tam buğday ekmeği olarak yapılıyordu. Ancak biz küresel, ekonomik sebeplerden dolayı tam buğday ekmeğinden uzaklaştık. En temel gıda maddesi, en kıymetlisi buğdaydır. Çok sayıda besin elementi var içinde. İnsanın ihtiyacının önemli bir kısmını gideriyor. Hatamızdan dönmemiz lazım toplum olarak. Geçmişte farklı besinlere yönelik saldırılar oldu. Bir dönem yumurtaya saldırdı. Yok şöyle böyle zararları var dediler. Sonra etle ilgili oldu. Şimdi buğdaya dayandılar. Moda bu. Herkes bir şey söylüyor" dedi.

"EKMEKTEKİ 17 KATKI MADDESİNİ KALDIRIYORUZ"

Buğdayın hikmetinin farkında olunması gerektiğini vurgulayan Bakan Mehdi Eker, Bakanlık olarak geçmişteki düzenlemelerin yol açtığı yanlışları düzeltiyoruz. Obezite ile mücadele çerçevesinde ekmek kalitesinin arttırılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'de ekmeğin içinde bulunan asgari kepek oranının en az yüzde 20 arttırılmasını uygulamaya geçen sene soktuk. Tuz miktarını da yüzde 25 oranında azalttık. Ekmek satış noktalarına 'tam buğday ekmeğinin' satışta bulunması zorunluluğunu getirdik. Kısa süre içinde, ekmekte kullanılan 17 çeşit katkı maddesini kaldırıyoruz. Bu birkaç hafta içinde olacak. Kaliteli ekmek olacak. Hedefimiz tam buğday ekmeğine gidiş olacak" ifadelerini kullandı.

"EKMEK İSRAFI"

Ekmek israfına da dikkat çeken Mehdi Eker, ekmek tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini, ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini belirtti. Ekmeğin nimet olduğunu belirten Bakan Eker, "Ekmeğin yeri çöplük değildir. Ne oldu da bize her gün 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Bunun ekonomik boyu sadece 1.5 milyar lira" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA
http://www.haber7.com/guncel/haber/1005351-ekmekte-yeni-donem-basliyor



Erdoğan, "beyaz ekmeği sofralardan kaldıracağız" demişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki ekmek israfının boyutlarını açıklamış ve "beyaz ekmeği sofralarımızdan kaldıracağız" demişti.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ekmek israfının; nedenleri, boyutları, önlenmesi ve tüketici alışkanlıkları gibi detayları ihtiva eden rapor sonuçlarının açıklandığı 17.01.2013 tarihli kampanya toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz ekmeği yanlızca buğdayın una, unun hamura, hamurun ise pişip ekmeğe dönüşmesi olarak görmeyiz. Biz ekmeğin mübarek bir emanet ve nimet olarak görüyoruz. Biz doyduğunda dudaklarını ekmekle silen bir millet değiliz. Zenginleştikçe israfı artan bir toplum olmamalıyız. Biz zenginleştikçe tasarruf yapan, tasarruf ettikçe zenginleşen bir ülke olacağız" demişti. Başbakanın konuşmasında dikkati çeken kısımlar şu şekildeydi:

DÜNYADAKİ İSRAF AFRİKA'YA ULAŞTIRILSA ÖLÜM OLMAZ

Dünya'da 1.3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirten Erdoğan, "Dünya'da yılda 870 milyon insan, dünya nüfusunun yüzde 12,5'u yetersiz besleniyor. Yılda 10 milyon insan açlıktan ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybediyor. Dünya'da yapıyan israfın bedeli 1 trilyon dolardır. Avrupa ve ABD'de kişibaşı gıda israfı 115 kg'ye kadar çıkıyor. Biz Afrika'yı dolaştık ve oradaki açlığı gördük. Dünya'da yapılan israfın birazı oraya gitse orada açlık kalmaz. Bu iş bize düşüyor. Türkiye'ye düşüyor. Biz bu kampanyaya çok büyük özen ve önemle ele almalıyız. Bir tarafta tıkabasa doyan insanlar bir tarafta ise açlıktan ölen insanlar var" dedi.

ÜLKEMİZDE 550 BİN TON EKMEK ÇÖPE GİDİYOR

Türkiye'deki ekmek israfının vahim boyutlarda olduğunu söyleyen Erdoğan, "Tevfik Fikret'in dediği gibi, Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin! bu tamahlıktır. Türkiye'de hiç beklemediğimiz boyutta israf büyüyor. Bunu önlemek için çalışmalar yapıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi bununla ilgili araştırmayı yaptı ve boyutları göz önüne seriyor. Günde 25 bin ton ekmek üretiyor. Yıllık 9 milyon ton ekmek üretiliyor. Günde 101 milyon yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. Günde 95 milyon ekmek tüketiliyor. Ülkemizde 550 bin ton ekmek çöpe gidiyor. İsraf ediliyor. Ülkeye maddi boyutu yıllık 1,5 milyar lira oluyor" dedi.

BEYAZ EKMEĞİ SORFRALARDAN KALDIRACAĞIZ

Türkiye'de Kamu kurum ve kuruluşlarının gayri menkulleri israfının olduğunu belirten Erdoğan, radikal bir kararı da açıkladı. Erdoğan, "Buralarda çok ciddi israf var. Buralar 10 ay çıplak ve israf içinde kalıyor. Zenginleşen ülkelerde ekmek çeşitliliği artıyor. Zenginleşen ülkelerde ekmek israfı artıyor. Ekmek işinde farklı döneme girmeliyiz. Beyaz ekmeği sofralaramızdan kaldıralım. Artık has ve samimi olan buğday unundan ekmek üretelim. Bu arada kepek oranı yüksek ekmleri sofralarımıza getirelim. Bizim dedelerimiz ninelerimiz beyaz ekmek mi yiyordu? Hayır. Buğdayı övütüyordu ve ekmeği yapıyordu. Ekmek çeşitliliği arttıkça israf artıyor. 2008 yılında günde 5 milyon ekmek israf edilerken, 2012 de bu 6 milyon rakama çıkmış durumda" diye konuştu.

İSRAF EDİLEN EKMEK 500 OKUL DEMEK

TMO'nun araştırma sonuçlarını aktaran Erdoğan, "Ekmek için yani buğday üretiminde tohum, gübre, elektrik, su ve mazot israfı da oluyor. Bir kilo ekmek için 1,6 litre su harcanıyor. Yılda israf edilen 6 milyon ekmek için 880 milyar su boşa harcanmış oluyor. Bu yıllık israf ile  500 okul veya 500 yurt veya 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilir. Ekmeği alırken özeleştiri yapmalıyız. Ekmek alırken veya yarım bırakırken bir değil bin kez düşünmeliyiz. Bizim medeniyetimiz ve inanacımız buna izin vermez. Biz israf etmemeliyiz. Adbest aldığımızda akan suyu bile israf etmeyiz. Biz böyle bir medeniyetiz. Kardeşlerimiz açlıkla imtihan olurken, biz ekmek israf edemeyiz" dedi.

ALLAH BİR KURU EKMEK PARÇASINA MUHTAÇ ETMESİN

Türkiye'nin büyürken aynı zamanda israfı düşürmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Bizi dinimiz uyarıyor israf konusunda. Ey iman edenler yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz diyor. Buna uymalıyız. Biz büyüdükçe dejenere olan, zenginleştikçe ruh kökünden kopamayız. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girerken. En çok israf eden ülkelerden olursak bunun anlamı kalmaz. Biz inşallah farklı büyüyen ülke olacak. Allah hiç birimizi kuru bir ekmeğe muhtaç etmesin" ifadelerini kullandı.

http://www.haber7.com/ic-politika/haber/978396-erdogan-beyaz-ekmegi-sofralardan-kaldiracagiz