Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

21 Kasım 2024, 12:36:30

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 342
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 27
Total: 27

Marketlerde satılan hazır yoğurt kanserojen madde içeriyor, yoğurdu evde yapmalı

Başlatan kilimanjaro, 15 Şubat 2013, 16:53:10

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Hemen hemen her sofrada yer alan yoğurtla ilgili çok önemli uyarı geldi. Bizim faydalı diye yediğimiz yoğurttaki asıl tehlikeyi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar açıkladı.

Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar, endüstriyel yoğurdun yoğurt olmadığını ve son dönemde artan kanser vakalarında bunun etkisinin ilk sırada olduğunu söyledi.

Kanser hastalığı her geçen gün artıyor. Etrafımızda her gün birisine kanser teşhisi konulduğunu duyuyoruz. Uzmanlar, kanserdeki bu kadar yoğun bir artışı yalnızca sigara ile alkolle ve obezite ile açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyor.

Rotahaber'e konuşan Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar, bu kadar çok hasta ortaya çıkmasını, herkesin maruz kaldığı bir etmenden kaynaklanabileceği görüşünde. Beslenme açısından da birbirinden çok farklı sosyal statüdeki insanlarda da kanserin görüldüğüne dikkat çeken Dizdar, "şunları hayatınızdan çıkarın diyebileceğiniz neler var" sorusuna şu cevabı verdi:

"Biz bilim adamları olarak geçtiğimiz yıllarda bunu çok tartıştık. Birinci sırada olan yoğurt hala ilk sıradaki yerini koruyor. Bizim ülkemizde yoğurt, diğer ülkelere göre açık ara daha çok tüketilen bir üründür. Yoğurt, beslenmeden öte insan vücudunun dengesinin korunması açısından da çok önemlidir."

Bu sözleri ifade eden Yavuz Dizdar, bir noktanın altını çiziyor. "Ama işlemden geçmemiş, endüstriyel yoğurt olmamalı" diyor. Dizdar, endüstriyel yoğurttan niçin uzak durulması gerektiğini de şöyle anlayor:

"Çünkü endüstriyel yoğurt, yapay bir ürün. Ekşimiyor, dolapta bekleyen yoğurdu haftalar boyunca üstten yemeye devam etseniz bir şey olmuyor. Bunu ben defalarca test etmiş biri olarak biliyorum. Biraz dikkat eden herkesin de bildiğini düşünüyorum.

Bir ürün bu kadar çok tüketiliyorsa, bu kadar derin bir değişime gitti ise sorun var demektir. Bir gıdanın bozulma biçiminin dönüşmüş olması, ekşimenin ötesinde küflenmeyi bile atlıyor olması içerikte çok fazla değişiklik yapıldığını gösterir. Kimse kusura bakmasın. Bunlar yoğurt değiller. "

Ana fermente ürünün yoğurt olduğunu hatırlatan Dizdar, maalesef Türkiye'de olmazsa olmazın başında yoğurt ve ayranın geldiğini hatırlatıyor.

HER ŞEY SON 10 YILDA DEĞİŞTİ

Türkiye'de yoğurdun bir 10-15 yıl önce kesinlikle böyle olmadığını hatırlatan Dizdar, bu yeni yoğurt yönteminin bilinçli bir şekilde Türkiye'ye dayatıldığını söyledi. Dizdar, bu güçlerin, yoğurda ilişkin Türkiye'deki yasal tebliğleri bile değiştirdiğini ifade etti. Kendisinin bu konuda eleştirileri gündeme getirdiğinde bazı endüstriyel yoğurt üreticilerinin, "Hocam size bozulmayan yoğurt verdik daha ne istiyorsunuz" diyenlerin olduğunu dile getirdi.

Dizdar, "Peki hayatımızdan her şeyi ile yoğurdu çıkarmalı mıyız?" sorusuna da kesin bir cevap veriyor. "Kesinlikle hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tam tersine mümkün olduğu kadar daha çok yer açmalıyız. Ama, endüstriyel yoğurdu bırakıp yoğurdu evde yapmalıyız" diyor.

http://yemek.haber7.com/yemek/haber/990229-yogurdu-hayatinizdan-cikarin-cunku


UHT edilmiş kutu sütler için de benzer görüşler dile getirilmişti.

10-15 yıl önce bazı uzmanlar, "Sokak sütü mikrop saçıyor, ilkelliği bırakın, kutu sütü alın." çağrısı yapıyordu. Medya organları da sokak sütü sebebiyle rahatsızlanmış çocukları göstererek bu durumu körüklüyordu. Malum, Türk halkının sorgusuz sualsiz yeniliğe açık yapısı bu bombardımana daha fazla dayanamadı. Artık herkesin evine 'kutu süt'ler girmeye başlamış, öyle ki mahalle sütçülerinin nesli kurutulmuştu neredeyse. Marka sayısı arttıkça kutu sütlerin fiyatları da makulleşti. Kullanımı da oldukça pratikti üstelik. Ne evde tencere kirletip dakikalarca kaynatmanız gerekiyordu ne de kısa sürede tüketmeniz. Hâl böyle olunca; bebekler, çocuklar ve yetişkinlerin vazgeçilmezi oldu kutu içindeki UHT sütler. Oysa UHT yöntemi suda çözünen vitaminlerin neredeyse yüzde 80'ini ve B12 vitamininin ise tamamını ortadan kaldırıyordu. Bağırsaktaki probiyotiklere (yararlı bakterilere) zarar vererek onların bağırsağımızda sentezlediği vitaminlerin üretiminin de azalmasına sebep oluyordu. Bu sebeple beslenme uzmanları kutu sütler yerine pastörize edilmiş günlük şişe sütlerin ve şayet temiz, güvenli olduğuna inandığımız üreticiler varsa çiğ sütün tüketilmesinin en ideal yol olduğunu açıklamışlardı. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

webmaster

Bu tür iddiaların genellikle spesifik bir bilimsel temeli olmaksızın ortaya atıldığını ve bilgi eksikliği veya yanlış anlamalara dayandığını söylemek önemlidir. Çoğu durumda, marketlerde satılan yoğurtların, güvenilir sağlık standartlarına uygun olarak üretildiği ve tüketicilere güvenli bir şekilde sunulduğu kabul edilir.

Yoğurt, genellikle probiyotikler ve diğer besleyici bileşenler içeren sağlıklı bir besindir. Ancak, herhangi bir gıda maddenin içeriği, markaya ve üretim sürecine bağlı olarak değişebilir. Eğer belirli bir endişe varsa veya spesifik bir yoğurt markasının içeriği hakkında bilgi almak istiyorsanız, ürün etiketlerini kontrol etmek ve sağlık profesyonellerine danışmak faydalı olabilir.

Evde yoğurt yapma seçeneği, bazı insanlar için daha fazla kontrol sağlama ve katkı maddelerinden kaçınma açısından tercih edilebilir. Ancak, marketlerde satılan yoğurtların tümü kanserojen maddeler içermez ve sağlıkla ilgili genellemeler yapmadan önce bilimsel ve güvenilir kaynaklardan gelen bilgileri değerlendirmek önemlidir. (Yazar: ChatGPT)