Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 21:30:28

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 425
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 451
Total: 451

2003 te ki olaya 2012 de ceza verildi

Başlatan sin4n, 11 Mayıs 2012, 11:42:33

« önceki - sonraki »

sin4n

2003 te yaşadıgım bi olay yüzünden 2012 de ceza verildi bana ? yargıtay bu cezamı yeni onaylamış bunun icin yapabilecegim herhangi bir şey varmı ? yardım edin lütfen!!

Avukat

Merhabalar. Burada önemli olan dava zamanaşımı süresinin yargılandığınız suç bağlamında ne kadarlık bir süreye tekabül ettiğidir. Suçunuzu yazmamışsınız. Olayın yaşandığı tarihle ceza tarihi arasında uzun bir zaman geçmediğinden, çok büyük bir ihtimalle olayla ilgili zamanaşımının gerçekleşmemiştir. Türk Ceza Kanunu'nun konuyla ilgili maddesi aşağıdadır. Buradan maddeye bakarak suçunuzla ilgili zamanaşımı süresinin ne kadar olduğunu tespit edebilirsiniz. Kolay gelsin...

     Dava zamanaşımı
   
     Madde 66 - (1) Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası;
   
     a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda otuz yıl,
   
     b) Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmibeş yıl,
   
     c) Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl,
   
     d) Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda onbeş yıl,
   
     e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl,
   
     Geçmesiyle düşer.
   
     (2) Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmuş olup da onbeş yaşını doldurmamış olanlar hakkında, bu sürelerin yarısının; onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında ise, üçte ikisinin geçmesiyle kamu davası düşer.
   
     (3) Dava zamanaşımı süresinin belirlenmesinde dosyadaki mevcut deliller itibarıyla suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halleri de göz önünde bulundurulur.
   
     (4) Yukarıdaki fıkralarda yer alan sürelerin belirlenmesinde suçun kanunda yer alan cezasının yukarı sınırı göz önünde bulundurulur; seçimlik cezaları gerektiren suçlarda zamanaşımı bakımından hapis cezası esas alınır.
   
     (5) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/8 md.) Aynı fiilden dolayı tekrar yargılamayı gerektiren hallerde, mahkemece bu husustaki talebin kabul edildiği tarihten itibaren fiile ilişkin zamanaşımı süresi yeni baştan işlemeye başlar.
   
     (6) Zamanaşımı, tamamlanmış suçlarda suçun işlendiği günden, teşebbüs halinde kalan suçlarda son hareketin yapıldığı günden, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği günden, çocuklara karşı üstsoy veya bunlar üzerinde hüküm ve nüfuzu olan kimseler tarafından işlenen suçlarda çocuğun onsekiz yaşını bitirdiği günden itibaren işlemeye başlar.
   
     (7) Bu Kanunun İkinci Kitabının Dördüncü Kısmında yazılı ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet veya on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçların yurt dışında işlenmesi halinde dava zamanaşımı uygulanmaz.
   
     Dava zamanaşımı süresinin durması veya kesilmesi
   
     Madde 67 - (1) Soruşturma ve kovuşturma yapılmasının, izin veya karar alınması veya diğer bir mercide çözülmesi gereken bir meselenin sonucuna bağlı bulunduğu hallerde; izin veya kararın alınmasına veya meselenin çözümüne veya kanun gereğince hakkında kaçak olduğu hususunda karar verilmiş olan suç faili hakkında bu karar kaldırılıncaya kadar dava zamanaşımı durur.
       
     (2) Bir suçla ilgili olarak;
   
     a) Şüpheli veya sanıklardan birinin savcı huzurunda ifadesinin alınması veya sorguya çekilmesi,
   
     b) Şüpheli veya sanıklardan biri hakkında tutuklama kararının verilmesi,
   
     c) Suçla ilgili olarak iddianame düzenlenmesi,
   
     d) Sanıklardan bir kısmı hakkında da olsa, mahkûmiyet kararı verilmesi,
   
     Halinde, dava zamanaşımı kesilir.
   
     (3) Dava zamanaşımı kesildiğinde, zamanaşımı süresi yeniden işlemeye başlar. Dava zamanaşımını kesen birden fazla nedenin bulunması halinde, zamanaşımı süresi son kesme nedeninin gerçekleştiği tarihten itibaren yeniden işlemeye başlar.
   
     (4) Kesilme halinde, zamanaşımı süresi ilgili suça ilişkin olarak Kanunda belirlenen sürenin en fazla yarısına kadar uzar.