Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 09:31:09

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 627
  • Online ever: 627
  • (Bugün, 09:30:51)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 631
Total: 631

APARTMAN SORUNLARI

Başlatan asalet, 30 Ekim 2011, 14:21:34

« önceki - sonraki »

asalet

BİR APARTMANIN BAHÇE BODRUM KATINDA OTURMAKTAYIM EVİM BAHÇEDEKİ TOPRAKTAN SU ALMAKTA KAT MALİKLERİ ÇOĞUNLUĞU EV BENİM DİYE YAPILACAK TADİLATA KATILMIYORLAR BANA BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

Avukat

Merhabalar. Özür dilerim, benzer bir başka soruyu cevaplarken sorunuzu fark ettim. Üzerinden uzun zaman geçmiş. Belki siz sorununuzu çözmüşsünüzdür ancak benzer sorunları yaşayan kişilerin istifade etmeleri açısından sorunuzu cevaplamak istiyorum. Aslında buna benzer soru ve cevaplar sitemizde mevcuttu.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak yerler belirtilmiştir:

    IV - Ortak yerler:
   
    Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.
   
    a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,
   
    b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
   
    c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.
   
    Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.


Buna göre sizin sorununuz, su yalıtımı eksikliği gibi doğrudan ortak yerlerle ilgili bir takım problemlerden kaynaklanıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinde ortak yerlerle ilgili masraflara tüm kat maliklerinin arsa payı oranında katılması gerektiği ifade edilmiştir:

    III - Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
   
    Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
   
    a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
   
    b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
   
    Katılmakla yükümlüdür.
   
    c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
   
    (Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
   
    Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.


Bu hükümlere istinaden yöneticiden gerekli tamiratın ortak giderlerden karşılanarak yapılmasını, şayet yöneticiniz yoksa, tüm kat maliklerinden paylarına düşen bedeli talep edebilirsiniz. Kolay gelsin...