Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 07:29:00

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 599
  • Online ever: 599
  • (Bugün, 05:32:26)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 642
Total: 642

Bankanın kredi kullandırma çabasından dolayı mağdur olduğumu düşünüyorum.

Başlatan ykirdemir, 30 Ekim 2012, 13:42:38

« önceki - sonraki »

ykirdemir

Merhaba,

Emekli bir yakınım bir bankadan ihtiyaç kredisi kullanmak için başvuru yapıyor. Kefil olarakta benden maaş bordromu istiyorlar. Daha önce yine aynı şekilde bir kredi başvurusunda yine benim kefil olmamı istediklerinde maaş bordromu vermiştim ve banka tarafından kredi başvurusu olumsuz sonuçlanmıştı çünkü kendi adıma kullandığım konut kredim vardı ve taksitleri yeterince yüksekti. Birazda buna güvenerek çok fazla tereddüt etmeden geri çevrileceğine emin olarak maaş bordromu verdim. Aynı gün imza atmak için şubeye çağırdıklarında çok şaşırdım çünkü verdiğim maaş bordrosunda maaşım yaklaşık 1500 TL gözüküyor, adıma kullandığım konut kredisinin taksitleri 1250 TL ve halen devam ediyor. Kefil olduğum kredinin taksit tutarı 840 TL! Krediyi kullanan yakınımın maaşı 800-900 TL arasında! Bu şartlarda bu bankanın kesinlikle kefaletimi kabul etmemesi gerekiyordu çünkü asıl borçlu bu parayı ödeyemezse bu kefil nasıl ödeyecek? Kendi adıma kullanmak istesem bana kullandırmayacaklarına da eminim. Şimdi asıl borçlu ödeyemiyor ve ilgili banka avukatı sürekli beni arıyarak maaşıma haciz göndereceğine dair söylemlerde bulunuyor. Bu konuda bankanın krediyi kullandırmak için özel bir çaba harcadığı aşikar olmakla beraber avukata asıl borçlunun maaşına haciz koymalarını sonuçta halen ülke sınırları içinde olduğunu ve muhatap olduğunu söylediğimde emekli olduğundan dolayı maaşına direk haciz koyamadıklarını bunun için feragatname imzalattırmaları gerektiğini söyledi.

Sizden ricam;
Kefaletin usulsüz olarak kabul edildiğini iddia ederek (gelir ve gider bakımından usulsüz) banka aleyhinde bir şeyler yapabilirmiyim?
İmzayı attığım için her halukarda bu borcu ödeyeceksem de maaşıma haciz koyulurken halen ödemekte olduğum kredi taksitini aldığım maaştan düşerek(1500-1250=250TL) kalan kısmına haciz koydurmak mümkün olurmu?
Emekli maaşına haciz konulamaması ne kadar doğru? Bildiğim kadarıyla emeklide olsa maaşının 1/4 kadar haciz konulabiliyor.

Değerli cevaplarınız ve yorumlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapKefaletin usulsüz olarak kabul edildiğini iddia ederek (gelir ve gider bakımından usulsüz) banka aleyhinde bir şeyler yapabilirmiyim?

Maalesef yapamazsınız. Banka kredi verirken veya bir krediye kefil seçerken dilediği gibi hareket edebilir. Konuyla ilgili mevzuattan kaynaklanan bankalara yönelik sınırlandırıcı hükümler mevcuttur ancak bu hükümlere uyulmamış olması, örneğin sizin olayınızı yaşayan bir kişinin banka karşısındaki hukuki durumunu değiştirmeyecektir. Dolayısıyla bu gerekçeyle bankaya karşı kefalet sözleşmesinin geçersizliğinin ileri sürülebilmesi mümkün değildir. Bununla birlikte, şayet evli iseniz ve kredi sözleşmesi 6098 Sayılı yeni Borçlar Kanunu'nun 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra imzalanmışsa, adı geçen Kanun'un 584. maddesinde bulunan "Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır." hükmü gereğince eşinizden kefalet sebebiyle muvafakatname alınmamışsa, bu sebebe istinaden kefaletin geçersizliği ileri sürülebilir.

Alıntı Yapİmzayı attığım için her halukarda bu borcu ödeyeceksem de maaşıma haciz koyulurken halen ödemekte olduğum kredi taksitini aldığım maaştan düşerek(1500-1250=250TL) kalan kısmına haciz koydurmak mümkün olurmu?

İş Kanunu'nun 35. maddesi aynen şu şekildedir: "İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır." Bu hüküm gereğince bakmak zorunda olduğunuz kişilerle ilgili harcanması gereken tutarın maaşınızdan düşürülmesi ve mevcut gelir gider durumunuza göre maaşınızın 1/4'ünden daha düşük bir bedelin haczedilmesi için dava açma hakkına sahip bulunuyorsunuz.

Alıntı YapEmekli maaşına haciz konulamaması ne kadar doğru? Bildiğim kadarıyla emeklide olsa maaşının 1/4 kadar haciz konulabiliyor.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun "Devir, temlik, haciz ve Kurum alacaklarında zamanaşımı" başlıklı 93. maddesinin 1. fıkrası aynen şu şekildedir:

MADDE 93 - (DEĞİŞİK FIKRA RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/56)
Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. (EKLENMİŞ İBARE RGT: 28.02.2009 RG NO: 27155 MÜKERRER KANUN NO: 5838/32) Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.


Buna göre emekli maaşı, nafaka borçları ve SGK tarafından takip edilen prim borçları dışında haczedilemez. Dolayısıyla anlattığınız olayda bankanın kredi borcuna istinaden emekli maaşına haciz uygulayabilmesi hukuken mümkün değildir. Kolay gelsin...

ykirdemir

Tekrar merhaba,
verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla...