Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

20 Nisan 2025, 17:42:22

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,909
  • Toplam Konu: 4,435
  • Online today: 120
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 39
Total: 39

boşanma süreci

Başlatan yesim10, 14 Ekim 2015, 10:58:49

« önceki - sonraki »

yesim10

eşimle yaklaşık 6 senedir okuldan tanışıyoruz sevgiliydik  mayıs ayında düğünümüz oldu eş durumundan tayinimi henüz yaptıramadığım için ayrı şehirlerde yaşıyoruz düğünden 2 ay sonra 2 kez basit tartışma yaşadık temmuz ayından beri beni istemediğini mutlu bir evliliğimiz olmayacağını evliliğin sorumluluğunu alamadığını beni artık sevmediğini söyledi  evlenmeden önceki surecimizde doğuda ağır şartlarda askerlik sonrasında iki ameliyat iş stresine verdim alttan aldım özür diledim  aileler konuştu aldatma, şiddet, maddi sıkıntı ,uyuşturucu alkol bağımlılığı,aileler arasında problem veya ben ve eşimin ailelerle yaşadığı bir problem  yok ortada büyük bir problem olmadığı halde evliliğini bitirmek istiyor her 10-15 gunde bır arayıp boşanmak istediğini söylüyor mahkemeyi de açmıyor önce ben sonra ailesi psıkologla konuştuk eşime obsesif kompulsif bozukluk tanısı konuldu kendisi de takıntılı davranışları olduğunu kabul edıyor ama kişiliği kaynaklı olduğunu tedavi gerektiren bir durum olmadığını ısrarla söyluyor  ailelerde bende ne yapacağımızı şaşırdık artık. eşim ısrarla arayıp anlaşmalı boşanmayı kabul etmemi istiyor bende ne mahkemede ne de ailelere ikimizin ortak kararı olarak gösteremeyeceğini söyledim.18.01.2015 tarihinde evlendik Anlaşmalı boşanama için 1 yıl dolması mı gerekmekte? 1 yıl dolmadan iki tarafında istemesi durumunda hakim bizi boşar mı yoksa 6 ay evliliğimiz gözden geçirmemiz için süre mi verir ?Anlaşmalı boşanmayı kabul etmemem ve eşimin mahkemeyi açması durumunda ortalama mahkeme süreci ne kadar sürer?şu an eşimden yüksek maaş alıorm eşimin benden nafaka ya da tazminat talebi olabilir mi?

kilimanjaro

Merhabalar. Bir yılı doldurmadığınız için anlaşmalı boşanma yoluna gidemezsiniz. Anlaşmalı boşanma davasının şartları aşağıda belirtilmiştir. Siz istemediğiniz sürece (ortada haklı/makul bir boşanma sebebi de olmadığı için) eşiniz boşanma davası açsa bile sonuç elde edemez. Allah kolaylık ve sabır versin...


Anlaşmalı boşanma davasının şartları Türk Medeni Kanunu`nun 166.maddesinin 3. fıkrasında belirlenmiştir. Bunlar;
a) Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması. Evlilik bir yıldan az sürmüşse tarafların anlaşmalı olarak boşanmaları olanaksızıdır. Taraflar bu durumda varsa diğer boşanma sebeplerine örneğin evlilik birliğinin sarsılması nedenine dayalı boşanma davasının temel türü olan şiddetli geçimsizlik sebebine dayanarak boşanabilirler.
b)Eşlerin birlikte mahkemeye başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi. Uygulamada genelde ikinci seçenek kullanılmaktadır. Yani eşlerin birinin açtığı dava diğeri tarafından kabul edilmektedir.
c)Hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi. Tarafların her ikisi de avukatla temsil edilseler bile eşlerin anlaşmalı boşanma davasına bizzat katılmaları ve boşanma konusundaki iradelerini açıklamaları gerekmektedir.
d) Tarafların boşanmanın malî sonuçları ve çocukların durumu ile ilgili olarak bir düzenleme üzerinde anlaşmaları ve hakimin de düzenlemeyi uygun bulması. Boşanmanın mali sonuçlarından kasıt tazminat ve nafaka gibi hususlardır.tarafların bu husularda bir anlaşma tesis etmeleri gerekir. Tarafların bunun yanında varsa çocukların velayeti konusunda da anlaşmalrı gerekmektedir. Şüphesiz hakimin tüm bu anlaşmları uygun bulması da gerekir. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur.
Uygulamada taraflar bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamakta ve bu protokolü anlaşmalı boşanma dosyasına ibraz etmektedirler. Protokol hazırlanmamışsa üzerinde anlaşılan konuları tutanağa geçirtmek suretiyle de boşanmaya karar verilebilir.
Bu şartların hepsinin birlikte gerçekleşmiş olması durumunda evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır ve mahkemece başka bir delil aranmaksızın tarafların boşanmalarına karar verilir.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

yesim10

#2
çok teşekkür ederim ancak birkaç şeyi daha öğrenmek istiyorum yanıt verirseniz çok sevinirim eşimle evliliğimizden bugüne kadar ortak taşınır veya taşınmaz  mal kazanımız olmadı ancak şu an çalışıyorum ve eşimden daha yüksek maaş alıyorum eşimin benden maddi ve  manevi tazminat talebi  hakkı olabilir mi? ya da benim anlaşmalı boşanmayı kabul etmemem durumunda sadakatsizlik sebebiyle ya da boşanma gerekçesiyle eşimden maddi,manevi tazminat talebim olabilir mi? Mahkemede savcılık kararıyla teknik takip yapılması sonucunda  elde edilen Facebook, twitter,whats up, şahsi teline gelen mesajlar ya  da fotoğraf, kamera kayıtları aldatma için delil olarak kullanılabilir mi? mahkeme kişinin rızası olmadan çekilen görüntüleri boşanma mahkemelerinde delil olarak kullanılması istemimi suç teşkil ettiği konusunda hüküm verebilir mi? sizce Eşimin obsesif kompulsif bozukluğu olduğuyla ilgili psikologtan her ihtimale karşı rapor almalıyım?


Mahir altan

Tazminat Nafaka talep edebilirsiniz. Mesaj whatsap vs içerikleri çıkmaz.delil bulmanız gerek. Bahsettiğiniz raporu almanizda fayda var.
Ayrıntılı sorular ve yardım için
mahir.altan35@gmail.com
05073172885