Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 09:23:10

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 599
  • Online ever: 599
  • (Bugün, 05:32:26)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 396
Total: 396

cinsel saldırı

Başlatan isimsiz12345, 21 Kasım 2012, 23:39:43

« önceki - sonraki »

isimsiz12345

Merhaba,

Bir cinsel saldırı davasında müşteki olan tarafım. Daha önce polise ve cumhuriyet savcısına ifade verdim ve duruşmaya çağırıldığım bir tebligat aldım ancak duruşmaya katılmak istemiyorum çünkü sanık durumundaki kişiyle karşılaşmak istemiyorum. Tebligatta katılmamam durumunda zorla duruşmaya götürüleceğim yazıyor. Duruşmaya gitmek yerine önceden mahkemeye gidip hakime ifademi verme gibi bir şansım olabilir mi, ne yapabilirim?

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapBir cinsel saldırı davasında müşteki olan tarafım. Daha önce polise ve cumhuriyet savcısına ifade verdim ve duruşmaya çağırıldığım bir tebligat aldım ancak duruşmaya katılmak istemiyorum çünkü sanık durumundaki kişiyle karşılaşmak istemiyorum. Tebligatta katılmamam durumunda zorla duruşmaya götürüleceğim yazıyor. Duruşmaya gitmek yerine önceden mahkemeye gidip hakime ifademi verme gibi bir şansım olabilir mi, ne yapabilirim?

Maalesef. Aşağıda konuyla ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alan hükümler bulunuyor. Bu hükümler uyarınca duruşmanın kapalı yapılmasını talep edebilirsiniz ancak sanığın yokluğunda ifade vermeniz mümkün değil. Kolay gelsin...



    Duruşmanın açıklığı
    Madde 182 – (1) Duruşma herkese açıktır.
   (2) Genel ahlâkın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hâllerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir.
   (3) Duruşmanın kapalı yapılması konusundaki gerekçeli karar ile hüküm açık duruşmada açıklanır.

   Ses ve görüntü alıcı aletlerin kullanılması yasağı
   Madde 183 – (1) 180 inci maddenin beşinci fıkrası ile 196 ncı maddenin dördüncü fıkrası hükmü saklı kalmak üzere, adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda her türlü sesli veya görüntülü kayıt veya nakil olanağı sağlayan aletler kullanılamaz. Bu hüküm, adliye binası içerisinde ve dışındaki diğer adlî işlemlerin icrasında da uygulanır.

   Açıklığın kaldırılması hakkında karar
   Madde 184 – (1) 182 nci maddede gösterilen hâllerde, açıklığın kaldırılması istemine ilişkin olarak yapılacak duruşma, istem üzerine veya mahkemece uygun görülürse kapalı yapılır.

   Zorunlu kapalılık
    Madde 185 – Sanık, onsekiz yaşını doldurmamış ise duruşma kapalı yapılır; hüküm de kapalı duruşmada açıklanır.

   Kapalılık kararının ve nedenlerinin yazılması
   Madde 186 – Açıklığın kaldırılması kararı, nedenleriyle birlikte tutanağa geçirilir.

   Kapalı duruşmada bulunabilme
   Madde 187 – (1) Kapalı duruşmada mahkeme, bazı kişilerin hazır bulunmasına izin verebilir. Bu hâlde adı geçenler, duruşmanın kapalı olmasını gerektiren hususları açıklamamaları bakımından uyarılırlar ve bu husus tutanağa yazılır.
   (2) Kapalı duruşmanın içeriği hiçbir iletişim aracıyla yayımlanamaz.
   (3) Açık duruşmanın içeriği, millî güvenliğe veya genel ahlâka veya kişilerin saygınlık, onur ve haklarına dokunacak veya suç işlemeye kışkırtacak nitelikte ise; mahkeme, bunları önlemek amacı ile ve gerektiği ölçüde duruşmanın içeriğinin kısmen veya tamamen yayımlanmasını yasaklar ve kararını açık duruşmada açıklar.