Haberler:

Hukuk Forumumuza Hoşgeldiniz

Ana Menü

Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

30 Eylül 2024, 09:24:59

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 612
  • Online ever: 648
  • (Dün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 552
Total: 552

Darp ve Kavga

Başlatan Göktürk21, 14 Eylül 2014, 21:52:33

« önceki - sonraki »

Göktürk21

Merhaba, 4 gün önce bir kavga olayı yaşandı. Fakat kesinlikle bir müdahalem olmadı. Karşımdaki çocuk habersiz bir şekilde burnuma vurdu ve 2 yerden kırıldı. Hastaneye gittiğimde sorduklarında şikayetçi olmadım.(Sanırım olayın şokuyla) Fakat sonrasında çok pişman oldum çünkü elini kolunu sallayarak geziyor. Olay kameralar önünde oldu bir Avm'de. Kavga ettiğim şahsı tanıyorum. Hala darp raporu alma imkanım var mı? Bundan sonra neler yapabilirm? Nasıl şikayetçi olabilirim. Teşekkürler.

kilimanjaro

Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Burnunuzda kemik kırığı oluştuğu için işlenen suç şikayete tabi olmaktan çıkmıştır. Dolayısıyla şikayetçi olmasanız bile fail hakkında ceza soruşturması yürütülüp Türk Ceza Kanunu'nun 86/1 ve 87/3 maddeleri (madde metinleri aşağıdadır) gereğince kamu davası açılması gerekecektir. Elbette bunun için adli makamların burnunuzda kemik kırığı oluştuğundan haberdar olması gerekir. Bunun için savcılığa bir dilekçeyle müracaat edip durumu anlatarak olayı ihbar edebilirsiniz. Allah kolaylık versin...



Madde 86 - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

   (2) (Ek fıkra: 31/03/2005 - 5328 S.K./4.mad) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.

   (3) Kasten yaralama suçunun;

   a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,

   b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

   c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

   d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

   e) Silâhla,

   İşlenmesi hâlinde, şikayet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

  Madde 87 - (1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

   a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,

   b) Konuşmasında sürekli zorluğa,

   c) Yüzünde sabit ize,

   d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,

   e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,

   Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hâllerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hâllerde beş yıldan az olamaz.

   (2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

   a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,

   b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,

   c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,

   d) Yüzünün sürekli değişikliğine,

   e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,

   Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hâllerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hâllerde sekiz yıldan az olamaz.

   (3) (Değişik fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.4.md) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.

   (4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hâllerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hâllerde ise oniki yıldan onaltı yıla kadar hapis cezasına hükmolunu
r.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.