Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 17:21:22

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 648
  • Online ever: 648
  • (Bugün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 452
Total: 452

Eşin Rızası Olmadan İpotek Verilmesi Hk.

Başlatan kaya17, 22 Temmuz 2013, 23:29:04

« önceki - sonraki »

kaya17

2008 yılında bankadan kredi kullanmak için bankanın standart çıktı olarak verdiği bir eş rızası yazısını eşime imzalatıp kargo ile bankaya gönderdim.Krediyi kullandık.(İmza eşimin,imzaladığı evrak interenet çıktısı el yazısı değil,ne imzaladığını bilmiyordu.)
Evimiz aile konutu şerhi taşımıyordu.
Tek evimiz ve ailemizin tek barınağıydı.(Çok hatalı ve gereksiz bir iş yaptım.)
Banka aynı dönemde yüksek değerli ticari şirketimize ait bir taşınmazıda ipotek aldı.(1.800.000 TL Ekspertiz değeri-3.000.000 tl piyasa değeri-Evi 400.000 tl'ye aldı.Piyasa değeri 200.000 TL idi.)
Bu evi yedekten aldı.Eşim bilmiyordu.
İşler iyi gitmedi.Evi ipoteği paraya çevirerek satıp borç tahsil etmek istiyor banka,henüz satışa çıkmadı ama çıkacak,kıymet takdiri yaptırdı.

Eşim noterden veya tapuya gelerek rıza vermediğinden ne imzaladığını bilmeden bu işlemi yaptırdığımızdan şu an itiraz ediyor.

Ayrıca banka dışında kimse eve hacize gelmesin diye evi 3.şahısa bila bedel tapudan sattım.2010 da ipotekliyken.Eşimin bundanda haberi yoktu.Rızası veya muvafakatıda yoktu doğal olarak.Burda amaç evi kötü niyetli banka veya borclu olduğumuz kurumlardan korumaktı.Evi sattığım kişi istediğim an bila bedel iade edebilir.

Bu durumda konulan ipotek açık rıza ,noter eya şahsen imza özelliği oluşturulmadığından düşürülürmü?
Evim ocağım söndü.Borcuma karşı bir çok ipotekli ürün var bankada  ben ailem açıkta kalmasın diye sadece ev için bu ipoteğin kalmasın aile birliğime tehdit olan  bu durumun çözülmesi için ne yapabileceğimi öğrenmek isterim.Ban yardımcı olacak veya anlatmam gereken bir şeyler daha olup olmadığını söyleyebilecek bir hayır sahibi rıyorum.Param yok,avukatta tutamıyorum.
Eşimin rızası geçerlimidir.Noter veya tapuda kendisi bizzat muvafakat etmelimiydi.Bu durumda lehimize bir durum doğar mı?Yardım edin lütfen.Ailem çocukalrım sokakta kalacak.
Saygılarımala,

Avukat

Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. En kısa zamanda borçlarınızı ödeyebileceğiniz rahat bir mali bir duruma kavuşabilmeniz dileğiyle sorularınızı cevaplıyorum:

Alıntı Yap2008 yılında bankadan kredi kullanmak için bankanın standart çıktı olarak verdiği bir eş rızası yazısını eşime imzalatıp kargo ile bankaya gönderdim.
Eşim noterden veya tapuya gelerek rıza vermediğinden ne imzaladığını bilmeden bu işlemi yaptırdığımızdan şu an itiraz ediyor.
Bu durumda konulan ipotek açık rıza ,noter veya şahsen imza özelliği oluşturulmadığından düşürülürmü?
Eşimin rızası geçerlimidir.

Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesi kapsamında (maddenin tam metni aşağıdadır) eşinizin vermiş olduğu bu rıza geçerlidir. Aile konutuyla ilgili eş muvafakati işleminin noterden olması şart değil. Bu evrakın normal şartlarda banka şubesinde ve banka görevlisinin huzurunda imzalanması gerekir (zira bir banka bahsettiğiniz şartlarda imzalanıp kendisine gönderilen bir evrakın gerçekten de kredi borçlusunun eşi tarafından imzalanıp imzalanmadığını bilemez, dolayısıyla bir banka böylesi bir riskin altına da girmek istemez) ama evrakın bahsettiğiniz yolla imzalanmış olması, evrakın hukuken geçerli bir evrak olduğu gerçeğini de değiştirmez. Mesele, evraktaki imzanın eşinize ait olup olmadığında düğümlenmektedir ki evraktaki imzanın eşinize ait olduğunu belirtiyorsunuz. Bu durumda eşiniz bankaya karşı dava açma yoluna gitse bile böyle bir dava kaybedilecektir. Fakat dava açılarak bankanın yürüttüğü işlemlerin dava sonuna kadar durdurulması sağlanabilir. Eşinizin sonradan taşınmazı satın alan kişiye açacağı dava ise, satış öncesinde eş muvafakatinin alınmamış olması sebebiyle mahkemece kabul edilecektir. Fakat bu durum bankanın yürüttüğü işlemlerde sadece geciktirici bir rol oynar, bankanın sahip olduğu hakları etkilemez.

Alıntı YapAyrıca banka dışında kimse eve hacize gelmesin diye evi 3.şahısa bila bedel tapudan sattım.2010 da ipotekliyken.Eşimin bundanda haberi yoktu.Rızası veya muvafakatıda yoktu doğal olarak.Burda amaç evi kötü niyetli banka veya borclu olduğumuz kurumlardan korumaktı.Evi sattığım kişi istediğim an bila bedel iade edebilir.

Böyle bir devir, bankanın sahip olduğu hakları hiçbir şekilde etkilemez. Banka işlemlerine yeni malike tebligat çıkartarak devam eder. Belirttiğiniz gibi, bu devir, sadece banka dışındaki alacaklıların taşınmaza haciz işlemesine engel oluşturur ki bu alacaklılar da tasarrufun iptali davası açarak bu hakkı elde edebilir. Yani diğer alacaklılar yönünden de mutlak bir koruma sağlamaz.

Alıntı Yapaile birliğime tehdit olan  bu durumun çözülmesi için ne yapabileceğimi öğrenmek isterim.

Şirkete ait taşınmazı ve evinizi ipotek ettirmişsiniz. Kredi borcunuz evinizin de banka tarafından satılmasını gerektirecek kadar yüksek mi?




II. Aile konutu
Madde 194- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez,
aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin
verilmesini isteyebilir.

Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı
bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.