Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 20:29:06

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 502
Total: 502

esnafın iflas talep hakkı var mı ?

Başlatan anka kuşu, 12 Haziran 2013, 04:55:19

« önceki - sonraki »

anka kuşu

merhabalar Yusuf bey,saygılar sunarım..benim için çok kritik olan bir konuda yardımınızı rica ediyorum..ben, son dönemlerde işleri çok kötü giden ve buna bağlı olarak bankalara kredi borçlarını ödeyemez hale gelen bir esnafım,canla başla mücadele ettim ve 2 ay öncesine kadar bankalara hiç bir taksidi aksatmadan düzenli olarak ödeme yaptım..ancak son 2 aydır işlerim dibe vurduğu için borçlarla baş edemez oldum..bir bankaya 3,birine 9,birine 11,bir diğerine 16 taksit kalasıya ödeme yapamaz hale geldim..bu kredilerden birini  ticari kredi olarak,diğerlerini bireysel kredi olarak kullanmıştım..ben,küçük ölçekte bir esnafım,ve şu an bankalara toplamda 70 bin civarı borcum bulunmakta..öğrenmek istediğim şu;şirketlerde olduğu gibi, küçük ölçekli  esnafında iflas talep edebilme hakkı varmıdır ? şayet varsa benim yapmam gereken nedir acaba ? durumum çok acil Yusuf bey,konuyla ilgili değerli cevabınızı rica ediyorum,şimdiden çok teşekkür ediyorum..

Avukat

Merhabalar. Öncelikle bireysel iflasla ilgili bilgileri BURADAN okuyun.

Türk Ticaret Kanunu'nda esnafla ilgili şu hükümlere yer verilmiştir:

    A) Ticari işletme
    1. Bütünlük ilkesi
    Madde 11- (1) Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.
    (2) Ticari işletme ile esnaf işletmesi arasındaki sınır, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak kararnamede gösterilir.
    (3) (....)

    4. Esnaf
    Madde 15- (1) İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri 11 inci Maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır. Ancak, tacirlere özgü 20 ve 53 üncü Maddeler ile Türk Medenî Kanununun 950 nci Maddesinin ikinci fıkrası hükmü bunlara da uygulanır.


Buna göre Türk Ticaret Kanunu'nun 20. ve 53 maddeleri ile Türk Medenî Kanunu'nun 950. maddesinin ikinci fıkrası esnaflara da uygulanacaktır. Bu maddeler şu şekildedir:

    2. Ücret isteme hakkı
    Madde 20- (1) Tacir olan veya olmayan bir kişiye, ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir, uygun bir ücret isteyebilir. Ayrıca, tacir, verdiği avanslar ve yaptığı giderler için, ödeme tarihinden itibaren faize hak kazanır.

    B) İşletme adı
    Madde 53- (1) İşletme sahibi ile ilgili olmaksızın doğrudan doğruya işletmeyi tanıtmak ve benzer işletmelerden ayırt etmek için kullanılan adların da sahipleri tarafından tescil ettirilmesi gerekir. Tescil edilen işletme adları hakkında da 38, 45, 47, 50, 51 ve 52 nci Maddeler uygulanır.

     B - HAPİS HAKKI
     I. KOŞULLARI
     Madde 950 - (1) Alacaklı, borçluya ait olup onun rızasıyla zilyedi bulunduğu taşınırı veya kıymetli evrakı, borcun muaccel olması ve niteliği itibarıyla bu eşyanın alacak ile bağlantısı bulunması halinde, borç ödeninceye kadar hapsedebilir.
   
    (2) Zilyetlik ve alacak ticari ilişkiden doğmuşsa, tacirler arasında bu bağlantı var sayılır.
   
    (3) Alacaklı, borçluya ait olmayan taşınırlar üzerinde de zilyetliğin iyiniyetle kazanılmasının korunduğu ölçüde hapis hakkına sahip olur.


Buradan da anlaşılacağı üzere esnafların mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde iflasının istenebilmesi mümkün değildir. Öncelikle siz kendi durumunuzu gözden geçirin; yani kanunun tarif ettiği şekilde esnaf mısınız, yoksa esnaflık sınırını aşan bir ticari faaliyetiniz mi söz konusu? Şayet ikincisi ise, iflas hükümlerine tabi olduğunuz sonucu ortaya çıkacaktır. Allah kolaylıklar versin...

anka kuşu

cevabınız için çok teşekkür ediyorum Yusuf bey,çok sağolun..kendi durumumu inceledim, malesef tacir ile esnaf sınırını belirleyen söz konusu tutarın altında mevcut rakamlarım..dolayısıyla tacir sayılabilmem bu şartlarda mümkün değil..şimdi bir kez daha değerli cevabınızı rica ederek sormak istiyorum..olası bir icra takibinde, mal beyanında bulunmamanın cezası varmıdır (hapis veya para cezası vs)
ve benim borcumdan dolayı,bağkur emeklisi babamın maaşına kısmen veya tamamen haciz yada bloke  koyabilirler mi ?
tekrar teşekkürler Yusuf bey.. 

Avukat

Mal beyanında bulunmayana hapis cezası uygulanmaz. Sizin borcunuzdan dolayı bir başkasının (babanızın, eşinizin, çocuğunuzun, vs.) malvarlığına haciz de konulamaz.