Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 13:55:48

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 430
Total: 430

icra takibi için geçmesi gereken süre

Başlatan vetrifat, 24 Ocak 2013, 03:01:59

« önceki - sonraki »

vetrifat

merhabalar avukat bey.benim sorum şu :
bir borcun tebligat ile tebliğinden itibaren banka ne kadar sürede icra takibi başlatır?  icra takibinin süresi borçlunun üzerindeki mal varlığına göre değişebilir mi? bu süre maksimum ne kadar olabilir..üzerimdeki mal varlığı bu süreyi etkiler mi?sonuçta faiz işleyecektir ve banka icra takibini beklettikçe elinizde ne var ne yok alma imkanına sahip olmak isteyecektir.böyle bir durum mümkün mü
saygılar

Avukat

Merhabalar.

Alıntı Yapbir borcun tebligat ile tebliğinden itibaren

Hesap kat ihtarından itibaren demek istiyorsunuz galiba? Hesap kat ihtarıyla ilgili İcra ve İflas Kanunu'ndaki (İİK) hükümler aşağıdadır.

Alıntı Yapbanka ne kadar sürede icra takibi başlatır?

Bu konuda süre vermek zor.

Alıntı Yapicra takibinin süresi borçlunun üzerindeki mal varlığına göre değişebilir mi?

Değişebilir. Borçlunun adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul mal olmazsa, doğal olarak icra takibinde yapılacak pek bir şey de kalmaz. Olursa, doğal olarak bu malların paraya çevrilmesi işlemleri takip edilecektir ve bu da belli bir süre alacaktır.

Alıntı Yapbu süre maksimum ne kadar olabilir..

Azami süre verilemez ancak dosya sıkı bir şekilde takip edilirse bir yılı geçmez.

Alıntı Yapüzerimdeki mal varlığı bu süreyi etkiler mi?

Malvarlığının durumu ve borcu karşılacak malvarlığının sayısı süreyi etkileyebilir. Mesela adınıza kayıtlı bir taşınmaz olduğunu ve bu taşınmazın üzerinde çok sayıda haciz bulunduğunu düşünün. Alacaklı böyle bir taşınmazı cebri icra yoluyla satışa çıkartacaksa, tüm haciz koyan dosyalardan İİK.m.100 uyarınca gerekli bilgileri toplamak zorunda kalacaktır ki bu da ilave zaman geçmesine sebep olabilir. Ya da borcun adınıza kayıtlı tek bir taşınmazın satışıyla değil de üç ayrı bölgedeki taşınmazın satışıyla karşılanabilecek olması ihtimalini düşünün. Bu durum da süreyi uzatabilir.

Alıntı Yapsonuçta faiz işleyecektir ve banka icra takibini beklettikçe elinizde ne var ne yok alma imkanına sahip olmak isteyecektir.böyle bir durum mümkün mü

Hiçbir bankanın böyle bir ihtimali dikkate alarak icra takibini sürüncemede bıraktıracağını zannetmem. Ayrıca böyle bir durum oluşursa, haczedilen menkul veya gayrimenkulünüzün satışını siz de talep edebilir ve işlemleri tıpkı alacaklı gibi takip edebilirsiniz. Kolay gelsin...



     Borçlu cari hesap veya kısa, orta, uzun vadeli kredi şeklinde işleyen kredilerde itirazın kesin olarak kaldırılması:
     Madde 68/b – (Ek: 9/11/1988 - 3494/4 md.)
     Borçlu cari hesap veya kısa, orta, uzun vadeli kredi şeklinde işleyen kredilerde krediyi kullandıran taraf, krediyi kullanan tarafın kredi sözleşmesinde belirttiği adresine, borçlu cari hesap sözleşmesinde belirtilen dönemleri veya kısa, orta, uzun vadeli kredi sözleşmelerinde yazılı faiz tahakkuk dönemlerini takip eden onbeş gün içinde bir hesap özetini noter aracılığı ile göndermek zorundadır. (Değişik son cümle: 17/7/2003-4949/18 md.) Sözleşmede gösterilen adresin değiştirilmesi, yurt içinde bir adresin noter aracılığıyla krediyi kullandıran tarafa bildirilmesi hâlinde sonuç doğurur; yeni adresin bu şekilde bildirilmemesi hâlinde hesap özetinin eski adrese ulaştığı tarih tebliğ tarihi sayılır.
     Süresi içinde gönderilen hesap özetinin muhtevasına, alındığından itibaren bir ay içinde itiraz etmeyen krediyi kullanan taraf, hesap özetinin gerçeğe aykırılığını ancak borcunu ödedikten sonra dava edebilir.
     Kredi sözleşmeleri ve bunlarla ilgili süresinde itiraz edilmemiş hesap özetleri ile ihtarnameler ve krediyi kullandıran tarafından usulüne uygun düzenlenmiş diğer belge ve makbuzlar bu Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen belgelerden sayılırlar. Krediyi kullanan taraf, itiraz etmediği hesap özetinin dayandığı belgelerde kendisine izafe edilen imzayı kabul etmiş sayılır. Bu hüküm bu Kanunun 150/a maddesinin söz konusu olduğu hallerde de aynen uygulanır.   
     (Ek fıkra: 17/7/2003-4949/18 md.) Krediyi kullanan tarafın kredi hesabının kesilmesine veya borcun ödenmesine ilişkin ihtarname içeriğine itiraz etmiş olması, kredi hesabının kesilmesi ve borcun ödenmesine ilişkin ihtarnameden önce tebliğ edilen ve itiraz edilmeyerek kesinleşmiş bulunan faiz tahakkuk dönemlerine ilişkin hesap özetlerinin muhtevasına itiraz edilmemiş olmasının sonuçlarını ortadan kaldırmaz. Bu durumda, önceki dönemlere ilişkin kesinleşmiş hesap özetleri hakkında ikinci fıkra hükümleri uygulanır.

     Borçlu cari hesap veya kısa, orta, uzun vadeli kredi şeklinde işleyen nakdi kredileri ve gayri nakdi kredileri teminen alınan ipotekler:
     Madde 150/ı – (Ek: 9/11/1988 - 3494/25 md.; Değişik: 17/7/2003-4949/43 md.)
     Borçlu cari hesap veya kısa, orta, uzun vadeli kredi şeklinde işleyen nakdî veya gayrinakdi bir krediyi kullandıran tarafın ibraz ettiği ipotek akit tablosu kayıtsız ve şartsız bir para borcu ikrarını ihtiva etmese dahi, krediyi kullandıran taraf, krediyi kullanan tarafa ait cari hesabın kesilmesine veya kısa, orta, uzun vadeli kredi hesabının muaccel kılınmasına ilişkin hesap özetinin veya gayrinakdi kredinin ödenmiş olması nedeniyle tazmin talebinin veya borcun ödenmesine ilişkin ihtarın noter aracılığıyla krediyi kullanan tarafa kredi sözleşmesinde yazılı ya da ipotek akit tablosunda belirtilen adrese gönderilmek suretiyle tebliğ edildiğini veya 68/b maddesi gereğince tebliğ edilmiş sayıldığını gösteren noterden tasdikli bir sureti icra müdürüne ibraz ederse icra müdürü 149 uncu madde uyarınca işlem yapar. Şu kadar ki, krediyi kullanan tarafın hesap özetine ve borcun ödenmesine ilişkin ihtara ya da gayrinakdi kredi nedeniyle tazmin talebine, kendisine tebliğ edildiği veya 68/b maddesi gereğince tebliğ edilmiş sayıldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde noter aracılığıyla itiraz etmiş olduğunu ispat etmek suretiyle tetkik merciine şikâyette bulunmak hakkı saklıdır. Bu takdirde krediyi kullandıran taraf alacağını 68/b maddesi çerçevesinde diğer belgelerle ispatlayabiliyorsa, krediyi kullanan tarafın şikâyeti reddedilir. Tetkik merciinde yapılan inceleme sırasında, borçlu, borcun sona erdiğine veya ertelendiğine ilişkin resmî veya imzası ikrar edilmiş bir belge sunmadıkça takibin durdurulmasına karar verilemez. Hesap özetinin, tazmin talebinin veya ihtarın ipotekli taşınmaz maliki üçüncü kişiye tebliğ edilmesi veya tebliğ edilmiş sayılması Türk Medenî Kanununun 887 nci maddesinde öngörülen ödeme istemi yerine geçer.