Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 09:28:02

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 599
  • Online ever: 599
  • (Bugün, 05:32:26)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 531
Total: 531

İstenmeyen kiracı

Başlatan serkan59, 03 Aralık 2012, 17:36:04

« önceki - sonraki »

serkan59

Yusuf Bey merhaba,
          Bir süredir internet üzerinden gerek avukat forumlarından gerekse profesyonel olarak apartman yöneticiliği yapan kişilerden destek alıp aşağıdaki sorumu aydınlatmaya çalışıyorum. Bunlar için T.C Anayasası, Kat Malikleri Yasası, Kabahatler Kanunu gibi yasalarımızı da incelememe rağmen kişisel olarak bir sonuca varamadım ve bilginize ihtiyacımın olduğu durumdayım.

          Benim sorunum şu. Apartmanımız 16 daireli. Kat maliklerinden birisi evini bekar kişilere kiraya verdi. Apartman yönetimi de bu kişileri evden çıkarmak için kiracılar eve taşındıktan iki gün sonra apartman sakinlerinden imza topladı. 14 kat maliki apartmandan çıkmaları için oy kullandı. Biz duruma daha medeni bakıp bekar olmalarının bir sorun olmayacağını, huzursuzluk ve rahatsızlık vermedikleri sürece problem olmayacağını beyan ettik. Kiraya veren ev sahibinin oy kullanma hakkı yokmuş sanırım. Yönetici, ''sizde oturmamaları için imza verseydiniz kiracıları evden mahkeme yoluyla atabilecektik'' gibi bir cümle kullanıyor.
         1-)Sadece bekar oldukları için kiracılar apartman sakinlerinin isteği ile apartmandan mahkeme yolu ile uzaklaştırılabilirmi?
         2-)Eğer uzaklaştırılabilirse bunun için oybirliği şart mı?

Vereceğiniz cevaba göre 1-2 küçük sorum daha olacak müsadenizle.

İlginize teşekkürler. İyi çalışmalar.
         

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapSadece bekar oldukları için kiracılar apartman sakinlerinin isteği ile apartmandan mahkeme yolu ile uzaklaştırılabilirmi?

Bir binadaki veya sitedeki kat maliklerinin tamamı bir araya gelse bile aynı yerdeki bir diğer kat malikinin taşınmazını bekar bir kişiye kiraya vermesine engel olamaz. Nitekim Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 15. maddesi de bu hususu teyit etmiştir:

     A) Kat maliklerinin hakları:
   
     I - Bağımsız bölüm üzerinde:
Madde 15 – Kat malikleri kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, bu kanunun ilgili hükümleri saklı kalmak şartiyle, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.


Sanırım muhataplarınız Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 24. maddesinin ikinci fıkrasında geçen hükmü yanlış anlamış: "Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir." Halbuki bu hüküm son derece açık ve böyle bir olayla asla ilişkilendirilemez.

Alıntı YapVereceğiniz cevaba göre 1-2 küçük sorum daha olacak müsadenizle.

Sorun, cevaplayalım. Kolay gelsin...

serkan59

Verdiğiniz cevap, sormak istediğim diğer sorulara da cevap niteliği taşımaktadır. İlgi ve alakanız için çok teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.