Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 13:21:32

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 534
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 469
Total: 469

Kaçan/adresi bilinmeyen kiracıya karşı icra takibi-Masraflar alacağımı geçer mi?

Başlatan meteburada, 02 Ağustos 2010, 18:48:48

« önceki - sonraki »

meteburada

Merhaba, 6 aydır kira vermeyen kiracım ailesinin sağlık sorunlarını bahane ettiğinden bende depozito nedeniyle fazla üstelemedim, Derken evi boşaltacağını söyledi, Evi boşalttı, Senet yapacağını söyledi , Kendisine hiçbir şekilde ulaşamıyorum.Çalıştığı işyerine gidiyorum ayrıldı diyorlar, telefonumu açmıyor , kefil var, ancak kontratta tc numarası yazmıyor,
kiracının tc numarası kontratta yazıyor.

Sorunum budur, Şimdi bu konuyla ilgili 3 soru soracağım.

1-Kiracının yeri yurdu belli değil, Adresinide bilmiyorum, Sadece elimde açmadığı tlf numarası var birde tc numarası ve kontrat. Mahkeme açarsam kendisine bu mahkeme haberi nasıl ulaşacak, hangi adrese gidecek , çünkü adres bilmiyorum

2-İşin ilginç tarafı kefil de bu para beni bağlamaz, bi daha beni ararsan fena olur şeklinde tehdit savurdu.Kontratta kefilin tc numarası yok, Bu sorun olur mu?

3-EN ÖNEMLİ SORU MADDE BU---Benim şu anda ne yapmam lazım, Mahkeme aç diyeceksiniz, Konuyu arkadaşlarımla konuştum depozitoyu çıkarınca bana 2500 TL kalıyor.Mahkeme açınca avukat masrafı vb. masraflar 3000 Tl denildi, O halde ben mahkemeyi kazanırsam 500 TL zararda olacağım.Bu doğrumudur, Mahkemeyi kazanırsam avukat masrafı , icra vb. tüm masraflar kaybedenemi gidiyor yoksa hepsini benmi ödeyeceğim, Kafamı en çok bulandıran soru bu aslında ücret konusu.Ben bu konuda mahkeme açarsam 2500 TL almam gerekirken kaç para alacağım,3. maddenin net kısaltılmış sorusu bu.Mahkemeye vereceğim, 2500 tl giderim olacak, alacağımda 2500 , o halde ne gerek var değil mi?

4-Madem mahkeme masrafları bu kadar pahalı, bende kendi evimi satarım, faize veririm, üzerine kiralık ev tutarım, 500 tlden 5 ay otururum, kaçarım, ev sahibi nede olsa alacağını karşılamaz diye dava açmaz, bedava ev oh ne ala, bu nasıl bir sistemdir?

Avukat

Merhabalar. Sorularınızı şu şekilde cevaplamak mümkün:

1) Kiracınızın adreslerine Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) kayıtlı adreslerinden, şu anda bir işyerinde işçi olarak çalışıyorsa, SGK kayıtlarından, vs. ulaşılabilir.
2) Kefili tanımanız, yerini yurdunu bilmeniz yeterli... Kontratta TC kimlik numarasının bulunmaması hiç önemli değildir; kefil hukuken borçtan sorumlu olur.
3) Burada rakam küçük olduğu için bahsettiğiniz kadar vekalet ücreti ve takip masrafı ödemezsiniz. Yasal süreç neticesinde borçludan ve/veya kefilden alacağınızı tahsil edebilirseniz, ödediğiniz icra takibi (ve/veya dava) masrafları borçlulardan tahsil edilir. Yani siz böyle bir durumda cebinizden sadece vekalet ücreti ödemiş olursunuz.
4)
Alıntı Yap5 ay otururum, kaçarım
Dolandırıcılığı, kul hakkı yemeyi kişi kendisine yakıştırabilirse ve kaçak/göçebe bir hayatı, her an haciz tehdidini, vs. kaldırabilecekse, bu dediğiniz elbette yapılabilir :)

İyi geceler...

meteburada

Syn Kaçar, Gerekli bilgiler için çok teşekkür ederim,

Rakam küçük olduğu için bu miktarları ödemem demişsiniz.Şimdi 3 kısa sorum daha var.

1-Ödemiş olduğum icra takibi veya mahkeme masrafı borçludan alınır demişsiniz, Çok güzel de avukat parası ne olacak, bunu da mı borçlu ödeyecek.

2-Sanırım mahkemeden önce icra takibi yapılması gerekmekte.Kiracının yeri yurdu belli değil ancak kefilin yeri yurdu belli.Bunu gözönüne alarak icra takibi almak için ne yapmam lazım.Avukat şartmıdır, Yani çok uğraş veren birşeymi, Eğer şuraya git bu formu doldur, sonra şuraya git şunu yap gibiyse bana göre şart.

3-Siz rakamdan bahsetmiş ve benim dediğim miktarı fazla bulmuşsunuz.O halde ilk olarak icra takibi yapacaksak genel bir rakam verirmisiniz, icra takibi için ne kadar ödemem gerekir, Ayrıca mahkeme için avukat ücreti ne kadar ödemem gerekir.Yani icra takibiyle alacağımı alacaksam 2500 tl için cebimden ne kadar çıkacak ne kadarı bana kalacak, Mahkeme olursa (sanırım borçlu itiraz ederse mahkeme oluyor , yanlışım varsa düzeltin) 200 tl için cebimden ne kadar çıkacak ne kadarı bana kalacak.

Tekrar tesekkur ederim, Saygilar

Avukat

Tekrar merhabalar.

1) Avukatlık ücretini siz ödeyeceksiniz. Bu ücretin, alacak rakamı düşük olduğu için (takip+açılması muhtemel dava) 1.000 - 1.500 TL civarında olacağı söylenebilir.
2) Öncelikle icra takibi yapılmalıdır. Bunu siz de yapabilirsiniz. Ancak bu sizin hem zor olur hem de işinizi bir avukata vermenize kıyasla birçok açıdan handikap yaşarsınız.
3) Avukatlık ücreti meselesi tamamen anlaşma şartlarına bağlı. Ücret konusunda tüm avukatların uyması gereken bir asgari tarife var, bunun üstündeki bölüm konuştuğunuz avukatın fiyat politikasına göre değişir. Fiyat anlaşmanıza, icra takibine itiraz edilmesi halinde açılması gereken itirazın iptali davasının avukat tarafından takibini de dahil edebilirsiniz veya bu kısmı sonradan ücretlendirme yoluna da gidebilirsiniz.

Kolay gelsin.

alkork

Bende benzer bir konudan muzdaripim. Şöyleki:

Kiracımız şuan dairede oturuyor ve kirasını ödemediği için icra davası açıldı, kendisine verilen 30 günlük süre dolduğundan ve borcunu kapatmadığından kendisine tahliye davası açıldı.
Borçlunun Mayıs, Haziran ve Temmuz kiraları açıktı, kendisine verilen 30 günlük müddet içinde sadece Mayıs ve Haziran borcunu ödedi. Temmuz'u ödemediğinden ve müddetin sona ermesiyle kendisine tahliye davası açıldı ve Kasım 2012'de duruşma günü verildi. Şimdi kiracı Eylül ayına kadar kira ödemediği gibi, muhtemelen Kasım ayına kadarda kira ücretlerini ödemeyecek.

Şimdi sorum şu:

Yukarıda cevaben
Alıntı YapYasal süreç neticesinde borçludan ve/veya kefilden alacağınızı tahsil edebilirseniz, ödediğiniz icra takibi (ve/veya dava) masrafları borçlulardan tahsil edilir.
birde

Alıntı YapAvukatlık ücretini siz ödeyeceksiniz. Bu ücretin, alacak rakamı düşük olduğu için (takip+açılması muhtemel dava) 1.000 - 1.500 TL civarında olacağı söylenebilir.

demişsiniz.

Kiracının bize Temmuz ile Kasım arası toplam borcu yaklaşık 1750 TL olacak. Tamam mahkeme masraflarını, icra takibi masrafları vs. kendisinden aldım diyelim, fakat avukat masraflarıda az değilki. Yani ben adamdan alacağım parayı avukata vereceğim. Yani hukuk bu durumda kiracının tarafında. Daire sahibi olarak ben madur durumda oluyorum.
Bu nasıl bir adalet?

En iyisi ben davayı hiç açmasaydım, bu adamda öyle ücret ödemeden kalsaymış.

Sayın Kaçar, bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz!

Avukat

Alıntı YapKiracının bize Temmuz ile Kasım arası toplam borcu yaklaşık 1750 TL olacak. Tamam mahkeme masraflarını, icra takibi masrafları vs. kendisinden aldım diyelim, fakat avukat masraflarıda az değilki. Yani ben adamdan alacağım parayı avukata vereceğim. Yani hukuk bu durumda kiracının tarafında. Daire sahibi olarak ben madur durumda oluyorum.
Bu nasıl bir adalet?

Kiracıya karşı ilk yaptığınız icra takibi ve sonrasında açtığınız tahliye davasını kendiniz mi yürütüyorsunuz yoksa bir avukatla mı anlaştınız? Şayet bir avukatla anlaştıysanız, aynı avukat sonradan oluşan kira bedellerinin tahsili için size daha az bir avukatlık ücreti çıkartacaktır, bu anlamda sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum. Şayet ilk takip ve tahliye davasını kendiniz yürütüyorsanız, bu takip ve dava ile açılacak yeni takip için bir avukatla anlaşmanız halinde (toplamda iki takip ve bir dava) size toplam maliyeti çok fazla olmayacaktır diye düşünüyorum. Kolay gelsin...

alkork

Sayın Yusuf Kaçar,

cevabınız için teşekkür ediyorum. Fakat maalesef cevabınızla tam tatmin olmadım.

Ben almanyada yaşıyorum ve burada eğer bir meseleden dolayı avukata başvurmuş ve davayı ben kazanmış isem, bu durumda benim bu davadan dolayı oluşan tüm masraflarımı karşı taraf ödemek zorunda. Bu tahliye davası içinde böyle, icra davası içinde aynı.

Şöyle bir örnek vereyim:

Diğelimki kiracı 3 aylık kira ödemediğini farz edelim. Buna karşılık olarak avukata başvurdum ve kendisine 30 günlük müddet verildi ve kiracı 29 uncu günde borcunu kapattı. 30 günlük müddeti doldurmadığı için tahliye davası açamıyorum ve oluşan avukat masraflarınıda bana kalıyor bu böyle doğru mu?

Veya şuan benim içinde bulunduğum durum:

Yaptığım herşey doğru. Kanuna aykırı bir davranışta bulunmamışım. Daireyi kiraya vermişim, fakat kiracı kirasını ödemek istemiyor. Avukat üzerinden icra davası açıyorum, avukat ardından tahliye davası açıyor. Tamam belki bu sürecin sonunda kiracıyı dairemden çıkarmış oluyorum, mahkeme masraflarınıda kendisine ödetmiş oluyorum, fakat avukat masrafları ne olacak? Avukatıma işin başında sorduğumda 1500 TL civarında bir masraf oluşur dedi. Benim du adamdan alacağım da zaten 1750 TL. Bana ne kalıyor? Ben mağdur olmuyormuyum. Gerçek adalet sağlanmış olunuyor mu bu durumda?

Benim size sormak istediğim işte bu nokta. Durum benim anladığım gibi mi veya bu avukat masraflarınıda borçluya yüklemek mümkün mü?

Teşekkürler

Avukat

Alıntı YapDiğelimki kiracı 3 aylık kira ödemediğini farz edelim. Buna karşılık olarak avukata başvurdum ve kendisine 30 günlük müddet verildi ve kiracı 29 uncu günde borcunu kapattı. 30 günlük müddeti doldurmadığı için tahliye davası açamıyorum ve oluşan avukat masraflarınıda bana kalıyor bu böyle doğru mu?

Veya şuan benim içinde bulunduğum durum:

Yaptığım herşey doğru. Kanuna aykırı bir davranışta bulunmamışım. Daireyi kiraya vermişim, fakat kiracı kirasını ödemek istemiyor. Avukat üzerinden icra davası açıyorum, avukat ardından tahliye davası açıyor. Tamam belki bu sürecin sonunda kiracıyı dairemden çıkarmış oluyorum, mahkeme masraflarınıda kendisine ödetmiş oluyorum, fakat avukat masrafları ne olacak? Avukatıma işin başında sorduğumda 1500 TL civarında bir masraf oluşur dedi. Benim du adamdan alacağım da zaten 1750 TL. Bana ne kalıyor? Ben mağdur olmuyormuyum. Gerçek adalet sağlanmış olunuyor mu bu durumda?

Benim size sormak istediğim işte bu nokta. Durum benim anladığım gibi mi veya bu avukat masraflarınıda borçluya yüklemek mümkün mü?

Haklısınız. Ancak icra takiplerindeki tahsilat oranı çok yüksek olmadığından ve dolayısıyla da henüz alacağını bile tam olarak alamamış durumdaki alacaklının bahsettiğiniz hususları düşünmesi de pek mümkün olamadığından, pratikte karşılaşılabilecek bir soru çeşidi değildir sorunuz. Pratikte baktığımızda alacaklının avukata ödediği ücretin alacaklının üzerinde kaldığını ve bu durumun genelde de kanıksandığını görüyoruz. Ben pek karşılaşmadım ancak böyle bir talep (asıl alacağın yasal yollardan tamamen tahsil edilmesinden sonra) borçluya karşı açılacak bir tazminat davası şeklinde ileri sürülebilir ancak; yani bizim hukukumuzda bir icra takibi veya bir alacak davası neticesinde icra dairesinin veya mahkemenin kendiliğinden dikkate alabileceği bir husus değildir bu. İcra dairesi ve mahkemeler aslında alacaklı/davacı lehine bir vekalet ücretine hükmederler ancak bu vekalet ücreti avukata aittir. Yani avukat hem müvekkilinden sözleşme gereğince vekalet ücretini alır hem de borçludan icra takibi veya dava neticesinde hükmedilen avukatlık ücretini tahsil eder. Durum özetle bu şekilde. Kolay gelsin...

zeynepuslu44

Kiraya veren kişi, kendisi ya da çocuklarının ihtiyacı için kira sözleşmesinin bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye davası açabilmektedir. Kiracı birden fazla ile hepsine birden dava açılmalıdır. Dava sözleşmenin bitiminden bir ay içinde açılabilse de, dava açılacağı önceden bildirilmesi durumunda dava, bildirimi takip eden dönem sonuna kadar açılabilmektedir. Dava açıldıktan sonra da kira bedeli alınabilmektedir. Kiracının tahliye edilebilmesinin bir başka hukuki yolu da yeni malikin ihtiyacı nedeniyledir. Malik, satın alma tarihiden itibaren bir ay içinde ihtiyacını, tahliye istediğini, aksi takdirde tahliye davası açacağını kiracıya bildirmekle mükelleftir. Bildirimin ardından altın ay sonra dava açılabilmektedir.

Kiracı nasıl tahliye edilir sorusuna, yeniden inşa ya da esaslı onarım nedeniyle de tahliyenin de mümkün olduğu şeklinde cevap verilmektedir. Taşınmaz yeniden inşa ya da amacıyla onarım, , genişletme veya düzenleme için yapılan çalışmalar sırasında oturum mümkün olmadığı anlaşılması durumunda, kira sözleşmesinin sonunda tahliye davası açılabilmektedir. Davanın açılma süresi de kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içindedir. Burada davayı kiralayan açmaktadır ancak ihtiyaç nedeniyle tahliye davalarında olduğu gibi malikin de davayı açma hakkı vardır. Bu dava için önceden ihtar zorunlu değildir. Ancak ihtar gönderildiyse, davanın dönem sonuna kadar açılması mümkün olmaktadır.

Kiracı nasıl tahliye edilir sorusunun bir başka cevabı da "bir yılda iki haklı ihtar nedeniyle"dir.
Kaynak https://emlaktahaber.com/Kiraci-Nasil-Tahliye-Edilir/3439