Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 01:41:27

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 378
Total: 378

Kavga eden işçilerden sadece birinin çıkarılması

Başlatan Okay KIR, 03 Aralık 2010, 19:51:48

« önceki - sonraki »

Okay KIR

İşyerimizde iki işçi arasında kavga çıkmış durumda her iki işçi de de suçluluk payı var fakat işveren kavga eden işçilerden birinin işini tazminatsız çıkarmayı düşünüyor diğer işçinin işine devam etmesini istiyor
bu durumda kavga eden iki işçiden birini haklı nedenle tazmşnatsız çıkarıp diğerini çıkarmamak eşitlik ilkesini ihlal eder mi?
İşten çıkarılan işçi işe iade davası açsa kazanabilir mi?
Her iki işçininde kavgada haksız tarafları var
Teşekkürler iyi çalışmalar

Avukat

Merhabalar. Konuyla ilgili olarak İş Kanunu'nun 5. maddesini hatırlamak yararlı olacaktır:

    EŞİT DAVRANMA İLKESİ

    Madde 5 - İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz.

    İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmi süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz.

    İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.

    Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz.

    İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.

    İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir. 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31 inci maddesi hükümleri saklıdır.

    20 nci madde hükümleri saklı kalmak üzere işverenin yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davrandığını işçi ispat etmekle yükümlüdür. Ancak, işçi bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren böyle bir ihlalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur.


İş Kanunu'nun "işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı"nı düzenleyen 25. maddesinin II-d bendinde "İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması..." fesih sebepleri arasında sayılmıştır. İşveren diğer haklarında olduğu gibi fesih hakkını kullanırken de elbettte eşitlik ilkesine aykırı hareket etmemelidir. Buradaki temel ölçüt, "objektif yaklaşım"dır. Şayet İşveren bu meselede objektif bir tavır sergiledi diyebiliyorsanız, elbette bahsettiğiniz şekilde de hareket edilebilmesi mümkündür. Kolay gelsin...