Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 02:36:51

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 345
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 288
Total: 288

Kayıp aile bulundu nasıl kayyımın vasiliği kaldırılır

Başlatan cavlak, 20 Temmuz 2012, 13:29:27

« önceki - sonraki »

cavlak

Merhaba, Sulh hukuk mahkemesi aile bulunduğu için kayyımın talep ettiği gayri menkul satışını red ediyor, maliye hazinesi vekili mahkemenin vermiş olduğu kararı yargıtaya temyize götürüyor , yargıtay ise asliye hukuk mahkemesi olarak mahkemesine iade kararı alıyor, bu aşamada ailenin ne yapması lazım avukat tutmasına gerek varmı yoksa asliye hukuk zaten kayyımın vasiliğini sona erdirecekmi, anlaşılmayan mesele aile bulunmasına rağmen maliye hazinesi vekili gayri menkul satışını yinede talep ediyor, mahkeme red edilince bunu yargıtaya götürüyor , şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapSulh hukuk mahkemesi aile bulunduğu için kayyımın talep ettiği gayri menkul satışını red ediyor, maliye hazinesi vekili mahkemenin vermiş olduğu kararı yargıtaya temyize götürüyor , yargıtay ise asliye hukuk mahkemesi olarak mahkemesine iade kararı alıyor

Anlattıklarınızdan Yargıtay'ın sulh hukuk mahkemesinin görevsiz olduğu gerekçesiyle dosyayı asliye hukuk mahkemesine gönderdiği anlaşılıyor. Bahsettiğiniz olayla ilgili dava dosyasının incelenmesi ve detaylı araştırma yapılması gerekmekte. Konuyla ilgili Medeni Kanun'da yer alan hükümler aşağıdadır. Haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz ve herhangi bir hak kaybına maruz kalmamanız için bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde hareket etmenizi tavsiye ediyorum. İstanbul'daysanız, benimle de irtibata geçebilirsiniz. Kolay gelsin...


     F - ÇOCUK MALLARININ KORUNMASI
       
     I. ÖNLEMLER
     
     Madde 360 - Ana ve baba, çocuğun mallarını yönetmekte her ne sebeple olursa olsun yeterince özen göstermezlerse hakim, malların korunması için uygun önlemleri alır.
   
    Hakim, özellikle malların yönetimi konusunda talimat verebilir; belirli zamanlarda verilen bilgi ve hesabı yeterli görmezse, malların tevdi edilmesine veya güvence gösterilmesine karar verebilir.
     
     II. YÖNETİMİN ANA VE BABADAN ALINMASI
     
     Madde 361 - Çocuğun mallarının tehlikeye düşmesi başka bir şekilde önlenemiyorsa hakim, yönetimin bir kayyıma devredilmesine karar verebilir.
   
    Çocuğun, yönetimi ana ve babaya ait olmayan malları tehlikeye düştüğünde hakim, aynı önlemlerin alınmasını kararlaştırabilir.
   
    Çocuk mallarının gelirlerinin veya bu mallardan ayrılmış belirli miktarların kanuna uygun şekilde sarfedileceğinden kuşku duyulursa hakim, bunların da yönetimini bir kayyıma bırakabilir.

     C. VASİ VE KAYYIM
     
     Madde 403 - Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.
   
    Kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır.
   
    Bu Kanunun vasi hakkındaki hükümleri, aksi belirtilmiş olmadıkça kayyım hakkında da uygulanır.

     İKİNCİ AYIRIM : VESAYETİ GEREKTİREN HALLER
     
     A. KÜÇÜKLÜK
     
     Madde 404 - Velayet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır.
   
    Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir halin varlığını öğrenen nüfus memurları, idari makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.

     VI. TAŞINMAZLARIN SATILMASI
     
     Madde 444 - Taşınmazların satışı, vesayet makamının talimatı uyarınca ve ancak vesayet altındaki kişinin menfaati gerekli kıldığı hallerde mümkündür.
   
    Satış, vesayet makamının bu iş için görevlendireceği bir kişi tarafından vasi de hazır olduğu halde açık artırmayla yapılır ve ihale vesayet makamının onamasıyla tamam olur; onamaya ilişkin kararın ihale gününden başlayarak on gün içinde verilmesi gerekir.
   
    Ancak denetim makamı, istisnai olarak özel durumları, taşınmazın niteliğini veya değerinin azlığını göz önüne alarak pazarlıkla satışa da karar verebilir.

     I. KALDIRILMASI
     
     Madde 472 - Diğer kısıtlılar üzerindeki vesayet, yetkili vesayet makamının kararıyla sona erer.
   
    Vesayeti gerektiren sebebin ortadan kalkması üzerine vesayet makamı vesayetin sona ermesine karar verir.
   
    Kısıtlı ve ilgililerden her biri, vesayetin kaldırılması isteminde bulunabilir.