Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 13:41:46

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 534
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 536
Total: 536

Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Başlatan anemoni83, 05 Mayıs 2013, 09:51:48

« önceki - sonraki »

anemoni83

 Kiracımla sonradan pişmanlık yaşadığım bir kira tutarına 3 yıllık bir sözleşme imzaladık. 1 mayısta imzaladığımız sözleşme (Tapu benim üzerime yapıldıktan 1 gün sonra)  15 hazirandan itibaren geçerli olacak. Eski sözleşme ben ev sahibi olmadan önce (Tapu el değiştirmeden önce ) yapılmış. O sözleşme 15 hazirana kadar devam edecek. Bu durumda yaptığım anlaşmayı fesh etme hakkına sahip miyim ?

Adnanoğuz

Anladığım kadar siz tapuyu almadan kira sözleşmesi yapmışsınız,büyük ihtimalle tarihide boş bırakdınız.Yani Bu sözleşme 15 haziranda gecerli olacak.Kiracıyı tahliye etmenin bir yolu kira bedelini alamamak olduğu gibi gayrimenkule ihtiyacınız olduğunu beyan etmenizden gecer.Gayri menkulu aldığınız tarihden 30 gün icersinde kiracıya ihtarname cekersiniz.6 ay doldukdan sonrada Sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası acarsınız.6 ay dolmadan acılan dava red olur.Mahkemeye tapu kaydı.satın alma tarhi ve gayrı menkule ihtiyacınız olup olmadığına bakılır.Şimdi siz 3 yıllık sözleşme imzaladınız gayrı menkule ihtiyacınız olup olmadığını hakim nasıl değerlendirir.Kolay gelsin.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı yapılan: anemoni83 - 05 Mayıs 2013, 09:51:48
Kiracımla sonradan pişmanlık yaşadığım bir kira tutarına 3 yıllık bir sözleşme imzaladık. 1 mayısta imzaladığımız sözleşme (Tapu benim üzerime yapıldıktan 1 gün sonra)  15 hazirandan itibaren geçerli olacak. Eski sözleşme ben ev sahibi olmadan önce (Tapu el değiştirmeden önce ) yapılmış. O sözleşme 15 hazirana kadar devam edecek. Bu durumda yaptığım anlaşmayı fesh etme hakkına sahip miyim ?

Bir kere sözleşmeyi yapmışsınız. Normal şartlar altında hukuken bu sözleşmeyi feshetme hakkına sahip değilsiniz. Adnan Bey'in de işaret ettiği gibi, taşınmaza ihtiyacınız olduğunu ileri sürmeniz de -ortada böyle bir kira sözleşmesi varken- sizin açınızdan sonuç getirici bir girişim olmayacaktır. Kiracıyı çıkarmak istiyorsanız, elinizdeki yegane koz, kira bedellerinin zamanında ödenmesini takip etmek ve zamanında ödenmediğinde de kiracıya karşı icra takibi yapmaktan ibarettir. Şayet kiracı ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihinden itibaren 30 günlük süre içinde borcu ödemezse, kiracıya karşı doğrudan tahliye davası açabilirsiniz. İcra takibi aynı zamanda haklı ihtar yerine de geçer ve bir kira dönemi içinde gerçekleşen iki haklı ihtar neticesinde kira dönemi sonunda kiracıyı çıkarmanız yine mümkün hale gelir. Bunun dışındaki tek yol, kiracıyla anlaşmaktan ibarettir. Allah kolaylıklar versin...

anemoni83

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

sevgiolmez

#4
Kira sözleşmesi hangi durumlarda iptal olur?

Kira sözleşmesi fesih nedenleri şunlardır;

- Kiracıların belirli süreli sözleşmeleri bitmeden en az 15 gün önce mülk sahibine çıkacağına dair herhangi bir bildirimde bulunması gerekmektedir. Bir bildirimde bulunulmaması halinde sözleşme aynı şartlarda uzatılmış oluyor. Bu durumda gayrimenkul sahibi, süre bitimine dayanarak sözleşmeyi sonlandıramıyor. Belirli süreli kira sözleşmelerinde, her yıl yenilenen sözleşme 10. yıl  sonunda mülk sahibi kiracısına en az üç ay önce bildirimde bulunarak sebep göstermeden sözleşmesini sona erdirebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı istediği her an,  mal sahibi ise sözleşmenin imzalama tarihinden 10 yıl sonra fesih yoluyla sözleşmeyi sonlandırıp kiracıyı mülkten çıkarabiliyor.        

-  Yeni Türk Borçlar Kanununa göre mülk sahibinin, mülkünü kiracısına yanıltıcı bilgi vermiş veya mülkünü kusurlu teslim etmiş ise kiracının sözleşmeyi feshetme hakkı vardır. Kiralanan mülkte sonradan ortaya çıkan kusurun, kiralanan mülkü kullanışsız bir duruma getirmesi halinde kiracı sözleşmeyi feshedebilir.

-  Kiracı kira borcunu zamanında ödenemezse mülk sahibi 30 gün içinde kiracısına ihtarname gönderir. Kiracının kirayı ödememeye devam etmesi durumunda kiracı tahliye edilebilir.

-  Kiracının maddi olarak zor duruma düşmesi halinde durumunu belgelediği takdirde kira sözleşmesini feshedebilir.

-  Ev sahibinin içinde kiracısı bulunan mülkünü, ihtiyacı halinde belge ile kanıtladığı takdirde tahliye hakkı doğar.  

-  Kiracı mülke zarar verir veya komşularını rahatsız ederse tahliye kararı alınabilir.