Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 06:32:20

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 539
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 528
Total: 528

Kirasını sürekli geciktiren kiracı

Başlatan danışan, 08 Ekim 2012, 17:19:31

« önceki - sonraki »

danışan

Sahibi olduğum gayrimenkuldeki kiracım kontratta her ayın ilk 5 günü kira ödemesi gerektiği belirtilmesine rağmen,kirasını sürekli 3 gün veya 7 gün arasında geciktirerek yatırıyor.Kendisini sözlü olarak uyardım fakat gecikmeli yatırmalar devam ediyor.1.Temmuz da yürürlüğe giren yasa ile birlikte kiracıya iki haklı ihtar çeksem kontrat süresinin dolmasını beklemeden tahliyesini sağlayabilir miyim?
Üstelik büyük bir pişkinlikle bana tüm iyi niyetimle yaptığım kira kontratını bahane ederek 2 yıllık kontratım var diyor.Yeni kanundaki tahliye haklarımı öğrenmek istiyorum.Bilgileriniz için teşekkür ederim.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı Yap1.Temmuz da yürürlüğe giren yasa ile birlikte kiracıya iki haklı ihtar çeksem kontrat süresinin dolmasını beklemeden tahliyesini sağlayabilir miyim?

6098 Sayılı yeni Borçlar Kanunu'nun aşağıda tam metni yer alan 352. maddesinin ikinci fıkrası sorunuzun cevabını içeriyor. Kolay gelsin...


2. Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

danışan

Kiracının ayrıca bir evi olduğunu yeni öğrendim.Fakat ihtar çekmek için kontrat süresinin bitmesini mi beklemeliyim?
Hem kira düzensiz yatıyor.Hem de Haziran ayında 1.000 TL.olan kirası 1.100 TL.ye yükselmesine rağmen,kiracım Haziran'dan itibaren 1.000 TL.olarak yatırmaya devam ediyor.
Bu durumda ne yapabilirim?İhtarı noter kanalıyla mı çekmeliyim?

Avukat

Alıntı YapKiracının ayrıca bir evi olduğunu yeni öğrendim.Fakat ihtar çekmek için kontrat süresinin bitmesini mi beklemeliyim?

Kira sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde tahliye davası açmalısınız. Şayet önden bir ihtarname göndermek isterseniz (ki bu şart değildir), aynı ilde adınıza (veya eşinizin adına) kayıtlı bir mesken bulunduğundan ve bu durum tarafımdan bugün itibariyle öğrenildiğinden, kira sözleşmesinin sona ereceği ............ tarihinde Borçlar Kanunu'nun 352/son maddesi gereğince kira sözleşmesi yenilenmeyerek tarafınıza karşı tahliye davası açılacaktır. Üzücü sonuçlara yol açmamak için taşınmazı kira sözleşmesinin sonunda kendiliğinden tahliye etmenizi, aksi halde açılacak dava sebebiyle oluşacak vekalet ücreti ve yargılama masrafları gibi bedellerin tarafınızdan ayrıca tahsil edilmek zorunda kalınacağını ihtar ederim. şeklinde bir ihtarname gönderebilirsiniz. İhtarnameyi noter kanalıyla göndermenizi tavsiye ederim.

Alıntı YapHem kira düzensiz yatıyor.Hem de Haziran ayında 1.000 TL.olan kirası 1.100 TL.ye yükselmesine rağmen,kiracım Haziran'dan itibaren 1.000 TL.olarak yatırmaya devam ediyor. Bu durumda ne yapabilirim?

Kiracı kira bedelini beş günden fazla geciktiriyorsa (eksik ödediğinde doğal olarak bakiyeyi geciktirmiş olur) doğrudan doğruya kiracıya karşı tahliye talepli icra takibi yapılması en sağlıklı yol olacaktır. Bu takip ihtar yerine de geçer. Otuz gün içinde ödeme olmazsa, doğrudan tahliye davası da açabilirsiniz. Kolay gelsin...