Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

30 Eylül 2024, 17:38:06

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 612
  • Online ever: 648
  • (Dün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 531
Total: 531

Kız Kardeşimle Kavga

Başlatan batuhan-a, 11 Mayıs 2015, 13:33:54

« önceki - sonraki »

batuhan-a

Merhabalar. Bundan 3 hafta önce kız kardeşimle pazar eşyalarını taşıma üzerine tartışmaya girdik, ben kardeşimin üzerine yürürken kardeşim geriye doğru düşüp başını sehpaya vurdu. Çok kaygılı olduğu için doktora gitti, herhangi bir tanı konulmadı. Fakat doktora olayın nasıl yaşandığını anlatmış, doktorda işi adli suç olarak değerlendirdi. Polise ifadeye gitmek zorunda kaldık. Polis de kardeşime şikayetçi misin diye sorduğunda ''hayır'' demişti. ''Zaten işlerin buraya varacağını bilseydim doktora kendim düştüm derim'' dedi. Yani bilmeden doktora abimle kavga sonucu oldu demiş. Bugunde mahkeme kağıdı geldi. tck 86/2 86/3-a ve 53/1 maddelerince cezalandırılmasına karar verilmesi talep olunur diyor gelen kağıtta. Kardeşim benden ne şikayetçi ne bana dargın, kırgın. Hatta mahkemelik olduğumuz için özür bile diliyor. Bu durumda herhangi bir ceza alırmıyım.

batuhan-a

hala yardıma ihtiyacım var

kilimanjaro

Merhabalar. Aşağıda Türk Ceza Kanunu'nun 86. ve 53. maddeleri bulunuyor. İşlediğiniz suç şikayete tabi olmadığından, kardeşiniz şikayetçi olmadığını veya şikayetten vazgeçtiğini belirtse bile maalesef olay adli makamlara intikal ettiğinde (ki etmiş) ceza davası açılacak (ki açılmış) ve hakkınızda cezaya hükmolunacaktır. Bu noktada yapacak bir şey yok maalesef. En fazla olayda suç işleme kastı olmadığı hususunda hakimi ikna edebilirseniz, ki kolay değil, ancak bu şekilde ceza almaktan kurtulabilirsiniz.

Peki ne tür bir ceza alırsınız? Şayet daha önceden hapis cezası almış değilseniz veya üzerinden uzunca bir süre geçmişse bu cezanız mutlaka hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (kısaca HAGB) veya para cezasına çevrilir yahut ertelenir. Özetle bu suç sebebiyle hapis yatma ihtimaliniz oldukça azdır. Bununla birlikte aynı suçtan geçmişte de hapis cezası aldıysanız veya duruşmalarda saygısız/dik başlı hal ve hareket içinde bulunursanız hapis cezası seçenek yaptırımlardan birine çevrilmeden doğrudan hapis yatmanız gündeme gelebilir. Allah kolaylık versin...




    KASTEN YARALAMA

    Madde 86 - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    (2) (Ek fıkra: 31/03/2005 - 5328 S.K./4.mad) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.

    (3) Kasten yaralama suçunun;

    a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,

    b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

    c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

    d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

    e) Silâhla,

    İşlenmesi hâlinde, şikayet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.


    BELLİ HAKLARI KULLANMAKTAN YOKSUN BIRAKILMA

    Madde 53 - (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;

    a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tâbi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

    b) Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan,

    c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

    d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasî parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

    e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tâbi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.

    (2) Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.

    (3) Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen veya koşullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen hükümlü hakkında birinci fıkranın (e) bendinde söz konusu edilen hak yoksunluğunun uygulanmamasına karar verilebilir.

    (4) Kısa süreli hapis cezası ertelenmiş veya fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.

    (5) Birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Bu hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla sadece adlî para cezasına mahkûmiyet hâlinde, hükümde belirtilen gün sayısının yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Hükmün kesinleşmesiyle icraya konan yasaklama ile ilgili süre, adlî para cezasının tamamen infazından itibaren işlemeye başlar.

    (6) Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet hâlinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.