Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 16:28:13

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 436
Total: 436

Kooparatif Toplu Isınma

Başlatan admin, 01 Haziran 2010, 11:54:16

« önceki - sonraki »

admin

Değerli arkadaşlar bir sorum olacak. Kooparatifte bir taşınmazımız var. Geçtiğimiz zamanlarda kooparatif fesih edildi. Sorum şu sitede toplu olarak kömürle ısınmaktayız. 36 daire mevcut. Toplantılarda kimse doğalgazı kabul etmiyor ısınmayız diye bizde o evimizi fazla kullanmıyoruz. Senede 3 veya 4 ay gidiyoruz. Bizim dairemize gelen kat kalorifer borularını iptal ederek. Kendimiz ısınmamız için kombi tesisatı çektirsek ve yıllık alınan yakıttan tasarruf etme gibi bir durumumuz söz konusu olur mu ?

Bu sorumun hukuki yönü nedir öğrenmek istiyorum. Çünkü bu bizim için büyük bi külfet..
Saygılarımla,

Avukat

Merhabalar. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. ve 42. maddesi doğrudan bu konuyla ilgili:

     III - Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
   
     Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
   
     a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
   
     b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; (1)
   
     Katılmakla yükümlüdür.
   
     c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
   
     (Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. (1)
   
     Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.


     Madde 42 – Kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
   
     (Ek fıkra: 1/7/2005-5378/19 md.) Özürlülerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile özürlünün kullanımından sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.
   
     Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.
   
     (Değişik dördüncü fıkra: 18/4/2007-5627/16 md.) Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.       
     (Değişik beşinci fıkra: 18/4/2007-5627/16 md.) Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır.


Aşağıda konuya ilişkin bir Yargıtay Kararı bulunuyor:

T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
E:2002/3247
K:2002/3777
T:08.04.2002

   Dava dilekçesinde, kat mülkiyeti kurulmuş bulunan anagayrimenkulde 27 adet bağımsız bölüme malik olan davalının ortak giderlerden payına düşeni ödemediği, hakkında yapılan icra takibini itiraz ile durdurduğundan bahisle itirazın iptali talep edilmiştir.
   Davalı taraf, maliki olduğu bağımsız bölümlerde ısıtma sistemi olmadığını ve yakıt giderlerine 25 yıldır katılmadığını öne sürerek davanın reddini savunmuş, mahkemece 25 yıl yakıt gideri istenilmemiş olan davalının bağımsız bölümlerinin, merkezi kalorifer sisteminin doğalgaza dönüşümü işlemleri sırasında da sistem dışında bırakılmış olduğu gerekçesi ile yakıt gideri talep edilemeyeceği kabul edilerek karar verilmiştir.
   KARAR : Dairemizin bozma kararında, İstanbul 3.Sulh Hukuk Mahkemesinin 2000/226-Sayılı dava dosyasında mahallinde yapılan keşif sonucu düzenlenip bir örneği bu dosyaya da ibraz edilen bilirkişi raporlarına yollama yapılarak ve yönetim planı hükümleri esas alınmak suretiyle, anayapının onaylı asıl projesinde davalı dükkanlarını da içine alacak şekilde kalorifer sisteminin mevcut olduğu, bu bakımdan kalorifer tesisatının davalıya ait dükkanlarda projeye uygun şekilde kurulmamış veya sonradan sökülmüş olmasının davalıyı yakıt giderlerinden sorumlu tutulmaktan kurtarmayacağı belirtilerek bu yönden de davanın kabulüne karar verilmesi gerektiği belirtilmiş ise de, bu defa yeniden yapılan incelemede, İstanbul 3.Sulh Hukuk Mahkemesinin yukarıda sözü edilen 2000/226 esas sayılı dosyasından alınıp, bozma kararına da dayanak yapılan ve davalı dükkanlarının onaylı İGDAŞ doğalgaz dönüşüm projesinin dışında tutulduğunu bildiren 1.12.2000 tarihli raporu düzenleyen bilirkişi Mehmet Nuri Toplu'nun, mali müşavir olup, teknik bilgiyi gerektiren sıhhi tesisat ve doğalgaz projesi üzerinde inceleme yapıp görüş bildirmek konusunda uzman olmadığı anlaşıldığından bu kere, mahkemece, yeterli olmayan bu rapordaki saptamalar esas alınarak, doğalgaza dönüşüm işlemleri sırasında davalı dükkanlarının kalorifer sistemi dışında bırakıldığı kabul edilip buna göre hüküm kurulmasının doğru bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
   Ayrıca, anayapının kalorifer tesisatı asıl projesi yonünden de İstanbul 3. Sulh Hukuk Mahkemesinin yine 2000/226 Esas sayılı dosyasında alınan 16.10.2000 tarihli bilirkişi kurulu raporu ile yetinilmeyip bu hususun da mahallinde, secilecek uzman bilir-kişiye incelettirilip ayrıntılı rapor alınması, saglıklı bir sonuca ulaşılması bakımından yerinde olacaktır. Mahkemece dinlenen hesap bilirkişisi yeminli mali musavir Muammer Kocatepeli'nin tarihsız raporu da ısınma giderlerinden davalının sorumlu tutulmasının gerekip gerekmediğinin belirlenmesi icin yeterli değildir.
   Bu durumda mahkemece, anayapının onaylı asıl kalorifer tesisat projesinin de dosyaya getirtilmesinden ve ilgili kurumdan doğalgaza dönüşüm projesinin ne suretle hazırlanıp onaylandığının ve dönüşüme kat maliklerinden hangilerinin yazılı muvafakatının bulunduğunun saptanmasından sonra mahallinde uzman bilirkişilere inceleme yaptırtılarak gerek asıl kalorifer tesisat projesinin ve gerekse doğalgaza dönüşüm projesinin yerinde uygulanması sağlanıp özellikle dava konusu edilen davalıya ait dükkanların, bu projelerin her ikisi bakımından da kapsamda olup olmadığını gösterecek şekilde bilirkişilerden ayrıntılı rapor alınıp dükkanların asıl projede kapsamda olmalarına karşın doğalgaza dönüşüm projesinde kapsam dışında tutulduğunun anlaşılması durumunda, dönüşüm projesinin hazırlanıp onaylanması konusundaki tesbit sonucuna göre; davalı dükkanlarının diğer kat maliklerinin istek ve iradesi ile dönüşüm kapsamı dışında tutulduğunun veya davalı dükkanlarının ayrık tutulduğu bu donüşüm sisteminin kapasitesinin, davalıların dukkanlarının da bağlanması halinde bunları taşımayacagının anlasılması durumunda davalının yakıt giderlerınden sorumlu tutulmaması yolunda karar verilmeli, aksi halde, Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesinin ilk fıkrasının ( c ) bendi hükmü gözetildiğinde dükkanlarında projeye uygun tesisatın kurulmamış olmasının davalıyı sorumluluktan kurtarmayacağı esas alınarak takip ve davaya konu edilen dönemdeki saptanacak yakıt giderlerinin davalıdan tahsiline ve ayrıca şartları oluştuğu takdirde gecikme tazminatı ile icra inkar tazminatına da hükmedilmelidir.
   Bundan ayrı, davalı tarafından yapılan kısmi ödemenin tam ve doğru tarihinin ( 19.7.2000 ve 5.2.2001 ) saptanması ve gecikme tazminatının hesaplanmasında bu tarihin esas alınması gerektiğinin düşünülmemiş olması da usul ve yasaya aykırıdır.
   SONUÇ : Mahkeme kararının yukarıda açıklanan gerekçelerle bozulması gerekirken eksik bilgi ve yeterli olmayan raporlara göre değerlendirme yapılarak değişik gerekçe ile kesin bozma kararı verilmiş bulunduğundan tarafların karar düzeltme istemlerinin kabulü ile 28.1.2002 tarih 2002/308 Esas 725 Karar Sayılı Daire Bozma kararının kaldırılmasına ve Mahkeme kararının yukarıda yazılı olduğu şekilde BOZULMASINA, tarafların sair karar düzeltme taleplerinin reddine, peşin yatırılan karar düzeltme harçlarının istek halinde düzeltme isteyenlere iadesine, 8.4.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Özetle, boruları iptal edip merkezi ısınmadan hiç faydalanmasanız bile kat malikleri aralarında anlaşamadığı sürece maalesef payınıza düşen ısınma giderini ödemeniz gerekecek.