Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

30 Eylül 2024, 07:25:26

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 612
  • Online ever: 648
  • (Dün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 393
Total: 393

Ltd.Şirket borcundan dolayı ortak veya yetkisinin sorumluluğu

Başlatan mmersin, 30 Mayıs 2014, 09:46:33

« önceki - sonraki »

mmersin

merhaba,
sorunum ile ilgili net bilgiler alabilirsem çok sevinirim.benim bir ltd.şti'inden yaklaşık olarak 3-4 bin tl alacağım var.ihtarname çektim,cevap gelmeyince ardından icraya verdim ancak itiraz haklarını kullanıp itiraz ettiler.bende kendilerine dava açtım.Fakat şirket su anda tasfiye halinde ve hiçbir şekilde bir malı,mülkü,hesabı parası yok.ben davayı kazansam bile bir şey alamayacağımı söylüyorlar.davalı ltd şti olduğu için şirket ortaklarına ya da müdürüne (zaten müdür de ortaklardan biri) şahsi bir dava veya bir icra açamıyormuşum.bu durumda davayı kazansam bile alacağımı alamayacağım gibi gözüküyor.bu konuda net bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirler ise çok memnun kalırım.şimdiden çok teşekkürler

kilimanjaro

Merhabalar. Geçmişte benzer bir soruya cevap verilmişti. Cevabı buradan inceleyebilirsiniz: http://www.vekil.net/forum/soru-cevap-ve-yardimlasma-bolumu/limited-sirketin-batmasi/msg5971/#msg5971 Maalesef durumunuz zor. Çözüm için bir umut şirketin iflasını isteyebilirsiniz. Ticari hayata devam etmek isteyen bir tacir, arkasında iflas etmiş bir şirket bırakmak istemez; çünkü böyle bir şey, tıpkı suç işlemiş kişinin adli sicil kaydıyla olan ilişkisi gibi birçok yerde karşısına çıkacak ve ona ayakbağı teşkil edecektir. Bu sebeple şirketin iflas etmesinden ve kendisinin de müflis bir şirketin ortağı konumuna düşmesindense borcu ödeme yoluna gidebilirler. Fakat şirketin borçları fazlaysa, ödeme yapma ihtimalleri de çok düşük olur. Öte yandan, alacak tutarınız da düşükmüş; alacağınızı tahsil etmek için yapacağınız hukuki işlemlerde harcayacağınız paralar bir noktadan sonra gözünüzde büyüyebilir ve "yüzü astarını geçti" sözünü size söyletebilir. Karar sizin: Ya masrafına katlanarak ve elinize hiçbir şey geçmeyebileceğini bilerek mücadele yoluna gideceksiniz, yahut ilgilileri Allah'a havale edip bu defteri kapatacaksınız... Allah kolaylık versin...
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

mmersin

cevabınız için çok teşekkür ederim.Anladığım kadarı ile benim durumumdan pek sonuç çıkmayacak.dediğiniz gibi astarı yüzünden pahalıya gelecek bana.şirketin iflası ile de pek zorlanacaklarını sanmıyorum,çünkü aldığım bilgilere göre bir daha ticaret yapmaya niyetleri yokmuş.gerçekten battıkları için şirketlerini de kapatıp bu işi bitirecekler.bu nedenle ben dediğiniz gibi daha fazla uzatıp masrafa girmeyeyim.çok teşekkür ederim bilgiler için.

istanbulsevdalısı

Tasfiye sonunda (oda en az 1 yıl sürer) alacaklı olduğunuz ortağa  maddi bir pay düşerse o payı alabilirsiniz...eğer şirket ticari hayatına devam edecekse o zaman eliniz güçlenir..

mmersin

Bana, kanun yeni değişti, artık şirkette birşey bulunamaz ise ortaklara hacize gidebilirsiniz gibi bir bilgi verdiler ama ben kime sorduysam böyle bir şeyin olmadığını söyledi. Hangisinin doğru olduğu konusunda kesin olan nedir, bilgi verirseniz çok memnun olurum.

istanbulsevdalısı

6762 S.lı Türk Ticaret Kanunu MADDE 145
E - ORTAKLARIN ŞAHSİ ALACAKLARI:

       Bir şirket devam ettiği müddetçe ortaklardan birinin şahsi alacaklıları, haklarını ancak şirketin bilançosu gereğince o ortağa düşen kar payından ve şirket fesholunmuşsa tasfiye payından alabilirler. Henüz bilanço tanzim edilmemişse alacaklı bilançonun tanzimi neticesinde borçluya düşecek kar ve tasfiye payı üzerine ihtiyati haciz koydurabilir.

       Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerle anonim şirketlerde alacaklılar, borçlularına ait bulunan hisse senetlerini haczettirebilirler.

       Yukardaki hükümler borçlu ortakların şirket dışındaki mallarına alacaklıların müracaat hakkını ihlal etmez.

yer634

Merhaba
Ben gecen yil evimi senelik pesin olarak kiraya verdim.bu ev yeni yapilanan konutlarin icinde bir daireydi.Su elektirik faturalarini kiracim üstüne acmamis ve bu sayaclar santiye elektirigi ve santiye suyu olarak geciyor.Bu yil kiracim daireden cikti ve sayaclari üstüne actirmamis ve elektirik borcunun 2700 tl olduğunu tedastan öğrendim.bu borçla ilgili bir  hak idda edebilir miyim acaba?

mmersin

Merhaba İstanbul Sevdalısı,

Anladığım kadarı ile ltd şti olduğu için açmış olduğum davayı kazansam bile bir şeyleri yok ise alacağımı alamayacağım.Doğru mudur acaba?araştırdığım kadarı ile şirketin hiçbir malvarlığı ve parası falan yok.Hata battıkları için tasfiye ye vermişler.yani ben,ortaklara şahsi olarak icra gönderemiyorsam alacağım da gidecek heralde.