Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

26 Haziran 2024, 07:57:03

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,842
  • Toplam Konu: 4,384
  • Online today: 244
  • Online ever: 554
  • (18 Mayıs 2024, 06:22:10)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 144
Total: 144

mahkeme temyiz manevi tazminat

Başlatan mydream10, 19 Nisan 2011, 00:55:55

« önceki - sonraki »

mydream10

babamlar köyde yaşamaktadır köyde ailenin biriyle aralarında bir husumet gelişti yaşanan olayların bir kısmı mahkemeye yansıdı yazın bunlar ailesiyle birlikte traktörle babamın yanından geçerken babam küfür etmiş eşi çocuğunun şahitliği ile mahkemeyi kazandılar bize şahitlik yapacak kişiler karşı taraftan korktukları için bulaşmak istemediler babam ithamlara ititraz ederek kendini savundu mahkemede cmk avukatı da babamı savundu babam 2 bin tl para cezası aldı şu anda dava temyizde dün babamlara bir zarf gelmiş karşı tarafın avukatından 2 bin tl lik manevi tazminat davası açmışlar aralarında olan olaylar sadece bunlar değil karşı tarafın keçiler var bizim tarlamızı bi kaç kez yedirdiler muhtarlığında haberi vardı kahvede babama küfür de etti evimizin önünde babamı oğluyla dövdüler  bunların hiç birinde babam şikayetçi olmadı manevi tazminat davasıyla ilgili ne yapmalıyım bütün bu mahkemeye yansımayan olayların şahitleri var yeniden biz şikayetçi olup dava açabilir miyiz ya da tekrar savunma yapabilir miyiz temyiz de dosyanın sonucu ne olur bu durum da ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

mydream10

yardımcı olacak kimse yok mu moderatör arkadaşlar lütfen

mydream10

yusuf bey yardımcı olursanız çok sevinirim bu konularda bilgi sahibi değilim

Avukat

ALINTI: [kahvede babama küfür de etti evimizin önünde babamı oğluyla dövdüler  bunların hiç birinde babam şikayetçi olmadı]

Merhabalar. Türk Ceza Kanunu'nun konuyla ilgili hükümleri aynen şu şekildedir:

   DAVA ZAMANAŞIMI
    Madde 66 - (1) Kanunda başka türlü yazılmış olan hâller dışında kamu davası;
    e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl,
    Geçmesiyle düşer.

    HAKARET
    Madde 125 - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ... veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
    (2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
    (3) Hakaret suçunun;
    a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
    b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
    c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
    İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
    (4) (Değişik fıkra: 29/06/2005-5377 S.K./15.mad) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.
    (5) (Değişik fıkra: 29/06/2005-5377 S.K./15.mad) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin Madde hükümleri uygulanır.

KASTEN YARALAMA
    Madde 86 - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (2) (Ek fıkra: 31/03/2005 - 5328 S.K./4.mad) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.
    (3) Kasten yaralama suçunun;
    a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
    b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
    c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
    d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
    e) Silâhla,
    İşlenmesi hâlinde, şikayet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

SORUŞTURULMASI VE KOVUŞTURULMASI ŞİKÂYETE BAĞLI SUÇLAR
    Madde 73 - (1) Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
    (2) Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla bu süre, şikâyet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar.
    (3) Şikâyet hakkı olan birkaç kişiden birisi altı aylık süreyi geçirirse bundan dolayı diğerlerinin hakları düşmez.
    (4) Kovuşturma yapılabilmesi şikâyete bağlı suçlarda kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.
    (5) İştirak hâlinde suç işlemiş sanıklardan biri hakkındaki şikâyetten vazgeçme, diğerlerini de kapsar.
    (6) Kanunda aksi yazılı olmadıkça, vazgeçme onu kabul etmeyen sanığı etkilemez.
    (7) Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikâyetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsî haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz.
    (8] (Mülga fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.45.md)


Yukarıdaki hükümler çerçevesinde babanızın başına gelenleri şu şekilde değerlendirebiliriz: Şayet babanızın darp edilmesi TCK.m.86/2 sınırlarında kalan bir niteliğe sahipse, bu suçun kovuşturması şikayete tabi olacak ve suç tarihinin üzerinden altı aydan fazla bir zaman geçmişsse bu suçla ilgili babanızın şikayet hakkı kalmamış olacaktır. Hakaret  için de aynı durum söz konusudur. Şayet babanızın darp edilmesi TCK.m.86/1 sınırlarında kalan bir niteliğe sahipse, bu suçun kovuşturması şikayete tabi olmayacak ve suç tarihinin üzerinden TCK.m.66 gereğince sekiz yıldan fazla bir süre de geçmemişse, savcılıkça ihbar üzerine soruşturma başlatılacaktır. Temyizdeki davanızla ilgili CMK avukatından gerekli bilgileri temin edebilirsiniz. Dava dosyasını görmeden ve üstelik avukatınız da varken görüş beyan etmem yanlış olur. Kolay gelsin...

mydream10

yusuf bey öncelikle cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. şikayetçi olunmadı çünkü köy yerinde yüz yüzeyiz her zaman olaylar büyümesin istedik. onların böyle iftira atacağını nerden bilebilirdik. şimdi de 2000 tl lik manevi tazminat davası açtılar. onların şahitleri dinlendi şahitler gene 1. dereceden akrabaları. olayın olduğu yer köy meydanı orada kahveler esnaf insan dolu ama başka şahit gösteremiyorlar. çünkü böyle bir olay yaşanmadı tamamen iftira ayrıca önceki mahkeme ile birlikte kendi ailelerinde 8 kişiyi şahit gösterdiler. bu 8 kişi onların traktörü almaz çok küçük çünkü. avukatla ilgili de sorun yaşıyoruz avukatımızı babam buldu ve çok yaşlı yeni kanunlardan dahi haberi yok. mahkemede bizi savunacak bir tek kelime duymadım ağzından. önceki olayları hakime anlacak 3 şahidimiz var. mahkemenin seyri nasıl olur bu durumda ne yapmalıyız? kendimizi nasıl savunmalıyız? şimdiden teşekkürler...