Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 20:28:30

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 425
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 358
Total: 358

Memurluk Hakkım

Başlatan Sİvas, 19 Aralık 2012, 17:50:43

« önceki - sonraki »

Sİvas

Merhaba arkadaşlar. Ben 03.03.2008 de hırsızlık dolayısıyle mahkemeye verildim ve yine 07.07.2008 de mahkemeye çıktım ama bu olay olduğunda 17 yaşında idim.Herhangi bir hapis cezası almadım.Ve hakim 3 yıl içerisinde bir ceza işlemememi, işlersem bu Olayla beraber işleyeceğim olaydaki cezayı birleştireceğini söyledi.Bende bu süre içersinde bir olay yaşamadım.  Ben yakın bir zaman da olan infaz     koruma  memurluğuna başvurdum. Benden istenilen arşiv kaydı kağıdını aldım orada yoktur yazıyordu. Sonra infaz memurluğunun devamında mülakat sırasında bu mahkeme sürecini bana söylediler daha belli olmadı mülakat sonucu ama kesinlikle olmayacak. Bende daha yine bu tür memurluk sınavları olacak bu kayıt silinir mi? Silinirse ne zaman silinir benim memur olma gibi bir durumum var mı?              Kpss puanı ile atansam da bu ayni geçerli midir? 18 yaşından küçük olmamın bu kaydın silinmesi ve memurluk için bir etkisi varmı? Bu olayı hukuki bir yolla çözme imkanım var mı.  Bu olay e-devlet sayfamda gözüküyor çocuk mahkemesi diye. sonucunda adli para cezası ile cezalandırıldım ama parayı hala ödemedim.

Bende yardımlarınızı bekliyorum. Bende daha önce astsubaylık sınavına girmiştim orada böyle bir durumlar karşılaşmadım, sağlık dolaysıyla elendim ve bunada 2,5 yıl oldu.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapBenden istenilen arşiv kaydı kağıdını aldım orada yoktur yazıyordu. Sonra infaz memurluğunun devamında mülakat sırasında bu mahkeme sürecini bana söylediler daha belli olmadı mülakat sonucu ama kesinlikle olmayacak. Bende daha yine bu tür memurluk sınavları olacak bu kayıt silinir mi? Silinirse ne zaman silinir benim memur olma gibi bir durumum var mı? Kpss puanı ile atansam da bu ayni geçerli midir? 18 yaşından küçük olmamın bu kaydın silinmesi ve memurluk için bir etkisi varmı?

Konuyla ilgili 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinin 5. fıkrası aynen şu şekildedir:

5. (Değişik: 23/1/2008-5728/317 md.) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (...) (1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.

Bu hüküm uyarınca kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına çarptırılmış olanlar devlet memuru olamaz. Sizin yargılandığınız ceza davasında mahkemece hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (kısaca HAGB) karar verilmiş. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesinin 5. fıkrasına göre, "Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder." Aynı maddenin 10. fıkrasına göre, "Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilir." Keza aynı maddenin 13. fıkrasına göre de "Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından istenmesi halinde, bu maddede belirtilen amaç için kullanılabilir." Tüm bu hükümlerden açıkça anlaşılacağı üzere, hakkınızda hükmedilen HAGB kararı memuriyete engel değildir. Bu kararın adli sicilde görülmesi mümkün olmadığı gibi memur alımında mülakat yapacak kişilerin bu karara ulaşması da esasen mümkün değildir. Ancak uygulamadan kaynaklanan bir sorun olabilir. Bir kamu kurumu HAGB kararlarının da memuriyete engel olduğunu düşünüp buna göre memur alım ilanı düzenlemiş olabilir. Böyle bir ilan veya bu yönde açıklanan memuriyet şartları söz konusu ise, bu işlemin iptali için dava açılması mümkündür. BİMER kanalıyla bu tür hukuka aykırı uygulamaların sonlandırılması için yetkililere müracaat da edebilirsiniz. Bunun dışında yapacak bir şey yok maalesef. Kolay gelsin...

Sİvas

Benim bu başvurduğum memurluk kayıtlarında herhangi bir mahkemeye çıktınız mı çıkmadıysanız dilekçe ile bildiriniz diye bir dilekçe verdim bu ne olur. Eğer bununda gerisinde  de bir hakkım devam ediyor mu? Haklarımı geri nasıl alırım.