Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 00:58:35

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 325
  • Online ever: 554
  • (18 Mayıs 2024, 06:22:10)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 421
Total: 421

Muhafaza görevini kötüye kullanma..

Başlatan CASTELL, 24 Ocak 2012, 12:07:05

« önceki - sonraki »

CASTELL


2010/10 yılında abimin işyerinde çalışırken çeşitli sıkıntılardan dolayı işyerine icra işlemi için geldiler. abim yoktu. av.vekili avukatı aradı. avukatla abimi görüştürdü. ödeme konusunda anlaşılınca temsili olarak birkaç ürün yazıp kardeşine bırakıp gidelim dediler. hali hazırda rafda perakende satılan ürünlerden ve birkaç bilgisayarı yazıp bana teslim ettiler. rafdaki ürünlerden satılanlar oldu sıkıntılardan dolayı farklı birkaç haciz işlemi daha oldu. birde bu hacizlerden ilk defa oluyormuş gibi aynı mal ve demirbaşlar yazıldı. olaylar dan 15 gün sonra ayrıldım. duydumki benden bir hafta ongün sonra bir haciz işleminde işyerinde ne var ne yok götürülmüş. 2011/11 yılında da beni ifade vermem için karakola çağırdılar. bu olayı sordular. anlattım. şu an hakkımda muhafaza görevini kötüye kullanma suçundan dava açılmış. bu konu ile ilgili ne yapmam lazım. mahkeme kararı ne olur. beni bilgilendirirmisiniz.

Avukat

Merhabalar. Öncelikle konuyla ilgili Türk Ceza Kanunu'nun 289. maddesine bir göz atalım:

Muhafaza görevini kötüye kullanma

MADDE 289. - (1) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan mal üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Kişinin bu malın sahibi olması hâlinde, verilecek ceza yarı oranında indirilir.

(2) Birinci fıkrada tanımlanan suçun konusunu oluşturan eşyayı kovuşturma başlamadan önce geri veren veya bunun mümkün olmaması hâlinde bedelini ödeyen kişi hakkında verilecek cezaların beşte dördü indirilir.

(3) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan malın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle kaybolmasına veya bozulmasına neden olan kişi, adlî para cezası ile cezalandırılır.

(4) Bir suça ilişkin soruşturma veya kovuşturma kapsamında elkonulan eşyayı amacı dışında kullanan kimse, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.




Alıntı Yaprafdaki ürünlerden satılanlar oldu

Dava açılmadan evvel hacizli olduğu halde sattığınız ürünlerin haciz tutanağında yazılı olan bedellerini ödemiş olsaydınız, TCK.m.289/2 gereğince cezanızın beşte dördü indirilecekti. Şu anda da şayet bu bedeli öderseniz, hakim muhtemelen alt sınırdan ceza verme yoluna gidecektir.

Alıntı Yapduydumki benden bir hafta ongün sonra bir haciz işleminde işyerinde ne var ne yok götürülmüş.

Bir icra dosyasından yapılan işlemler çerçevesinde haciz konulup muhafaza altına alınan eşyalar için cezai bir sorumluluğunuz bulunmamaktadır. Bu eşyaların haczedilip muhafaza altına alındığı icra dosyasıyla ilgili bilgileri ve elde etmeniz halinde haciz zabtının bir örneğini gerekli açıklamalarla mahkemeye sunmanız yeterli olacaktır. Kolay gelsin...