Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 23:29:56

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 648
  • Online ever: 648
  • (Bugün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 621
Total: 621

nafaka durdurulması hk.

Başlatan ekshe, 01 Ocak 2014, 23:59:57

« önceki - sonraki »

ekshe

Merhabalar  eşim 2010 yılından beri eski eşine nafaka ödemektedir çocuk falan olmadığı halde. geçen sene nafaka arttırma davası açtı 250 tl olan nafaka 300 tlye çıkrtıldı. eşimin işi güzel olduğu için ama şuanda eşimi işten çıkardılar nafaka ödememiz mümkün değil bu durumda nafakanın durdurulması için nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir. Çünkü ödeyemezsede hapis olabiliyormuş çok zor durumdayız lütfen bizi yönlendirebilir misiniz? Çok teşekkürler.

Avukat

Merhabalar. Türk Medeni Kanunu'nun 176. maddesine göre (tam metni aşağıdadır) "Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir." Konuyla ilgili dava açılması gerekiyor. Hakim her iki tarafın mali durumunu, ödenen nafaka bedelini ve diğer hususları dikkate alarak davayı karara bağlayacaktır. Konuyla ilgili emsal Yargıtay kararlarını BURADAN inceleyebilirsiniz. Allah kolaylıklar versin...





    3. TAZMİNAT VE NAFAKANIN ÖDENME BİÇİMİ
   
    Madde 176 - Maddi tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir.
   
   Manevi tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez.
   
   İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
   
   Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
   
   Hakim, istem halinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.