Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 16:14:49

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 417
Total: 417

Psikolojik sorunu (anksiyete bozukluğu) olan reşit tek başına evlenebilir mi?

Başlatan mahmut yldrm, 14 Mart 2010, 18:50:51

« önceki - sonraki »

mahmut yldrm

S.a Sayın Yusuf kaçar bey size bir arkadaşımın sorunumdan bahsetmek istiyorum. Arkadaşımın evlenmek için ciddi düşündüğü bir kız arkadaşı var kızın ailesi problem yaratıyor kızın yaşı reşit fakat aksiyete bozukluğu raporu var bir zamanlar ilaç kullandığı için alınan bir rapor bu ilaç raporu yani. Kız gerekirse kendisi çıkacak aileden bu raporla aile erkeğe veya kıza ne yapabilir, nasıl savunma olur, ne gibi zorluklarla karşılaşabilirler. Cevabınızı bekliyorum saygılarımla...

Avukat

Aleykümselam, hoşgeldiniz.

Alıntı Yap"Anksiyete" tehlikeli bir uyarana karşı duyulan huzursuzluktur. Türkçeye endişe, kaygı ve bunaltı olarak çevrilmiş olan bu terim halk arasında huzursuzluk, sıkıntı, korku, tedirginlik olarak da tanımlanabilmektedir. İnsanlığın doğuşundan bu yana var olan bu duygu aslında tehlikeye karşı bedenin ve beynin verdiği doğal bir tepkidir. Ayrıca normal anksiyete, biraz gerekli ve kişiyi motive edici bir ruh halidir. Herkes hayatında en az bir kere anksiyete hissetmektedir. Ancak ne zaman ki anksiyete yoğun, sürekli ve kişiyi rahatsız eden bir hal alır, o zaman anksiyetenin bir hastalığa dönüşmesi olasıdır. Anksiyete bozukluğu tanısı koyulabilmesi için aşağıdaki durumların oluşması gerekmektedir;

* Kişinin mesleki ve ailevi yaşantısını etkilemeye başlamışsa
* Kişilerarası ilişkilerinde zorluklar oluşturuyorsa
* Gün içinde çok sık karşısına çıkıyor ve gününün büyük bir bölümünü kapsıyorsa
* Bu duygulanımını kontrol edemiyor ve başa çıkamıyorsa
* En az 6 aydır bu durumu yaşıyorsa

http://www.pandost.com/index.php?ne=icerik_detay&icerik_id=109

Ağır anksiyete bozuklukları hastanın fiil ehliyetini tartışmalı bir duruma getirir; bu durumda hastanın yakınları hastaya vasi tayin edilmesi için mahkemeye müracaat edebilir. Böyle bir başvuru yapılmış ve mahkeme bilirkişi raporları istikametinde hastanın fiil ehliyetine sahip olmadığı kanaatine varmışsa, hastaya mahkeme kararıyla bir vasi tayin edilir. Vasi tayini yoluyla kısıtlı hale gelen bir hastanın salt kendi rızasıyla yapmış olduğu evlilik itiraza/iptale kapı aralar. Şayet hastanın vasisi yoksa ve hasta temyiz kudretine de sahipse (yani hareketlerinin sonuçlarını öngörebiliyor ve hareketlerine makul ölçülerde yön verebiliyorsa) o zaman evliliğin önünde hukuken hiçbir engel kalmamış olur. Medeni Kanunu'nun konuyla ilgili maddeleri şu şekildedir:

II. Ayırt etme gücü
MADDE 125.- Ayırt etme gücüne (=temyiz kudretine) sahip olmayanlar evlenemez.

2. Kısıtlılar hakkında
MADDE 127.- Kısıtlı (=mahcur), yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.

3. Mahkemeye başvurma
MADDE 128.- Hâkim, haklı sebep olmaksızın evlenmeye izin vermeyen yasal temsilciyi dinledikten sonra, bu konuda başvuran küçük veya kısıtlının evlenmesine izin verebilir.

İşin hukuki tarafı böyle olmakla birlikte, (vasi kararı yok ve kız temyiz kudretini sahipse bile) ileride ailevi ilişkilerde sorun yaşamamak için kızın ailesini ikna edebilmek için tüm yolların denenmesini şiddetle tavsiye ederim. Haklarında hayırlısı olur inşallah.