Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 02:38:35

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 345
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 342
Total: 342

Reşit olan gencin evden ayrılması

Başlatan entrus, 08 Haziran 2012, 18:18:24

« önceki - sonraki »

entrus

1990 doğumlu bir genç annesiyim. Çocuğum 5 gün önce evden ayrıldığını belirten bir not bırakarak gitmiş. Ne yapmalıyım? nasıl bir yol izlemeliyim? ya da reşit olan gencin hakları nelerdir? bilgi verirseniz sevinirim.

Avukat

Merhabalar. Reşit (ergin) olan bir genci zorla yanınızda tutamazsınız. Bırakılan nota rağmen çocuğunuzun kaçırılmış olabileceğinden endişe duyuyorsanız, en yakın karakola giderek durumu bildirmelisiniz. Böyle bir durumda emniyetin araştırması neticesinde çocuğunuz muhtemelen fazla bir süre geçmeden bulunacaktır. Ancak belirttiğim gibi, reşit olan bir genci zorla yanınızda tutmanız hukuken mümkün değildir; bunun tek yolu ikna ve uzlaşmadan geçer. Reşit bir genç hukuken fiil ehliyetine tam olarak sahiptir ve dilediği şekilde hareket etmekte de özgürdür; bu anlamda ikamet etmek istediği yeri de kendisi belirleyebilir. Ancak çocuğunuzda akıl zayıflığı veya zararlı alışkanlıklar, kötü yaşama tarzı, savurganlık gibi durumlar varsa, ikamet ettiğiniz yerdeki sulh hukuk mahkemesine müracaat ederek çocuğunuzun kısıtlanmasına ve velayetiniz altına alınmasına karar verilmesini talep edebilirsiniz. Mahkeme bu yönde karar verirse, çocuğunuzun ergin olmasıyla birlikte hukuken kaybetmiş olduğunuz kontrol mekanizmalarına yeniden sahip olmuş olursunuz. Aşağıda konuyla ilgili Medeni Kanun'da yer alan hükümler bulunmaktadır. Son derece üzücü ve zor bir olayla karşı karşıyasınız; Allah yardımcınız olsun...



II. Fiil ehliyeti
1. Kapsamı

MADDE 9.- Fiil ehliyetine sahip olan kimse, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir.

2. Koşulları

a. Genel olarak

MADDE 10.- Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır.

b. Erginlik

MADDE 11.- Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar.

Evlenme kişiyi ergin kılar.

D. Çocukların bakım ve eğitim giderlerini karşılama
II. Süresi

MADDE 328.- Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.

Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.

VESAYETİ GEREKTİREN HÂLLER
B. Kısıtlama
I. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı

MADDE 405.- Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.

Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar. 

II. Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim

MADDE 406.- Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.

B. Atama usulü

I. Vasinin atanması

MADDE 419.- Vesayet makamı, gecikmeksizin vasi atamakla yükümlüdür.

Gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verilebilir; ancak, kısıtlama kararı ergin olduktan sonra sonuç doğurur.

Kısıtlanan ergin çocuklar kural olarak vesayet altına alınmayıp velâyet altında bırakılır.

entrus

Bir çocuk zor büyütülüyor. Anne-baba sokakta bulunmuyor. Çocuklarımız bir anlayabilselerdi bizleri...

Verdiğiniz bilgiler ve ilginiz için çok teşekkür ederim Yusuf bey. İyi çalışmalar.