Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 02:08:16

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 367
Total: 367

Şahıs ve şirketler için aciz vesikası

Başlatan Umutsuz, 03 Ocak 2011, 16:51:25

« önceki - sonraki »

Umutsuz

Sayın Yusuf bey bi konuda daha bilgi almak isterim
Şahıslar ve şirketler için aciz vesikası nasıl verilir , Aciz vesikası için kesinlikle ikametgaha gelinmesi ve haciz yapılması gerekir mi?
Aciz vesikası verilebilmesi için şahıs ve tüzel kişiler için hangi şartlar olmalı ve hangi aşamalardan sonra bu belge verilebilinir
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

Avukat

Merhabalar. Bir icra takip dosyasında borçlunun malvarlığına ulaşılabilmesi için her türlü işlem yapılmış fakat yapılan tüm işlemlere rağmen borçluya ait menkul veya gayrimenkul malvarlığı bulunamamışsa ya da bulunan malvarlığı borcu karşılamaya yetmemişse, alacaklı taraf, borcun tahsil edilemeyen kısmı için kendisine aciz vesikası verilmesini icra müdürlüğünden isteyebilir. Aciz vesikası alınabilmesi için elbette borçlunun en azından tebligat adresine hacze çıkılmış ve haczi kabil mal bulunamamış olması gerekir. İcra ve iflas Kanunu'ndaki konuyla ilgili hükümler aşağıdadır. Kolay gelsin...


    BORÇ ÖDEMEDEN ACİZ VESİKASI:
   
     Madde 105 - Haczi kabil mal bulunmazsa haciz tutanağı 143 üncü maddedeki aciz vesikası hükmündedir.
   
    İcraca takdir edilen kıymete göre haczi kabil malların kifayetsizliği anlaşıldığı surette dahi tutanak muvakkat aciz vesikası yerine geçerek alacaklıya 277 nci maddede yazılı hakları verir.

    BORÇ ÖDEMEDEN ACİZ VESİKASI:
   
     Madde 143 - (Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.)
   
    (Değişik fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./40. md.) Alacaklı alacağının tamamını alamamış ve aciz vesikası düzenlenmesi için gerekli şartlar yerine gelmişse, icra dairesi kalan miktar için hemen bir aciz vesikası düzenleyip alacaklıya ve bir suretini de borçluya verir; bu belgeler hiçbir harç ve vergiye tabi değildir. Aciz vesikasının bir nüshası da her il merkezinde Adalet Bakanlığınca tespit edilen icra dairesi tarafından tutulan özel sicile kaydedilmek üzere bu icra dairesine gönderilir. Aciz vesikası sicili aleni olup ne şekilde tutulacağı ve hangi hususları içereceği Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle belirlenir.
   
    Bu vesika ile 105 inci maddedeki vesika borcun ikrarını mutazammın senet mahiyetinde olup alacaklıya 277 nci maddede yazılı hakları verir.
   
    Alacaklı aciz vesikasını aldığı tarihten bir sene içinde takibe teşebbüs ederse yeniden ödeme emri tebliğine lüzum yoktur.
   
    Aciz vesikasında yazılı alacak miktarı için faiz istenemez.
   
    Kefiller, müşterek borçlular ve borcu tekeffül edenler bu miktar için vermeğe mecbur oldukları faizlerden dolayı borçluya rücu edemezler.
   
    (Değişik fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./40. md.) Bu borç, borçluya karşı, aciz vesikasının düzenlenmesinden itibaren yirmi yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Borçlunun mirasçıları, mirasın açılmasından itibaren bir sene içinde alacaklı hakkını aramamışsa, borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürebilirler.
   
    (Ek fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./40. md.) Borçlu, aciz vesikasını düzenlemiş olan icra dairesine borcunu işlemiş faizleriyle birlikte her zaman ödeyebilir. İcra dairesi ödenen parayı alacaklıya verir veya gerektiğinde 9 uncu madde hükümleri dahilinde bir bankaya yatırır. Borcun bu şekilde tamamının ödenmesinden sonra aciz vesikası sicilden terkin edilir ve borçluya borcunu ödeyerek aciz vesikasını sicilden terkin ettirdiğine dair bir belge verilir. Aynı şekilde, icra takibi batıl ise veya iptal edilirse yahut borçlunun borçlu olmadığı mahkeme kararıyla sabit olursa ya da alacaklı icra takibini geri alırsa, aciz vesikası sicilden terkin edilir ve borçluya buna ilişkin bir belge verilir.