Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 06:41:06

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 539
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 518
Total: 518

soyadı değişikliğinin ardından.

Başlatan el_aman, 05 Ağustos 2012, 22:59:45

« önceki - sonraki »

el_aman

Merhaba
Benim soyadı değişikliği davam bitti ve yeni kimliğimi aldım fakat nüfus cüzdanının arkasında önceki soyadı hanesinde eski soyadım yazıyor.benim eski soyadımla bir alakam kalmadığı için orda yazmasını istemiyorum böyle bir şey mümkün mü acaba ?

Avukat

Merhabalar. Nüfus cüzdanınızdaki önceki soyadı hanesinde eski soyadınızın yazması, eski soyadınızla yapmış olduğunuz iş ve işlemlerle ilgili yaşanabilecek muhtemel karışıklıkları önlemek içindir. Bunun yasal dayanağı ise şudur: Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 41. maddesinin 1. fıkrasında, "Nüfus cüzdanının kapsamı, şekli, ebadı ile yürürlük, değiştirme ve geçerlilik tarihlerini belirlemeye, taklit, tahrif ve sahtecilikten korumak maksadıyla nüfus cüzdanı üzerine konulacak güvenlik unsurlarını, basım ve vatandaşa teslimat aşamasında uygulanacak sistem ve teknolojiyi, nüfus cüzdanının kaybı ve değiştirilmesi halinde yapılacak işlemleri tespit etmeye.." Bakanlık yetkili kılınmıştır. Bu yetkiye istinaden çıkartılan Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 138. maddesi aynen şu şekildedir:

Madde 138 - (1) Nüfus cüzdanı düzenlenirken; 
   
a) Nüfus cüzdanlarının elektronik ortamda düzenlenmesi esastır. Elektronik ortamda düzenlenmesi mümkün olmadığında daktilo ile, bu da mümkün olmadığı takdirde, mürekkepli kalemle ve matbaa harfleri ile okunaklı bir şekilde yazılır.     
b) Yurt dışında doğanların doğum yeri yazılırken aile kütüklerinde olduğu gibi önce şehir sonra ülke adı yazılır. Doğum yeri ve ülke adının ilgili alana sığmaması halinde ülke adı yerine ülkenin uluslararası trafik kodu parantez içinde yazılır. Kadının önceki soyadı koca soyadından önce yazılır.     
c) İlgililerin talebi halinde aile kütüklerinde kişinin medenî halini belirten "dul, boşanmış, evliliği fesh edildi ya da evliliği iptal edildi" ibareleri yerine 'Bekâr' kelimesi yazılır.     
ç) Kadın nüfus cüzdanındaki bekârlık soyadı alanına; talep edildiği takdirde bekârlık soyadı yazılır. Bekârlık soyadı alanı boş kaldığı takdirde bu alan küçük bir çizgi ile iptal edilir.     
d) Erkek nüfus cüzdanlarındaki önceki soyadı alanına; erkeğin soyadının değiştirilmiş veya düzeltilmiş olması durumunda, değişmeden veya düzeltilmeden önceki soyadı yazılır.     

(2) Kan grubu alanı yazılırken cüzdan talep belgesindeki beyana itibar edilir, ayrıca belge aranmaz.


Yukarıdaki hükme dayanarak nüfus cüzdanınız düzenlenmiştir. Mevcut durum karşısında hukuken yapılabilecek bir şeyin olmadığını düşünüyorum. Kolay gelsin...

el_aman

#2
İyide ben bu durumdan hala rahatsızlık duyuyorum.O kadar dava açtım,uğraştık hala tam verim alamadım.Ayrıca karışıklık çıkacak hiçbir iş ve işlemim yok.Yani hiç bir şekilde eski soyadımın yazmasını istemiyorum.Yeni bir şeyler bulursanız yazın lütfen.

Avukat

Alıntı Yapİyide ben bu durumdan hala rahatsızlık duyuyorum.O kadar dava açtım,uğraştık hala tam verim alamadım.Ayrıca karışıklık çıkacak hiçbir iş ve işlemim yok.Yani hiç bir şekilde eski soyadımın yazmasını istemiyorum.

İşin hukuki tarafı yukarıda belirttiğim şekilde. Maalesef insan her istediği şeyi elde edemeyebiliyor. Bu noktada yapılabilecek tek şey, mevcut düzenlemenin anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğunu iddia ederek bir dava açmak ve mahkemeden de konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımasını talep etmek. Bunun dışında yapılabilecek bir şey yok maalesef. Kolay gelsin...