Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

30 Eylül 2024, 19:32:39

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 612
  • Online ever: 648
  • (Dün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 570
Total: 570

Tapu Sorunu ve Kaybedilen Mahkeme

Başlatan cmnarzu, 13 Kasım 2011, 01:36:50

« önceki - sonraki »

cmnarzu

Merhaba Sayın Vekil.net üyeleri,

Umarım sorumu doğru yerde soruyorumdur.

Babam 1998 senesinde İstanbulda hisse tapulu kaba inşaat durumunda olan binadan bir daire aldı. Aldığımız dairenin bulunduğu bina yasal değildir plan ve projesi, imar ve iskanı yoktur. Apartman 7 kat olup 28 daireden oluşmaktadır. (2001 den beri dairede oturuyoruz) Binada toprak sahibinin, toprak sahibinin kayınpederinin ve müteahhitin daireleri yani hisseleri vardır. Babam müteahhitin sattığı dairelerden birini almıştır. Fakat aralarında herhangi bir resmi satış sözleşmesi olmamıştır. Sadece kağıt üzerinde satış sözleşmesi olmuş ve bedelin ödendiğine dair bir kaç makbuz senedi vardır. Fakat bir süre sonra müteahhit ile toprak sahibi arasında bir anlaşmazlık olmuş olup müteahhite düşen hisseleri toprak sahibi kendi üzerine geçirmiştir. Bu durum bizim aleyhimize olmuştur. Apartmandaki diğer daire sahipleri toprak sahibi ile kendi aralarında bir miktar para karşılığında anlaşıp tapularını almışlardır. Fakat babam böyle bir yol izlemeyip ve mahkemeye başvurmuş fakat mahkemeyi 2005 senesinde kaybetmiştir. Babam mahkemeyi kaybettikten sonra toprak sahibi olan kişinin kayınpederinden (bu apartmanın hisse ortağı oldugu kişi) den ona düşen hisseler üzerinden 2006 senesinde toprak hissesi almıştır. Hisseyi aldıktan sonra toprak sahibi tarafından evimize 2007 senesinde evimize icra gelmiştir. Gelen icracılara toprak hissemizi gösterilmemiştir. Bize evi boşaltmamız için belli bir süre verip ve tutanak tutup gittiler. Ama o günden sonra, gerek toprak sahibi gerek icracılar tarafından her hangi bir durum söz konusu olmamıştır.

Tüm bu süreçlerden sonra toprak sahibinin avukatı vefat etmiştir. Mahkeme 2005 senesinde aleyhimize sonuçlandı, aradan 6 sene geçti bu durumda dava geçersiz midir? Tapumuzun geçerliliği var mıdır? Bu evi satmaya kalktığımzda toprak sahibinin söz söyleme, karşı koyma hakkı var mıdır? İzlememiz gereken hukuki bir yol var mıdır?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, İyi günler dilerim.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapBabam müteahhitin sattığı dairelerden birini almıştır. Fakat aralarında herhangi bir resmi satış sözleşmesi olmamıştır. Sadece kağıt üzerinde satış sözleşmesi olmuş ve bedelin ödendiğine dair bir kaç makbuz senedi vardır.

Alıntı YapBabam mahkemeyi kaybettikten sonra toprak sahibi olan kişinin kayınpederinden (bu apartmanın hisse ortağı oldugu kişi) den ona düşen hisseler üzerinden 2006 senesinde toprak hissesi almıştır.

Alıntı YapHisseyi aldıktan sonra toprak sahibi tarafından evimize 2007 senesinde evimize icra gelmiştir. Gelen icracılara toprak hissemizi gösterilmemiştir.

Alıntı YapMahkeme 2005 senesinde aleyhimize sonuçlandı, aradan 6 sene geçti bu durumda dava geçersiz midir?

Geçersiz değildir. Ancak binada sonradan hisse sahibi olduğunuz için artık bu mahkeme kararının uygulanmasını dava açma yoluyla engelleme hakkına sahipsiniz. Ancak zaten karşı taraf işin peşini bırakmış göründüğünden, bence bu aşamada herhangi bir dava açmanıza da gerek yok. Sizi çok zorlarlarsa, izale-i şüyu (ortaklığın giderilmesi) davası açacağınızı söyleyerek onları durdurabilirsiniz :)

Alıntı YapTapumuzun geçerliliği var mıdır?

Elbette geçerlidir, ancak hukuken elinizdeki bu tapunun oturduğunuz dairenin hak sahipliğini ortaya koyduğunu ileri sürmek mümkün değildir. Elinizdeki tapu, tüm arsa ve üzerindeki binada hisseniz oranında hak sahip olduğunuzu ortaya koyar. Ancak arsa tapulu tüm binalarda durum bundan farklı değildir. Türkiye'nin bir gerçeği...

Alıntı YapBu evi satmaya kalktığımzda toprak sahibinin söz söyleme, karşı koyma hakkı var mıdır? İzlememiz gereken hukuki bir yol var mıdır?

Bu durumda olan tüm binalarda her hissedar suyu bulandırabilir; en basitinden ortaklığın giderilmesi davası açacağını veya (tüm hissedarların kanunen sahip olduğu) şufa (önalım) hakkını kullanacağını söyleyebilir. Ya da elinizdeki hissenin bir daireye tekabül etmeyecek kadar az olduğunu ileri sürebilir. Bu tür ihtilafları kat mülkiyetine geçil(e)mediği sürece kökten halledebilmek de mümkün değildir maalesef. Kolay gelsin...

cmnarzu

var mı yardımcı olabilecek biri   ???