Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

21 Kasım 2024, 17:24:10

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 342
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 29
Total: 29

tapulu evimizi satamıyoruz.lütfen fikir verin

Başlatan ckeskin2001, 14 Aralık 2009, 18:16:28

« önceki - sonraki »

ckeskin2001

merhaba...bir süredir çeşitli avukatlarla çözmeye çalıştığımız bir sorun var ama şimdiye kadar bir sonuç alamadık.sizden fikir almak istiyorum.
yarısı babama ait olan ve tapusu bizde bulunan miraslı bir evimiz var.ev çok eski ve kullanılacak durumda değil.bir süre önce evi satmak için bazı müteahhitlerle görüştük ama evin bulunduğu adanın tam arka tarafında boş bir arazi var.bu arazi yıllar önce verem savaş dispanseri olarak kullanılıyordu.
tapu'dan araştırma yapıldığında adanın büyük bölümünün bizim elimizde tapumuz olmasına rağmen dispanser alanında olduğu görünüyormuş ve herhangi bir satış yada inşaat yapılamayacağı söyleniyor.
sağlık bakanlığı araziyi eskişehirde bulunan özel bir hastaneye devretmiş ama yinede sağlık alanı dışında bir faaliyette bulunmanın mümkün olmadığı söyleniyor.
bizim durumumuzda olan yaklaşık 30 aile var ve hiç bi şekilde eski evlerimizi değerlendiremiyoruz.
yapılabilecek hukuki girişimler hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.

Avukat

Anlattığınız şeylerden ben gayrimenkulünüzde bir kamulaştırma şerhi bulunduğunu anladım. Anlattıklarınız gayrimenkulün imar durumuyla ilgili ise lütfen düzeltiniz.

2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun sizin durumunuzla yakından ilgili maddeleri aynen şu şekildedir:

DAVA HAKKI

Madde 14.- (Değişik: 4650 - 24.4.2001 / m.7) Kamulaştırmaya konu taşınmaz malın maliki tarafından 10 uncu Madde gereğince mahkemece yapılan tebligat gününden, kendilerine tebligat yapılamayanlara tebligat yerine geçmek üzere mahkemece gazete ile yapılan ilan tarihinden itibaren otuz gün içinde, kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda iptal ve maddi hatalara karşı da adli yargıda düzeltim davası açılabilir.

İdari yargıda açılan davalar öncelikle görülür.

İştirak halinde veya müşterek mülkiyette, paydaşların tek başına dava hakları vardır.

İdare, kamulaştırma belgelerinin mahkemeye verildiği günden itibaren otuz gün içinde maddi hatalara karşı adli yargıda düzeltim davası açabilir.

İdare tarafından, bu Kanun hükümlerine göre tespit olunan malike ve zilyede karşı açılan davaların görülmesi sırasında, taşınmaz malın gerçek malikinin başka bir şahıs olduğu anlaşıldığı takdirde, davaya bu gerçek malik, tapu malikinin daha önce öldüğü sabit olursa mirasçıları da dahil edilmek suretiyle devam olunur.

Açılan davaların sonuçları dava açmayanları etkilemez.

İDARENİN TEK TARAFLI VAZGEÇMESİ

Madde 21 - İdare kamulaştırmanın her safhasında kamulaştırma kararı veren ve onaylayan yetkili merciin kararı ile kamulaştırmadan tek taraflı olarak kısmen veya tamamen vazgeçebilir. Şu kadar ki, dava sırasında vazgeçme halinde dava giderleri ile harç, harcanan emek ve işin önemi gözetilerek mahkemece maktuen takdir olunacak avukatlık ücreti idareye yükletilir.


Yukarıdaki maddeler uyarınca kamulaştırma şerhini koyan ilgili idareye dilekçe ile müracaat ederek, gerekçelerinizi belirtmek suretiyle kamulaştırma şerhinin kaldırılmasını talep edip aksi halde dava açacağınızı belirtebilirsiniz. 60 gün içinde cevap verilmezse/şerh kaldırılmazsa, talebiniz reddedilmiş sayılır; bu durumda şerhin kaldırılması için dava açma yoluna gidebilirsiniz.

Önemli not: Çok kısıtlı ve öznel (subjektif) bilgilere istinaden yapılan yukarıdaki değerlendirmeler, gündemdeki mesele hakkında tamamen bir ön bilgi verme ve en temel düzeyde kişileri bilgilendirme amacına matuftur. Bu tür konular her yönden ayrıntılı bir şekilde inceleme/araştırma yapılmasını gerektirir ve bu da ancak profesyonel yardım ile mümkün olabilir. Bu sebeple haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz ve herhangi bir hak kaybına maruz kalmamanız için bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde hareket etmenizi tavsiye ediyorum.