Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 17:19:28

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 648
  • Online ever: 648
  • (Bugün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 397
Total: 397

Tasfiyesine gidilen tarım kooperatifindeki hissem için tedbir koydurabilir mi?

Başlatan mcAvatar, 29 Temmuz 2013, 17:52:14

« önceki - sonraki »

mcAvatar

Son günlerde basında da yer alan,başkanı borçlar nedeniyle tutuklanan bir tarım kooperatifine 3000tl karşılığında ben de üye olmuştum. Şu andaki hukuki işlemi bilemiyorum ama (tasfiye?-haciz?) ana sözleşmede kooperatif sınırlı sorumlu olarak belirtilmiş ve borçlardan sahip olunan hisse kadar sorumlu olunacağı ifade edilmişti. Kooperatifin suana kadar hiç genel kurulu yapılamadı,yönetim kurulu secilmedi, harcamalarla ilgili yetkilendirme yapılmadı,ancak toplanan paraların da akibeti belli değil. Mahkemeye başvuranlar arasında 150-200bin TL alacağı olanların bulunduğu söyleniyor. Haciz durumunda kooperatif üyesi olarak kaybolan param(hissem) dışında ek maddi sorumluluğum olur mu? ilgili kooperatif yetkilileri aleyhine yatırdığım 3000tl için(kooperatif hesabına yatırılan tutarın dekontları mevcut) yapabileceğim birşey varmıdır yoksa geçmiş olsun mu diyeceksiniz? 

Avukat

Merhabalar.

Alıntı Yapilgili kooperatif yetkilileri aleyhine yatırdığım 3000tl için(kooperatif hesabına yatırılan tutarın dekontları mevcut) yapabileceğim birşey varmıdır yoksa geçmiş olsun mu diyeceksiniz? 

Kooperatif yönetimindeki kişilerin suistimali söz konusu ise (zimmet, vs.), maruz kalınan zarara karşılık bu kişilere karşı tazminat davası açılabilir. Böyle bir durum varsa bir avukatla görüşebilirsiniz.

Alıntı Yapana sözleşmede kooperatif sınırlı sorumlu olarak belirtilmiş ve borçlardan sahip olunan hisse kadar sorumlu olunacağı ifade edilmişti.
Haciz durumunda kooperatif üyesi olarak kaybolan param(hissem) dışında ek maddi sorumluluğum olur mu?

Ülkemizde genellikle kooperatif ana sözleşmesinde üyelerin sınırlı sorumluluğu kabul ediliyor. Ana sözleşmeyi incelediyseniz sorun yok. 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu'nda yer alan konuyla ilgili hükümleri inceleyin (madde metinleri aşağıda). Ana sözleşmede sınırlı sorumluluk dışında bir hüküm bulunmuyorsa, herhangi bir sorun yaşamazsınız. Allah kolaylık versin...




    II – Kooperatifin sorumluluğu:
     Madde 28 – Anasözleşmede aksine hüküm olmadıkça kooperatif, alacaklılarına karşı yalnız mamelekiyle sorumludur.

    1. Sınırsız sorumluluk:
     Madde 29 – Anasözleşme, kooperatifin varlığı borçlarını karşılamaya yetmediği hallerde, ortaklarının da şahsan ve sınırsız olarak sorumlu tutulacaklarını hüküm altına alabilir. Bu takdirde alacaklılar kooperatifin iflası veya diğer sebeplerle dağılması halinde alacaklarını tamamen sağlıyamazlarsa, kooperatifin borçlarından dolayı, kooperatif ortakları zincirleme ve bütün varlıklariyle sorumlu olurlar.

    2. Sınırlı sorumluluk:
     Madde 30 – Anasözleşmeye, kooperatif borçları için her ortağın kendi payından fazla olarak şahsan ve belirli bir miktara kadar kooperatiften sonra sorumlu olacakları hususunda bir hüküm konabilir. Ortakların tek başına sorumlu olacakları miktar kooperatifteki paylarının tutarı ile orantılı olarak da gösterilebilir.
    İflasın sonuna kadar bu sorumluluk iflas idaresi tarafından ileri sürülür.

    3. Ek ödeme yüklemi:
     Madde 31 – Anasözleşme, ortakları ek ödemelerle yükümlendirebilir. Ancak, ek ödemelerin yalnız bilanço açıklarını kapatmada kullanılması şarttır. Ek ödeme yükleme sınırsız olabileceği gibi belirli miktarlarla veya iş hacmi ile veya paylarla orantılı olarak sınırlandırılabilir.
    Kooperatifin iflası halinde ek ödemeleri isteme hakkı iflas idaresinindir.

    4. Caiz olmıyan sınırlama:
    Madde 32 – Sorumluluğu belirli bir zamana bırakan veya bazı ortak grublarına yükleyen anasözleşme hükümleri muteber değildir.

    5. İflas halinde usul:
    Madde 33 – Ortakları şahsan sorumlu bulunan veya ek ödemelerle yükümlü olan bir kooperatifin iflası halinde, iflas idaresi sıra cetvelini düzenlemekle beraber ortaklardan her birinin payına düşen borcun ödenmesini kendilerinden ister.
    Tahsil olunamıyan meblağlar diğer ortaklar arasında bölüşülür. Aktif bakiyesi pay cetvellerinin kesin olarak tespiti üzerine geri verilir. Ortakların birbirlerine rücu hakları saklıdır. Ortakların geçici olarak tespit olunan borçlariyle pay cetveli aleyhine İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itiraz hakları vardır.

    6. Sorumluluk hükümlerinin değiştirilmesi:
    Madde 34 – Ortakların sorumluluğu ve ek ödemeler yükümleri ile ilgili değiştirmeler ancak anasözleşmenin tadili ile mümkündür.Sorumluluk ve ek ödeme yükümleri konulması veya bunların artırılması,bu husustaki kararın tescili ile kooperatifin bütün alacakları lehine hüküm ifade eder. Sorumluluğun azaltılması hakkındaki kararlar, tescilden evvel doğmuş borçları kapsamaz.

    7. Kooperatife yeni giren ortakların sorumluluğu:
     Madde 35 – Ortakları şahsan sorumlu, veya ek ödemelerle yükümlü bir kooperatifte, durumunu bilerek yeni giren kimse, girişinden önce doğmuş olan borçlardan diğer ortaklar gibi sorumlu olur. Buna aykırı mukavele hükümleriyle ortaklar arasındaki anlaşmalar üçüncü şahıslar hakkında hüküm ifade etmez.

    8. Bir ortağın ayrılmasından veya kooperatifin dağılmasından sonra sorumluluk:
    Madde 36 – Sınırsız veya sınırlı sorumlu bir ortak ölür veya diğer bir sebeple kooperatiften ayrılışının kesinleştiği tarihten başlıyarak bir yıl veya anasözleşme ile tespit olunan daha uzun bir süre içinde kooperatif iflas ettiği takdirde, ayrılmasından önce doğmuş olan borçlar için ortak sorumluluktan kurtulamaz.
    Aynı şartlar altında veya aynı süre içinde ek ödeme yükümü de mevcut olmakta devam eder.
    Bir kooperatif dağılırsa, dağılmanın Ticaret Siciline tescilinden başlıyarak bir yıl veya anasözleşmede tespit olunan daha uzun bir süre içinde kooperatifin iflasının açılmasına karar verilmesi halinde ortaklar aynı şekilde ek ödemelerle birlikte sorumludurlar.

    9. Sorumlulukta zamanaşımı:
    Madde 37 – Alacaklıların, ortakların şahsi sorumluluklarından doğan isteme hakları, daha önce kanuni bir hüküm gereğince düşmedikçe iflas işlemlerinin sona ermesinden başlıyarak daha bir yıl süre ile alacaklılardan her biri tarafından ileri sürülebilir.
    Ortakların birbirine olan rücu hakları da bu hakka vücut veren ödemenin yapıldığı andan başlamak üzere bir yıl içinde zamanaşımına uğrar.