Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 09:33:07

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 627
  • Online ever: 627
  • (Bugün, 09:30:51)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 675
Total: 675

Tebligat yapılmış sayılır mı?

Başlatan Öğrenci Serdar, 19 Aralık 2012, 01:50:33

« önceki - sonraki »

Öğrenci Serdar

Bir adrese yapılan icra ödeme emri;

- Eğer adreste kimse yoksa tebligat yapılmış sayılır mı? Süreç nasıl devam eder

- Adreste birisi olmasına rağmen tebligatı almazsa tebligat yapılmış sayılır mı? Süreç nasıl devam eder

Saygılar

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapBir adrese yapılan icra ödeme emri;

- Eğer adreste kimse yoksa tebligat yapılmış sayılır mı? Süreç nasıl devam eder

Borçlu bir şahıssa ve adres bu şahsın MERNİS'te kayıtlı olan adresi ise (MERNİS'te kayıtlı adresi değilse, TC kimlik numarasından sorgulama yapılarak borçlunun MERNİS adresi tespit edilir ve bu adrese yeniden tebligat çıkartılır), tebligat, Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesine göre (aşağıda tam metni mevcuttur) muhtara teslim edilir ve bu hukuken geçerli bir tebligat olur. Akabinde ödeme/itiraz sürelerinin geçmesiyle de takip kesinleşir ve alacaklı haciz yoluna başvurma hakkı kazanır.

Borçlu bir şirketse, tebligat bila ikmal icra dosyasına geri döner. Bu durumda icra dosyasından ticaret sicil memurluğuna şirketin ticaret sicilde kayıtlı adresinin sorulduğu bir yazı gönderilir ve gelen cevapta belirtilen adres, bila dönen tebligat adresi ise Tebligat Kanunu'nun 35. maddesine göre (aşağıda tam metni mevcuttur) yapılır. Sonraki süreç aynıdır.

Alıntı Yap- Adreste birisi olmasına rağmen tebligatı almazsa tebligat yapılmış sayılır mı? Süreç nasıl devam eder

Borçlu bir şahıssa ve adreste bulunan kişinin tebligatı almama gerekçesi borçluyu tanımaması veya borçlunun taşınması ise, adresin MERNİS adresi olması halinde tebligat, Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesine göre yapılacaktır. Adres MERNİS adresi değilse, bu durumda tebligat bila ikmal dosyasına iade edilecek ve borçlunun MERNİS adresine yeniden tebligat çıkartılması gerekecektir.

Borçlu bir şirketse ve adreste bulunan kişinin tebligatı almama gerekçesi borçlu şirketi tanımaması veya borçlu şirketin taşınması ise, tebligat bila ikmal icra dosyasına geri dönecektir. Bu durumda icra dosyasından ticaret sicil memurluğuna şirketin ticaret sicilde kayıtlı adresinin sorulduğu bir yazı gönderilir ve gelen cevapta belirtilen adres, bila dönen tebligat adresi ise Tebligat Kanunu'nun 35. maddesine göre yapılır.

Borçlu şahıs da olsa şirket de olsa, adreste bulunan şahıs borçluyu tanımakta ise (borçlu şirketin çalışanı, borçlunun eşi, babası, çocuğu, vs. ise), bu durumda da tebligat, Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesine göre muhtara teslim edilir ve akabindeki süreç yukarıda belirtildiği şekilde gelişir. Kolay gelsin...


     TEBLİĞ İMKANSIZLIĞI VE TEBELLÜĞDEN İMTİNA:
   
     Madde 21 - (Değişik madde: 06/06/1985 - 3220/7 md.)
   
     (1) Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
   
     (2) (Ek fıkra: 11/01/2011-6099 S.K./5.mad.) Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
   
     (3) (Ek fıkra: 19/03/2003 - 4829 S.K./5. md.) Muhtar, ihtiyar heyeti azaları, zabıta amir ve memurları yukarıdaki (Değişik ibare: 11/01/2011-6099 S.K./5.mad.) fıkralar uyarınca kendilerine teslim edilen evrakı kabule mecburdurlar.

     ADRES DEĞİŞTİRMENİN BİLDİRİLMESİ MECBURİYETİ:
   
     Madde 35 - Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır.
   
     (Değişik fıkra: 11/01/2011-6099 S.K./9.mad.) Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.
   
     (Değişik fıkra: 19/03/2003 - 4829 S.K./11. md.) Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır.
   
     (Değişik fıkra: 11/01/2011-6099 S.K./9.mad.) Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmî kayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır.
   
     (Ek fıkra: 11/01/2011-6099 S.K./9.mad.) Daha önce yurt dışındaki adresine tebligat yapılmış Türk vatandaşı, yurt dışı adresini değiştirir ve bunu tebliğ çıkaran mercie bildirmez, adres kayıt sisteminden de yerleşim yeri adresi tespit edilemezse, bu kişinin yurt dışında daha önce tebligat yapılan adresine Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğunca 25/a maddesine göre gönderilen bildirimin adrese ulaştığının belgelendiği tarihten itibaren otuz gün sonra tebligat yapılmış sayılır.