Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

30 Eylül 2024, 09:27:50

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 612
  • Online ever: 648
  • (Dün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 524
Total: 524

twitterda hakaretten dava açıldı

Başlatan donomar, 11 Eylül 2014, 02:11:17

« önceki - sonraki »

donomar

arkadaşlar umarım yardımcı olursunuz olayı kısaca anlatayım:
bir belediye başkanının oğluna babanda hırsızdı sende hırsızsın çakal dedim diye hakkımda şikayetçi olmuş twitter adresimden ismim belli oluyordu facebooktan aratıp okulumu filan bulup takip başlattılar neyse polise ve savcılığa verdiğim ifademde adıma açılan sahte bir hesap olduğunu belirttim o nikle çeşitli sanaloyun sitelerinde hesabım olduğunu ancak twitter kullanmadığımı bildirdim. facebook hesabım var dedim. profil fotoğrafım ise bana ait twitterda. savcılık ifademe göre kovuşturmaya gerek olmadığını ancak profil resminden de anlaşılacağı üzere hesabın bana ait olduğunu belirterek 3 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.  ben yine bana ait değil diyeceğim ve o zattın adına açılmış sahte hesaplarla kendimi savunacağım onun adına sahte hesap oluyor da benim adıma neden olmasın değil mi? sizce ne olur hadi ceza aldım diyelim sadece bu cümleler ışığında kaç ay ceza olur lütfen yardım.
not: kendim savunacağım avukat tutmayacağım ve daha önce hiç cezam yok.

kilimanjaro

Merhabalar. Yaşınız kaç? Onsekiz yaşından küçükseniz ceza indirimi alırsınız.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

donomar

üniversite mezunuyum 18 den büyüğüm baya :)

kilimanjaro

Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre yargılanacaksınız. Madde metni aşağıda. Alacağınız ceza, daha önce ceza almadığınız için HAGB'ye çevrilir yahut ertelenir muhtemelen. Bunun için hakimde olumsuz bir kanaat oluşmamalı. Hakimin, "cezaya hükmedilmesi halinde Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesinin hakkınızda uygulanmasını ister misiniz?" şeklinde soracağı soruyu "evet" diye cevaplayın (231. madde metni aşağıdadır, daha detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz). Allah kolaylık versin...


TÜRK CEZA KANUNU
Madde 125 - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ... veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.

   (2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

   (3) Hakaret suçunun;

   a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,

   b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,

   c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,

   İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

   (4) (Değişik fıkra: 29/06/2005-5377 S.K./15.mad) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.

   (5) (Değişik fıkra: 29/06/2005-5377 S.K./15.mad) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin Madde hükümleri uygulanır.


CEZA MUHAKEMESİ KANUNU
Madde 231 - (1) Duruşma sonunda, 232 nci Maddede belirtilen esaslara göre duruşma tutanağına geçirilen hüküm fıkrası okunarak gerekçesi ana çizgileriyle anlatılır.

(2) Hazır bulunan sanığa ayrıca başvurabileceği kanun yolları, mercii ve süresi bildirilir.

(3) Beraat eden sanığa, tazminat isteyebileceği bir hâl varsa bu da bildirilir.

(4) Hüküm fıkrası herkes tarafından ayakta dinlenir.

(5) (Ek fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.23.md) Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl* veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.

(6) (Ek fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.23.md) Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;

a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,

b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,

c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,

gerekir. (Ek cümle: 22/07/2010-6008 S.K/7.md.) Sanığın kabul etmemesi hâlinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmez.

(7) (Ek fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.23.md) Açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen hükümde, mahkûm olunan hapis cezası ertelenemez ve kısa süreli olması halinde seçenek yaptırımlara çevrilemez.

(8] (Ek fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.23.md) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tâbi tutulur. (Ek cümle: 18/06/2014-6545 S.K./72. md) Denetim süresi içinde, kişi hakkında kasıtlı bir suç nedeniyle bir daha hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez. Bu süre içinde bir yıldan fazla olmamak üzere mahkemenin belirleyeceği süreyle, sanığın denetimli serbestlik tedbiri olarak;

a) Bir meslek veya sanat sahibi olmaması halinde, meslek veya sanat sahibi olmasını sağlamak amacıyla bir eğitim programına devam etmesine,

b) Bir meslek veya sanat sahibi olması halinde, bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında ücret karşılığında çalıştırılmasına,

c) Belli yerlere gitmekten yasaklanmasına, belli yerlere devam etmek hususunda yükümlü kılınmasına ya da takdir edilecek başka yükümlülüğü yerine getirmesine,

karar verilebilir. Denetim süresi içinde dava zamanaşımı durur.

(9) (Ek fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.23.md) Altıncı fıkranın (c) bendinde belirtilen koşulu derhal yerine getiremediği takdirde; sanık hakkında mağdura veya kamuya verdiği zararı denetim süresince aylık taksitler halinde ödemek suretiyle tamamen gidermesi koşuluyla da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.

(10) (Ek fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.23.md) Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilir.

(11) (Ek fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.23.md) Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde, mahkeme hükmü açıklar. Ancak mahkeme, kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getiremeyen sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkûmiyet hükmü kurabilir.

(12) (Ek fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.23.md) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz edilebilir.

(13) (Ek fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.23.md) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından istenmesi halinde, bu maddede belirtilen amaç için kullanılabilir.

(14) (Değişik fıkra: 23/01/2008-5728 S.K./562.mad) Bu maddenin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin hükümleri, Anayasanın 174 üncü maddesinde koruma altına alınan inkılâp kanunlarında yer alan suçlarla ilgili olarak uygulanmaz.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

donomar

klimanjaro teşekkür ederim. şu haliyle davacı taraf kendi adına şikayetçi babası bld başkanı bu konuya müdahil olur mu acaba? ve olursa bu kamu görevinden dolayı olarak kabul görür mü?  tek dediğim babanda hırsızdı sende hırsızsın..

donomar

#5
Alıntı yapılan: donomar - 12 Eylül 2014, 00:44:37
ve hagb veya erteleme de 12 ay ve fazla süreli cezalarda memuriyete engel bir durum olur mu?

araştırmalarıma göre hukuki olarak olmasada komisyonun keyfiyetine göre ve ağırlıklı olarak hagb cezaları alanların atamaları iptal ediliyormuş polislik ve adalet bakanlığı alımlarında sıkça karşılaşılan bi durummuş. yani 5 ay bile alsam hukuki olarak engel olmasada keyfi olarak engelmiş.