Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 05:21:24

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 464
  • Online ever: 554
  • (18 Mayıs 2024, 06:22:10)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 465
Total: 465

Yabancı birine Türk ve müslümanlara hakaret ettiği için dava açılabilir mi?

Başlatan Ebru, 28 Temmuz 2012, 23:49:31

« önceki - sonraki »

Ebru

Merhaba,

Türkiye'de yaşayan, çok yakın bir tarihte 3 yıl için başka bir ülkeye gidecek fakat sonrasında Türkiye'ye geri dönecek bir yabancı, Türklere ve müslümanlara hakaret etti. Bununla ilgili bir yaptırım var mıdır?

Avukat

Merhabalar. Türk Ceza Kanunu'nun konuyla ilgili hükümleri aşağıdadır:

Yer bakımından uygulama

MADDE 8. - (1) Türkiye'de işlenen suçlar hakkında Türk kanunları uygulanır. Fiilin kısmen veya tamamen Türkiye'de işlenmesi veya neticenin Türkiye'de gerçekleşmesi hâlinde suç, Türkiye'de işlenmiş sayılır.

(2) Suç;

a) Türk kara ve hava sahaları ile Türk karasularında,

b) Açık denizde ve bunun üzerindeki hava sahasında, Türk deniz ve hava araçlarında veya bu araçlarla,

c) Türk deniz ve hava savaş araçlarında veya bu araçlarla,

d) Türkiye'nin kıt'a sahanlığında veya münhasır ekonomik bölgesinde tesis edilmiş sabit platformlarda veya bunlara karşı,

İşlendiğinde Türkiye'de işlenmiş sayılır.

Yabancı ülkede hüküm verilmesi

MADDE 9. - (1) Türkiye'de işlediği suçtan dolayı yabancı ülkede hakkında hüküm verilmiş olan kimse, Türkiye'de yeniden yargılanır.

Sınır dışı edilme

MADDE 59. - (1) İşlediği suç nedeniyle iki yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm edilen yabancının, cezasının infazından sonra derhâl sınır dışı edilmesine de hükmolunur.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama

MADDE 216. - (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama

MADDE 301. - (1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.


Yukarıdaki maddelere istinaden bahsettiğiniz kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Kolay gelsin...

Ebru

Olay şöyle gelişti;

Türkiye'de Akupunktur muyanehanesi olan bir yabancıya tedavi amacıyla gittik.  2. randevuda henüz tedaviye başlamadan konu sıcaklar ve oruçtan açıldı ve bizim oruç tuttuğumuzu öğrenmiş oldu. ardından sorduğu sorulara aldığı yanıtlara sinirlendi ve önce alaycı bir tavırla herkesin bize güldüğünü söyledi. Sonra da Türkler ve müslümanları kasdederek "Aptallar, sizler aptalsınız" gibi şeyler söyledi. Bunun üzerine
böyle bir şeyi nasıl söylediğini sorup hemen çıkmak istedik. O devam edince dayanamayıp öyleyse siz de gerizekalısınız dedim.
Bunun üzerine önce üzerimize yürüdü ben de bizlere aptal diyen biri şimdi neden sinirleniyor? dedim. Kapıyı tuttu ve dışarı çıkmamıza müsade etmedi. Polisi aramak üzere telefonumuzu elimize aldığımızda önce aramamızı söyleyip ciddi olduğumuzu görünce kapıyı açıp bizi kovdu. Çıkarken de o tavırlarına devam etti ve nasılsa çok yakında Amerika'ya gideceğinden (bu daha öncede biliyorduk) istediğimiz yere şikayet edebileceğimizi nasılsa ona bir şey olmayacağını söyledi.
  Muayenehanesine arkadaşımızla ve tarif üzerine gittiğimizden adresi bilmiyorduk. Tam olarak yeri bildiremeyeceğimizden polisi aramaktan vazgeçtik.  Ortamda sadece ben ve kızkardeşim vardı.
  Muayene hanesinin de resmi olduğunu sanmıyorum.  Olay ve hakaretler basit gibi görünse de gerçekten nefret doluydu.  Aynı ülkeden misyonerlik amacıyla dünyaya ve ülkemize yayılan insanlar olduğunu çok duymuştuk.  Bu adamın tekrar Türkiye'ye dönüp, ekmeğimizi yerken benzer tavırları tekrarlamasını asla  istemem.  Bu anlattıklarıma göre savcılığa suç duyurusunda bulunabilir miyiz? yapılabilecek bir şey var mıdır?

Avukat

Alıntı Yapkonu sıcaklar ve oruçtan açıldı ve bizim oruç tuttuğumuzu öğrenmiş oldu. ardından sorduğu sorulara aldığı yanıtlara sinirlendi ve önce alaycı bir tavırla herkesin bize güldüğünü söyledi. Sonra da Türkler ve müslümanları kasdederek "Aptallar, sizler aptalsınız" gibi şeyler söyledi.

Dilekçenizde olayı detaylı bir şekilde anlatıp suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bu şahsın yurt dışına çıkma hazırlıkları yaptığını belirterek konunun aciliyetinden de bahsedin. Konuyu inceleyecek olan savcı bir ihtimal takipsizlik kararı verebilir ancak en azından bu süreçte karşı tarafın ifadesi de alınmış olacağından, söz konusu şahıs bu yolla olayın ciddiyetini kavramış olur.

Alıntı YapO devam edince dayanamayıp öyleyse siz de gerizekalısınız dedim.

Elbette bu tür kısımlara şikayet dilekçenizde yer vermemelisiniz. Dilekçenizi ".......... Cumhuriyet Başsavcılığına" hitaben yazmalı ve olayın yaşandığı yerin bağlı olduğu adliyedeki savcılık müracaat kalemine götürmelisiniz. Kolay gelsin...

Ebru

Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederiz. Bizim de amacımız en azından bu kadar kolay olmadığını anlaması.
Tekrar teşekkürler, Allah razı olsun.

Ebru

Alıntı yapılan: Av. Yusuf Kaçar - 29 Temmuz 2012, 16:32:07

Elbette bu tür kısımlara şikayet dilekçenizde yer vermemelisiniz. Dilekçenizi ".......... Cumhuriyet Başsavcılığına" hitaben yazmalı ve olayın yaşandığı yerin bağlı olduğu adliyedeki savcılık müracaat kalemine götürmelisiniz. Kolay gelsin...
Merhaba, tekrar rahatsız ettiğim için özür dilerim,
Geçen hafta dilekçemi verdim ve bugün, perşembe günü savcılığa gitmem gerektiğini belirten bir sms aldım.  Daha önce mahkeme vb hiçbir deneymim olmadığından nasıl bir süreç işleyeceğini bilmiyorum.
  Olayı anlatmam istenirse yukarıdaki kısmı yine esgeçmeli miyim? Söylersem problem olur mu?

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapGeçen hafta dilekçemi verdim ve bugün, perşembe günü savcılığa gitmem gerektiğini belirten bir sms aldım.

Şikayet etmeniz iyi olmuş. Yapanın yanına kar kalmasın. Kendi ülkemizde kendi milletine yabancılaşmış yerlilerin bu tür yaklaşımları bile çekilmezken bir de tamamen yabancı kişilerin bu tür yaklaşımlarına muhatap olmak olayı daha da çekilmez kılıyor. Bkz. misallerden bir misal.

Alıntı YapGeçen hafta dilekçemi verdim ve bugün, perşembe günü savcılığa gitmem gerektiğini belirten bir sms aldım.

Olayı anlatmanız için savcılığa çağrılıyorsunuz. Rutin bir işlem.

Alıntı Yapyukarıdaki kısmı yine esgeçmeli miyim? Söylersem problem olur mu?

Bu kısımlardan yine söz etmeyin. Bu kısımları söylerseniz, karşı tarafın kendini hayali senaryolarla savunmasına zemin oluşturmuş olursunuz. Hakkınızda karşı şikayet yoluna bile gidebilir, gereksiz yere sıkıntı yaşarsınız. Kolay gelsin...