Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

21 Kasım 2024, 20:08:09

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 342
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 21
Total: 21

Yakıt Parası İadesi

Başlatan polatc, 12 Kasım 2010, 15:57:09

« önceki - sonraki »

polatc

Merhaba,
Kiracı olarak oturduğum evde -yazın- yakıt parasını ödemiştim. Sonra ev aldım ve evi tahliye ettim. Yakıt parasını yeni kiracıdan alırım düşüncesiyle önemsemedim. Yeni kiracı geldi. Önce ödeyeceğini ama kredi kartından taksitle ödeyeceğini söyledi. Bizim apartman kömür aldığında (benim yerime) taksitle ödemesini söyledim.  Önce kabul etti. Ancak gidip ödemesini istediğimde, çıktığım evi boya yaptırdığını, ev için masraf yaptığını ve (evi temiz bırakmadığım gerekçesiyle) bunu benim ödemem gerektiğini iddia etti. Ben de doğal olarak 'kuruş' ödemeyeceğimi kendisine bildirdim. Kararlı olduğumu görünce konuyu ev sahibi ile çözmem gerektiğini söyledi.
Bunun üzerine noterden 'yakıt parasından halihazırda kendisinin faydalandığını ve Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre bu paradan müteselsilen kendisinin sorumlu olduğu gerekçesiyle' bir ihtarname gönderdim. İhtarnamede 'ödemeyeceğim demediğini', neden yalnızca kendisinden istediğimi ve ödememe gerekçesi olarak da evdeki tadilatları için para harcadığını ve benim de ödemem gereken bir meblağ olduğunu söylüyor. (Bunların saçma olduğunu söylemeye gerek yok ama şu konularda öneriye ihtiyacım var.)
a) Ev sahibine de ayrıca yeniden ihtarname çekmeme gerek var mı?

b) Bu ihtarnameye dayanarak icra takibine gidebilir miyim?

c) İcra takibi için önce mahkemeye dava mı açmam gerekiyor yoksa direkt olarak icra takibi talep edebilir miyim?
d) Bunun usulü nedir?

Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

Avukat

Merhabalar. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 22. maddesine göre, "Kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur." Bu hükme istinaden siz kiracı sıfatıyla yakıt giderini ödemişsiniz. Ancak verilen hizmetten hiç istifade etmediğiniz için elbette şimdi bu bedeli geri almaya da hakkınız var. Bu çerçevede sorularınızı şu şekilde kısaca cevaplayabiliriz:

a) İhtarname çekmenize gerek yok, doğrudan icra takibi yapabilirsiniz.

b) İhtarname olmadan da icra takibine geçebilirdiniz.

c) Dava açmanıza gerek yok, doğrudan icra takibi yapabilirsiniz. Ancak karşı taraf borca 7 günlük süre içinde itiraz ederse, o zaman itirazın iptali davası açmanız gerekecektir.

d) Takip talebi, ödeme emri, tebligat gibi evrakları hazırlayıp bir dosya halinde meskenin bulunduğu yerleşim birimindeki adliyeye gidip gerekli harç ve posta masraflarını karşılayarak takip başlatmanız gerekir. Bunun için bir avukatla anlaşmanız ve dosyanızı başından sonuna bir avukat eliyle takip etmeniz önemle tavsiye olunur. Kolay gelsin, hayırlı bayramlar...