Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 06:05:14

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 534
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 556
Total: 556

yönetici dış cephe boyasını yaptırmıyor,bu maddi zararım oluştu, ne yapabilirim

Başlatan lion, 03 Ekim 2015, 22:28:13

« önceki - sonraki »

lion

     Merhaba 10 dairelik bir apartmanda oturuyorum, yönetici apartman sakinlerinden biri, iki yıldır üst üste toplantıda dış cephe boyası için karar alınmasına rağmen boya yapılmıyor.
     Yönetici tarafından fiyat tespiti yapılıp bilgi verilecek, kurban bayramından hemen sonra boyanacak dendi.Apartmanda bir daire 3,5 yıldır, bir diğer dairede 1 yıllık aidat borcunu ödemiyor.Yönetici kimseyle kötü olmak istemiyorum diyerek icra yada noter kanalıyla ihtar çekmiyor.Yöneticilik işini de istemem yan cebime koyun şeklinde yapıyor.Daireme yaptırdığım 5 yıl önce  tadilat mahvoldu.Duvar kağıtlarım attı, boyalar attı, parkeler küflendi, mutfak dolabıma kadar küf oldu ve ciddi bir tadilat masrafı daha yolda, ben yöneticiyi uyardım ve maddi tazminat davası açacağım ama önümüzdeki günlerde noterden ihtar çekebilirim dedim.Derhal harekete geçilmesi gerektiğini söyledim.Yapılacak, edilecek vs anlattı, ihtar çekersen olan bana olur, millet para ödemiyora getirdi vs.
    kurban bayramı geçeli 10 gün oldu bırakın boyayı biz daha fiyat alamadık.Bu sorunu çözmek için ne yapabilirim.Yöneticiye bu işi yasal olarak nasıl yaptırabilirim, maddi zararım için dava açabilirmiyim, evim dubleks ama üst katın duvarlarının bir çoğu 1mt alçak ve m2 olarak 2 daire duvarı asla değil, ücretlendirme nasıl yapılacak.Allerjik astımlı bir aileyiz sürekli çocuğuma kortizon vermekten helak olduk, nolur bana yardımcı olun.

kilimanjaro

Merhabalar. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla binanızda ısı yalıtımı bulunmuyor. Isı yalıtımı olmayan bir binanın sadece dış cephe boyasının (hangi tür boya kullanılırsa kullanılsın) yenilenmesi soruna çözüm olmuşturmayacaktır, bilginiz olsun. Dış cepheye dışarıdan ısı yalıtımı yaptıramazsanız mutlaka daire içinden ısı yalıtımı yaptırmanızı tavsiye ederim, zira başka şekilde sorununuz çözülmez. İşin hukuki yanına gelince... Yukarıda da belirttiğim gibi sorunun kaynağı boya değildir muhtemelen. Dolayısıyla zararınızın sebebi de bu değildir. Bu durumda yöneticiye karşı zararın tazmini noktasında yapabileceğiniz bir şey olamaz diye düşünüyorum. Ayrıca aidatını ödemeyen ev sahibi ve kiracılarına karşı Kat Mülkiyeti Kanunu m.20/2 gereğince (tam metni aşağıdadır) yöneticiyle birlikte her daire sahibi yasal yollara müracaat ederek aidat borcunun ödenmesini icra yoluyla talep etme hakkına sahiptir. İcra takibi yapmak isterseniz, bu iş için yöneticiden yetki almanız da yararlı olacaktır. Son olarak yine aynı madde uyarınca bahsettiğiniz masraflara her daire sahibi arsa payı oranında iştirak edecektir, yoksa duvar uzunluğu veya daire başına hesaplama şeklinde değil. Allah kolaylık versin...



   Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

   a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

  b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;

   Katılmakla yükümlüdür.

   c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

   (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, (Değişik ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

   Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.