Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

26 Haziran 2024, 09:50:56

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,842
  • Toplam Konu: 4,384
  • Online today: 244
  • Online ever: 554
  • (18 Mayıs 2024, 06:22:10)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 152
Total: 152

Yurtdışında çalınan kredi kartlarım

Başlatan erhbyr, 08 Eylül 2011, 02:17:17

« önceki - sonraki »

erhbyr

29.08.2011 tarihinde Tayland, Bangkok'da bir otelde kredi kartlarımın 4 tanesi cüzdanımdan çalındı. Aceleyle çalındığını düşünüyorum çünkü 3 tane daha kredi kartım vardı aynı cüzdanda onlar farkedilmemiş. Ayrıca başka herhangi bir şey de alınmamış cüzdanımdan. Ben durumu fark edene kadar 4 ayrı kartdan toplam 7000 dolara yakın işlem yapılmış; bilgisayarlar, elektronik cihazlar falan alınmış. Ben aynı günün gecesi 4 ayrı bankanın da müşteri hizmetlerini arayarak hemen kartları kapattırdım ama iş işten geçmiş, kartlar son limitine kadar kullanılmıştı. Hemen itiraz dilekçeleri yazıp Türkiye'ye fakslamaya çalıştım. Faks gönderme olayı da biraz zor oldu. 31.08.3011 tarihinde ancak fakslayabildim. Otel yetkilileri bizi polise de götürmediler. Polise giderseniz, polis sizi uyuşturucudan suçlayıp, tutuklayabilir, ve bir daha Türkiye'yi de zor görürsünüz diyerek gözümüzü korkuttular. Türkiye'ye döndüğümde bankalardan biri beni arayarak, itiraz dilekçemi incelediklerini, fakat kredi kartımdan şifreli işlemler de yapıldığını söylediler. Ama bence bu imkansız, çünkü şifrem, doğum tarihim gibi, hemen tespit edilebilecek bir şifre değildi, ayrıca herhangi bir yere de not falan etmemiştim, çünkü bu işleri az çok biliyorum, bu konuda bilinçliyim. Fakat bankanın dediği şifreli işlemleri nasıl yaptıklarını anlayabilmiş değilim. Kartların şifreleri çözülebilir mi? Ben, bu ödemeleri geri alma konusunda, eğer banka geri ödeme yapmayı kabul etmezse, nasıl başka bir yol izleyebilirim? Durumum çok acil, bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler.

Avukat

Merhabalar. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun konuyla ilgili maddeleri aynen şu şekildedir:

Şikayet ve İtirazlar

MADDE 11- Kart çıkaran kuruluşlar, kart ve ek kart hamillerinin kart kullanımıyla ilgili olarak yapacakları şikayet ve itiraz başvurularını, başvuru tarihinden itibaren yirmi gün içinde hamilin başvuru yöntemi kullanılarak ve gerekçeli bir şekilde cevaplandırmak zorundadır. Kuruluşlar, kart ve ek kart hamillerinin şikayet ve itirazlarının ilgili birimlerine kolaylıkla ulaşmasını sağlayacak tedbirleri almakla yükümlüdür.

Kredi kartı ile yapılan işlemlere, son ödeme tarihinden itibaren on gün içinde, kart çıkaran kuruluşa başvurmak suretiyle itiraz edilebilir. Kredi kartı hamili, yapacağı başvuruda, hesap özetinin hangi unsurlarına itiraz ettiğini gerekçesiyle belirtmek zorundadır. Süresi içerisinde itiraz edilmeyen hesap özeti kesinleşir. Hesap özetinin kesinleşmesi genel hükümlere göre dava hakkını ortadan kaldırmaz.

Kartın Haksız Kullanımı ve Sigortalanması

MADDE 12- Kartın ya da 16 ncı maddede belirtilen bilgilerin kaybolması veya çalınması halinde kart hamili, yapacağı bildirimden önceki yirmidört saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararlardan yüzelli Yeni Türk Lirası ile sınırlı olmak üzere sorumludur. Hukuka aykırı kullanımın, hamilin ağır ihmaline veya kastına dayanması veya bildirimin yapılmaması hallerinde bu sınır uygulanmaz.

Kart çıkaran kuruluş, yapılacak talep ve ilgili sigorta prim bedelinin ödenmesi koşulu ile kart hamilinin birinci fıkrada belirtilen yüzelli Yeni Türk Lirası tutarındaki sorumluluğunun sigortalanmasını sağlamakla yükümlüdür. Kartların sigortalanması ve sorumluluğun paylaşılmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle  belirlenir.

Bildirim Zorunluluğu

MADDE 16- Kart hamili, kendisine tevdi edilen kartı ve kartın kullanılması bir kod numarası, şifre veya kimliği belirleyici başka bir yöntemin kullanılmasını gerektiriyorsa bu bilgileri güvenli bir şekilde korumak ve başkaları tarafından kullanılmasına engel olacak önlemleri almak, kartın kaybolması, çalınması veya iradesi dışında gerçekleşmiş herhangi bir işlemi öğrenmesi halinde kart çıkaran kuruluşu derhal haberdar etmek zorundadır.

Kart hamili adresinde meydana gelen değişiklikleri, değişiklik tarihinden itibaren onbeş gün içinde kart çıkaran kuruluşa bildirmekle yükümlüdür.

BEŞİNCİ BÖLÜM
Üye İşyeri ve Üye İşyeri Anlaşması Yapan Kuruluşlara İlişkin Yükümlülükler
Kartın Kontrol ve Kabulü

MADDE 17- Üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz.

Üye işyerleri, mal ve hizmet bedeli karşılığını banka kartı veya kredi kartı ile ödemek isteyen kişilerin imza gerektiren işlemlerde imza kontrolünü yapmak, kartın tahrifata uğrayıp uğramadığını kontrol etmek ve üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlarca kendilerine ulaştırılan bilgiler çerçevesinde kartın geçerliliğini tespit etmekle yükümlü olup, gerekli durumlarda kart üzerinde yer alan bilgilerle kimlik belgesi üzerinde yer alan bilgileri karşılaştırmak üzere geçerli bir kimlik belgesi ibrazını talep etmek ve harcama belgesi üzerindeki bilgilerle kredi kartı üzerindeki bilgileri karşılaştırarak kontrol etmekle yükümlüdür. Bu kontrollerin yapılmamasından doğan zararlardan üye işyerleri sorumludur.


Yukarıdaki maddeler çerçevesinde olayı değerlendirirsek, kredi kartlarını kullandığınız bankalara karşı hak iddia etmenizin mümkün olacağını söyleyebiliriz.

Alıntı YapTürkiye'ye döndüğümde bankalardan biri beni arayarak, itiraz dilekçemi incelediklerini, fakat kredi kartımdan şifreli işlemler de yapıldığını söylediler.

Şifrenizin nasıl ele geçirildiği hususu bir yana, şayet şifreyle yapılmış işlemler varsa, bu işlemlerle ilgili hak iddia etmeniz oldukça zorlaşacaktır. Haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz açısından bir avukatla anlaşmanızı tavsiye ediyorum. Kolay gelsin...